Την στιγμή που στην ΝΔ ανοίγουν παράθυρα (ίσως και πόρτες) για ενδεχόμενες επιστροφές κάποιων από τους 21 διαγραφέντες στην ΚΟ, στο ΠαΣοΚ φαίνεται πως η πορεία είναι αντίστροφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες συντονισμού και ομογενοποίησης των 22 διαγραφέντων μετά την ψηφοφορία του μνημονίου, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί, κυρίες Λούκα Κατσέλη και Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Χ. Καστανίδης, αλλά και η πρώην γραμματέας του κόμματος, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι συνεχείς.

Στόχος των αναζητήσεων είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων από τους διαγραφέντες σε μία νέα πρωτοβουλία, η οποία ενδέχεται να πάρει τη μορφή μίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποτελούμενης από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά κυρίως φαίνεται πως θα συνδυαστεί με μία ευρύτερη κίνηση, η οποία θα παραπέμπει στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού του κεντροαριστερού χώρου.

Στην περίπτωση που οι προσπάθειες ευοδωθούν, οι ανακοινώσεις είναι πιθανόν να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και εντός των επομένων ημερών, αλλά πάντως σε χρόνο που θα συμπίπτει με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ.

Την ίδια στιγμή και ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, αλλά και του κ. Ευ. Βενιζέλου απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με τους καταψηφίσαντες το νέο Μνημόνιο, ένας περιορισμένος αριθμός βουλευτών του κόμματος μελετά το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας και
κατάθεσης προτάσεων για την επιστροφή των διαγραφέντων.

Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει πάντως λίγες πιθανότητες, όχι μόνον λόγω της άρνησης της Ιπποκράτους, αλλά και επειδή μεγάλη μερίδα των διαγραφέντων δεν επιθυμεί να συστεγάζεται πλέον με πολλά από τα πρόσωπα που σήμερα διεκδικούν ρόλο για την επόμενη ημέρα στο ΠαΣοΚ.

Σχετικές δηλώσεις έχει ήδη κάνει π.χ. ο κ. Λ. Μίχος, αλλά και εμμέσως ο ίδιος ο κ. Καστανίδης, ο οποίος μιλώντας και στο ΒΗΜΑ online νωρίτερα την Τετάρτη, τόνισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε καμία διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ.

Προσπάθεια για ανάχωμα στην Δημοκρατική Αριστερά
Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό των διαγραφέντων, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι στην παρούσα συγκυρία και στην πορεία προς τις εκλογές, η δημιουργία ενός νέου σχηματισμού στον χώρο της κεντροαριστεράς, είναι δυνατόν να λειτουργήσει και ως ανάχωμα στην μαζική διαρροή ψηφοφόρων προς την Αριστερά και ειδικότερα προς τον κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος εμφανίζει και την σημαντικότερη δημοσκοπική άνοδο.

Ως προς το συγκεκριμένο στοιχείο εκφράζονται πάντως και επιφυλάξεις, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους διαγραφέντες, με την εξαίρεση του κ. Καστανίδη και της κυρίας Παπανδρέου, δεν έχουν μακρά κοινοβουλευτική παρουσία ή κυβερνητική θητεία – και υπ’ αυτήν την έννοια μπορούν να υποστηρίξουν ότι η πολιτική «φθορά» τους δεν είναι σημαντική.