«Αν απογοήτευσα τον κ. Παπανδρέου όσο ήμουν υπουργός του, τότε όφειλε να με παύσει» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και στην επίθεση που του εξαπέλυσε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολιάζει για πρώτη φορά τη συμμαχία Βενιζέλου – Λοβέρδου και ταυτόχρονα δηλώνει ότι επιμένει στην απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, απαιτώντας μάλιστα εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.
Η συμμαχία Βενιζέλου – Λοβέρδου έχει αλλάξει εδώ και μερικές ημέρες τα δεδομένα στη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΠαΣοΚ.
«Είναι αναμφισβήτητα μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στο ΠαΣοΚ και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διχασμού των στελεχών μας. Επιπλέον κάθε κίνηση που σταθεροποιεί την κυβέρνηση Παπαδήμου και κατ’ επέκταση υπηρετεί το εθνικό μας έργο είναι αναμφίβολα θετική».
Αλλάζουν τα δεδομένα και στη δική σας στρατηγική;
«Ποια είναι η δική μου στρατηγική; Πολύ απλή και λυτρωτική για όλους μας. Αν δεν αποδέχεσαι τα λάθη σου, δεν μπορείς να τα διορθώσεις. Συνεπώς, η γνώμη μου είναι ότι για να μας ξανακούσουν οι πολίτες οφείλουμε να υποστούμε τη βάσανο της κριτικής τους, την έκφραση του θυμού τους, και να προτείνουμε ένα νέο σχέδιο που θα έχει ως κεντρικό μήνυμα: Η Ελλάδα απ’ την αρχή. Και όλοι μας από την αρχή. Αυτό ισχύει για όλους. Οχι μόνο για το ΠαΣοΚ, όπως πολλοί εσφαλμένα ερμηνεύουν. Ισχύει και για τη ΝΔ που παριστάνει τον τιμητή, ξεχνώντας το πρόσφατο παρελθόν της. Είναι τραγικό πολιτικό λάθος της ΝΔ να μην προχωρεί σε απολογισμό των πεντέμισι χρόνων που κυβέρνησε τον τόπο. Κατηγορούν τον κ. Παπανδρέου ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, αλλά είναι οι πρώτοι που δεν αναγνωρίζουν τα δικά τους».
Η δική σας υποψηφιότητα παραμένει ενεργή;
«Εχω διατυπώσει την πρόθεσή μου με τρόπο καθαρό και σαφή. Και αυτή δεν αλλάζει. Εχω γνωστοποιήσει εδώ και πολύ καιρό την πρόθεσή μου να συμμετάσχω στις διαδικασίες διεκδίκησης της ηγεσίας του Κινήματός μας».
Ακούγεται τις τελευταίες ημέρες ότι η εκλογή προέδρου ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί από τη βάση…
«Μα έχουν υιοθετηθεί από τα όργανα του ΠαΣοΚ οι σχετικές καταστατικές διαδικασίες. Εννοώ, ότι χωρίς την κοινωνία κάθε απόπειρά μας να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μέσα από κλειστές, αδιαφανείς και εσωστρεφείς διαδικασίες είναι προβληματική. Εχουμε πάρει αποφάσεις και πρέπει να τις τηρήσουμε. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και να εκλέξουμε τον πρόεδρό μας ερήμην του».
Πιστεύετε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;
«Ως προς τον χρόνο, νομίζω ότι είναι ένα διαδικαστικό και μόνο θέμα. Ωστόσο θα πρέπει να συναρτηθεί απολύτως με τις εξελίξεις στη χώρα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πραγματοποιούνται κρισιμότατες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη του ΠαΣοΚ».
Ακούω αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ να υποστηρίζουν πλέον ότι, επειδή πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα στο κόμμα, δεν θα πρέπει να υπάρξει πάνω από μία υποψηφιότητα. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
«Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει ήδη, με την υποψηφιότητά μου. Αλλά πέραν αυτού, πώς θα οικοδομήσουμε την ενότητα όταν έχουμε πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα; Προορισμός μας είναι η διακυβέρνηση της χώρας όντας ένα μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα. Και όχι μια χαριτωμένη παράμετρος ενός φθαρμένου και απαξιωμένου πολιτικού συστήματος. Αυτή τη δύσκολη ώρα χρειαζόμαστε ενωμένο κόμμα, αλλά ισχυρό, μαζικό και, κυρίως, λαϊκό. Οχι διαλυμένες λέσχες. Η ψευδεπίγραφη ενότητα, χωρίς περιεχόμενο, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».
Από τότε που δηλώσατε υποψηφιότητα δέχεστε επιθέσεις από συντρόφους σας, οι οποίοι σας κατηγορούν ως «όψιμο αντιμνημονιακό» που δεν αποδέχεται τις δικές του ευθύνες…
«Δεν επιχειρώ να βγω από το κάδρο των ευθυνών. Αντιθέτως, μάλλον αναλαμβάνω περισσότερες από όσες μού αναλογούν.
Θέλω με καθαρό τρόπο να σας πω ότι η στάση μου δεν είναι η κλασική αντιμνημονιακή, όπως τη διατυπώνουν ορισμένοι. Πιστεύω στην Ελλάδα από την αρχή, όπως σας είπα. Αγωνίζομαι για να μην πάει η Ελλάδα στη δραχμή. Δεν με απασχολεί η υστεροφημία κανενός, ούτε φυσικά η δική μου. Αγωνίζομαι για να ‘χει ελπίδα η Ελλάδα».
Γιατί όλα αυτά δεν τα λέγατε νωρίτερα, κύριε Χρυσοχοΐδη;
«Θυμάμαι πολύ καλά μια κακή ημέρα. Την 11η Νοεμβρίου. Είναι η ημέρα κατάρρευσης της κυβέρνησής μας υπό το βάρος της αποτυχίας. Παραιτηθήκαμε γιατί δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε περαιτέρω την κρίση. Αυτό εμένα με στιγμάτισε. Και δοκιμάζει τον βαθμό της ευθύνης και την υποχρέωση λογοδοσίας μου απέναντι στον ελληνικό λαό.
Η 11η Νοεμβρίου είναι η αφετηρία για ανασυγκρότηση και αναστοχασμό όλων μας, στο ΠαΣοΚ και στη χώρα. Δεν μπορώ να συνταχθώ με όσους ακόμη προσπαθούν να παρακάμψουν αυτό το μοιραίο ιστορικά γεγονός. Δηλαδή ότι η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη μεταπολιτευτικά που παραιτήθηκε υπό το βάρος της κατάρρευσης της χώρας».
Ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε την Πέμπτη ότι ορισμένοι υπουργοί του έκαναν λάθη και τον απογοήτευσαν. Ολοι υποστηρίζουν ότι «φωτογράφισε» εσάς…
«Η πορεία, η συνέπεια, η εντιμότητα του κάθε πολιτικού είναι καταγεγραμμένη στη συνείδηση των πολιτών. Το ίδιο, πιστεύω, και η δική μου. Δεν υπάρχει καμία προσωπική διάσταση σε όλα αυτά. Δεν έγινα υπουργός τον Οκτώβρη του 2009 επειδή ανήκα σε κάποιο περιβάλλον. Εάν μέσα στους υπουργούς που «απογοήτευσαν» τον κ. Παπανδρέου περιλαμβάνομαι κι εγώ, όφειλε να με παύσει. Να αξιολογήσει το έργο μου και να αποφασίσει. Εάν τον απογοήτευσα προσωπικά με την κριτική που ασκώ για την πολιτική της διετίας, τότε – δυστυχώς – επιβεβαιώνει την κριτική μου. Ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί οφείλουν να λειτουργούν για το συλλογικό συμφέρον και όχι με προσωπικά κίνητρα».
Χρειαζόμαστε άλλα κόμματα, κύριε Χρυσοχοΐδη;
«Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και όχι σταλινικού τύπου κόμματα, που ενοχοποιούν κάθε διαφωνία και διαφορετική άποψη. Ανακαλώ στη μνήμη σας ότι το 2007 ορισμένοι σύντροφοί μου στο ΠαΣοΚ αποκάλεσαν τον Αλέκο Παπαδόπουλο υπονομευτή της παράταξης διότι διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρέπει να συνταξιοδοτείται κανείς κάτω από την ηλικία των 60 ετών».
Η δήλωση
«Είπα ολόκληρη την αλήθεια για το μνημόνιο»
Μετανιώσατε για τη δήλωσή σας για το μνημόνιο; Ηταν ένα λάθος σας;
«Εχω μάθει να δέχομαι σιωπηρά και με υπομονή την κριτική. Καλόπιστη ή κακοπροαίρετη. Γνωρίζω ότι η αλήθεια που είπα έπασχε. Ομως ήταν ολόκληρη. Οπως ολόκληρη ήταν και η υποκρισία πολλών, κυρίως συναδέλφων μου, απ’ όσους εξανέστησαν. Πολλοί από τους οποίους, τις επόμενες ημέρες της δήλωσής μου, ομολογούσαν ότι όλη η διαδικασία του μνημονίου ήταν με το πιστόλι στον κρόταφο. Τα γεγονότα είναι πολύ εύγλωττα. Το μνημόνιο κατατέθηκε στις 4 Μαΐου. Στις 5 Μαΐου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συζητήθηκε για μία ημέρα στην Επιτροπή, και στις 6 Μαΐου, πάλι σε μία ημέρα, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, πάλι με την ίδια διαδικασία.
Σας θυμίζω λοιπόν ότι, πρώτον, δεν είχα καμία εμπλοκή στο μνημόνιο ως υπουργός, διότι απλά δεν περιείχε διατάξεις που αφορούσαν το τότε χαρτοφυλάκιό μου. Σας θυμίζω επίσης ότι ήμουν ο υπουργός-διαχειριστής κρίσεων επί πολλές ημέρες και εβδομάδες, με το Κοινοβούλιο αποκλεισμένο από χιλιάδες οργισμένους πολίτες. Κινδύνεψε πολλές φορές να καταληφθεί το Κοινοβούλιο τότε. Αγωνιζόμασταν αυτές τις ημέρες να μην υπάρξουν θύματα πολίτες, να μη βαφτεί με αίμα η διαμαρτυρία. Παρ’ όλα αυτά έγινε και αυτό. Οι τρεις νεκροί στη Marfin. Το περιστατικό έγινε στις 5 Μαΐου. Την ημέρα δηλαδή της συζήτησης στην Επιτροπή. Και την επομένη το μνημόνιο ψηφίστηκε. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ