Με μία συστοιχία πυραύλων Patriot θα συμμετάσχει σε πρώτη φάση η Ελλάδα στην αντιπυραυλική ασπίδα που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», αυτό θα είναι το ένα από τα δύο βασικά θέματα της ατζέντας του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη την Αθήνα.
Ο SACEUR, που θα μεταβεί ακολούθως στην Τουρκία, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Μ. Κωσταράκο. Στις συνομιλίες του με τους έλληνες επιτελείς θα θέσει επίσης το θέμα της οριστικοποίησης της διανομής των θέσεων στη Νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας, μετά την αναδιοργάνωση που αποφασίστηκε το 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη Σταυρίδη συνδέεται και με το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο θα πρέπει να ανακοινωθούν οι πρώτες αποφάσεις για το μέλλον της αντιπυραυλικής άμυνας (Interim Capability) που θα συνεχίζει να αναπτύσσεται για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Πριν από το Σικάγο θα πρέπει επίσης να καθοριστούν οι κανόνες εμπλοκής.
Σε αυτό το στάδιο, αναμένεται να ανακοινωθούν οι εθνικές συνεισφορές, ενώ παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν τη χώρα που θα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, βρίσκονται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με κράτη – μέλη της Συμμαχίας για την εγκατάσταση ή την ανάπτυξη συγκεκριμένων συστημάτων στο έδαφός τους. Η Ισπανία προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσφέρει μία ναυτική βάση για τον ελλιμενισμό πλοίων με σύστημα ραντάρ Aegis, η Γαλλία τέσσερις φρεγάτες, ενώ ήδη έχει εγκατασταθεί ραντάρ στην Τουρκία.
Η Αθήνα έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει για τη λειτουργία της ασπίδας μία συστοιχία Patriot, αλλά η τοποθεσία παραμένει απόρρητη. Ωστόσο, δεν έχουν τερματιστεί οι συζητήσεις και για το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αμερικανικό πλοίο με σύστημα Aegis, κάτι που πρώτο είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» τον περασμένο Ιούνιο.
«Κλειδώνει» η Νέα Δομή
Στο θέμα της Νέας Δομής Διοίκησης, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, η ελληνική πλευρά επιμένει στη διεκδίκηση λίγων αλλά υψηλόβαθμων θέσεων με έμφαση στην αποτροπή τουρκικών ενεργειών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ηδη πάντως, στην Αγκυρα επικρατεί εκνευρισμός από την απώλεια του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης και της μετατροπής του σε χερσαίο.
Στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο τούρκος υπουργός Αμυνας επεδίωξε να επαναφέρει την πρόταση για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του νέου στρατηγείου και στον εναέριο χώρο. Ωστόσο, τόσο ο Γενικός Γραμματέας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν όσο και αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα απέρριψαν το τουρκικό αίτημα.