Στο «διά ταύτα», στο «διά ταύτα» για την Ε.ΛΑ.ΔΑ, φώναζαν κάθε τόσο πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το βράδυ της Τετάρτης 1η Φεβρουαρίου.
Στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας που πήραν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Κασιμάτης για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και αλληλεγγύης με το όνομα Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση ήταν εμφανής η επιθυμία του ακροατηρίου – περιλαμβανομένων και προσωπικοτήτων με δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι – να λάβει εκλογικό χαρακτήρα το όλο εγχείρημα. «Εμείς, με ηρεμία, ψυχραιμία, υπομονή, δουλεύουμε να ενωθεί ο λαός»,
Ανάμεσά στους… ανυπόμονους για ψηφοδέλτιο ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ. και ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος ο οποίος, πολύ προτού ανεβεί στο βήμα για να απευθύνει τον χαιρετισμό του, έκανε παρεμβάσεις «από κάτω» για το «δια ταύτα».
Κι ο Μίκης δεν έχασε λεπτό, ακολουθώντας… διαδραστική διαδικασία του είπε: «Χάρηκα που ήρθες. Είσαι ζωηρός. Είσαι ωραίος γι’ αυτό που κάνουμε». Και συνέχισε επί του θέματος: «Ξένη κατοχή δεν είναι μόνο οι φαντάροι είναι κι αυτοί με τη γραβάτα. Κι αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι (…). Δεν φτάνει να είμαστε αγανακτισμένοι. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και αποφασισμένοι. Και τότε όταν θα πάμε 100.000 μπροστά από τη Βουλή θα λακίσουν».
΄Οταν πια ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος Στυλίδας συμπύκνωσε το γιατί δεν μπορούσε να λείπει στο προσκλητήριο του Μίκη: «Για τον Μίκη θα ερχόμουν και περπατώντας και κολυμπώντας». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κόσμο: «Κατουρήστε τα ΜΜΕ. Υπάρχει το ίντερνετ. Να φτιάξουμε κόμμα να κατέβουμε στις εκλογές. Σε παρακαλούμε να μπεις μπροστά Μίκη και εμείς μαζί».
Στην εκδήλωση παρευρέθη αντιπροσωπεία της ΚΟ και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Θ. Δρίτσα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και μαζί ο Πάνος Λάμπρου και ο Γιώργος Νικολακάκης . Από το ΣΥΝ, ήταν μεταξύ άλλων ο Δ. Βίτσας (γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ), η Δέσποινα Σπανού, ενώ το «παρών» έδωσε η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) Ελένη Πορτάλιου.
Αντιπροσωπεία έστειλε η ΚΟΕ, η οποία είχε παρουσία με πολλά στελέχη της – εκπρόσωπος της ΚΟΕ χαιρέτισε την εκδήλωση. Από το Άρμα Πολιτών ήρθαν ως εκπρόσωποι ο Κων. Καραχάλιος και ο Στ. Διομήδης. Από την Ενωτική Κίνηση ήταν μεταξύ άλλων ο Π. Κουρουμπλής, ο Ν. Κοτζιάς, ο Ν. Τόσκας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και ο Νότης Μαριάς, κ.ά.
Επέμειναν οι διοργανωτές στο ότι πρόκειται για μέτωπο συσπείρωσης του λαού ενάντια στην Τρόικα, ενάντια στην κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», όπως είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, και της «ξένης κατοχής».
Το τόνισε ο Γ. Κασιμάτης.Το ξανάπε ο Μ. Γλέζος: «δεν έχει σχέση με εκλογικό σώμα», «θέλουμε να μην αποκλείει τα λαϊκά κινήματα». Εξήγησε ότι «σκάβουμε τον δρόμο για να βοηθήσουμε τον λαό – και τους άλλους λαούς με τους Ελληνες να γίνονται παράδειγμα αντίστασης – να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που πάει να μας πνίξει και να δημιουργήσουμε την ελπίδα ότι κάτι καινούριο μπορεί να γεννηθεί σε αυτό τον τόπο».
«Δυστυχώς δεν είμαστε ενωμένοι»,
είπε. «Πήρα τηλέφωνο το Φώτη Κουβέλη – ήταν στους Λαμπράκηδες. Φώτη, θα έρθεις; Θα έρθω, είπε. Δεν ήρθε. Πάει αλλού…». Και συνέχισε: «Πήρα τον Χαλβατζή. Πες στην Αλέκα, ελάτε να κουβεντιάσουμε. Με παίρνει ο Χαλβατζής και μου λέει την απόφαση: «Θα έρθω εγώ και ο Παφίλης» (…). Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΜΕ ήταν μαζί με άλλους, εκεί που θα είχε 50, θα γινόμαστε πολλοί(…). Γιατί θέλετε μόνοι σας;».Η πιο φορτισμένη από συγκίνηση αλλά και από ενθουσιασμό – σείστηκε το κτίριο από το χειροκρότημα – στιγμή της βραδιάς ήταν την ώρα που ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, από το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου.
Ο Νίκος Παυλάκης, ένας από τους χαλυβουργούς που εδώ και 95 ημέρες βρίσκονται σε απεργία. «Δεν ξέρω τα γράμματα που ξέρουν όσοι μίλησαν. Όμως, δεν γυάλιζε το μάτι σας. Εγώ από παιδί και μετά στο καμίνι της δουλειάς έμαθα στ΄άδικο το μάτι να γυαλίζει…». Πρόσθεσε άλλα τρία «Α» δίπλα στο «Αντίσταση και Αλληλεγγύη» του παλλαϊκού μετώπου: Ανυπακοή, Αγάπη για το συνάνθρωπο, Αδιαπραγμάτευτη Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται. Εμείς το λέμε 95 ημέρες. Αυτό δεν είναι κίνημα. Είναι ξεκίνημα».Αργότερα, έγινε πρόταση από τους διοργανωτές και συντάχθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους χαλυβουργούς -απεργούς.
Την αποτελούν οι: Μ. Θεοδωράκης , Μ. Γλέζος, Γ. Κασιμάτης, Δημήτρης Αλευρομάγειρος -Αντιστράτηγος (ε.α.), Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Γιάγκος Ανδρεάδης -πανεπιστημιακός και μέλος της κίνησης Καλλιτέχνες ενάντια στα μνημόνιο, Ηλίας Ανδριόπουλος -συνθέτης, Λουκάς Αξελός -συγγραφέας, Νίκος Απανωμεριτάκης -μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974, Νάντια Βαλαβάνη -συγγραφέας , Κάτια Γέρου -ηθοποιός, Δημ. Γεωργόπουλος -οικονομολόγος, Απ. Γκλέτσος -δήμαρχος Στυλίδας, Χρ. Κορτζίδης δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηρ. Γκότσης -δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Γ. Ζησιμάτος – πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Ζουράρις -πανεπιστημιακός, πολιτειολόγος, Χρ. Καπάταης -οικονομολόγος, περιφερειακός σύμβουλος της «Ελεύθερης Αττικής», Εύη Καρακώστα -Αρχιτέκτων μηχανικός- πολεοδόμος, Θαν. Καρτερός -δημοσιογράφος, Ν. Κοτζιάς -οικονομολόγος, Σάκης Κουβάτσος -οδοντίατρος, Π. Κουρουμπλής
-ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κούκας, Δ. Κωνσταντακόπουλος (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Χρ. Λεοντής -συνθέτης, Ν. Μάλλιαρης -παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γ. Παπαπέτρος -οικονομολόγος, Θ. Μπαλασόπουλος – πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη -πανεπιστημιακός, Ν. Μαριάς -πανεπιστημιακός, Μ. Μηλιαράκης -δημοσιογράφος, Μ. Μητσιάς -τραγουδιστής, Αλ. Μητρόπουλος -δικηγόρος, Ν. Παυλάκης – χαλυβουργός από τους απεργούς του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο , Μαρία Σωτηροπούλου -μέλος των Γιατρών Κατά της Πυρηνικής Απειλής, Δέσποινα Σπανού -μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ , Δ. Τσακνιάς -δικηγόρος.