Ενδεικτικό των «υψηλών γνωριμιών» του Μάρκου Καραμπέρη είναι ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2011 παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο του μετέπειτα αυτόχειρα Λεωνίδα Μαριόλη, στο οποίο παρευρέθησαν, εκτός των άλλων, ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της πόλης. Ούτε ως τυχαίο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύλληψή του έσπευδαν να τον υπερασπιστούν και να θέσουν εμπόδια στην αστυνομική έρευνα πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα «μεσάζοντες» του επιχειρηματία προσπάθησαν να δωροδοκήσουν με 30.000 ευρώ αξιωματικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που ερευνούσαν τη δράση του κυκλώματος της τοκογλυφίας.
Τα «κρυφά ραντεβού»
Τα «κρυφά ραντεβού» με τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της πόλης πραγματοποιούνταν στο γραφείο του «αρχιτοκογλύφου», στον 5ο όροφο του γυάλινου κτιρίου «Εγνατία», που βρίσκεται στη λεωφόρο Δημοκρατίας 1 στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός, στον οποίο είχε τοποθετηθεί μεγάλος αριθμός καμερών, ήταν το «στρατηγείο» αλλά και το… στούντιο του Μάρκου Καραμπέρη, καθώς συνήθιζε να μαγνητοσκοπεί τις συναντήσεις του.
Οπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του επιχειρηματία, «το γραφείο αυτό ήταν κάτι σαν την… Παναγία Σουμελά, όπου έσπευδαν καθημερινά να “προσκυνήσουν” » πολιτικοί, εφοριακοί, αστυνομικοί και επιχειρηματίες. Στους τοίχους του γραφείου υπάρχει ένα τεράστιο παζλ με φωτογραφίες του Μάρκου Καραμπέρη και του πατέρα του, με βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, με έναν ιδιαίτερα γνωστό δημοσιογράφο της Αθήνας, με έναν δημοφιλή κωμικό ηθοποιό που διαμένει στη Θεσσαλονίκη και με τρεις δημάρχους και νομάρχες της περιοχής. Περίοπτη θέση κατέχει η φωτογραφία του ιδίου και του πατέρα του Θωμά με τον Ανδρέα Παπανδρέου που χρονολογείται από τα τέλη του 1981, όταν ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός της χώρας είχε πάει στο νυχτερινό κέντρο «Θεσσαλονικιά» που ανήκε στην οικογένεια Καραμπέρη για να διασκεδάσει μαζί με συνεργάτες του.
Οποιος έμπαινε λοιπόν στο γραφείο του Καραμπέρη γινόταν μάρτυρας των «υψηλών διασυνδέσεων» του επιχειρηματία. «Ο Καραμπέρης δημιουργούσε με τους πολιτικούς σχέση οικονομικής εξάρτησης – και όχι μόνον. Είχε στήσει έναν παρακρατικό και παρακυβερνητικό μηχανισμό. Η οικογένεια Καραμπέρη ήταν κράτος εν κράτει…».
Ο διοικητής της ΕΥΠ
Ο πατέρας του «αρχιτοκογλύφου», ο Θωμάς Καραμπέρης, ήταν για δεκαετίες ολόκληρες ο «βασιλιάς της νύχτας» στη Θεσσαλονίκη. Ηταν ο άνθρωπος που γνώριζε προσωπικά όλους τους καλλιτέχνες και τους πολιτικούς. Τα μαγαζιά του «Θεσσαλονικιά» και, μετέπειτα, «Νεράιδα» υπήρξαν το σημείο νυχτερινής αναφοράς της πόλης. Απέκτησε τεράστια περιουσία και, αν και είχαν διατυπωθεί υπόνοιες εναντίον του για παράνομες συναλλαγές, ποτέ δεν κατηγορήθηκε για οτιδήποτε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται τον Θωμά Καραμπέρη να εκμυστηρεύεται ότι ήταν «στενός συγγενής» του Στέφανου Καραμπέρη, ο οποίος υπήρξε αρχηγός της ΚΥΠ Βορείου Ελλάδος επί δικτατορίας. Ο Στέφανος Καραμπέρης είχε παραπεμφθεί ως συνεργάτης της χούντας, ενώ είχε καταδικαστεί από το Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση πέντε χρόνων και διετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά. Δεν είχαν όμως καμία συγγενική σχέση και η επίκλησή της εξυπηρετούσε ίσως άλλους σκοπούς…
Ο Μάρκος Καραμπέρης αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής αυτής της ιδιότυπης… κληρονομιάς. Είχε επαφές με τουλάχιστον πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, σε ορισμένους από τους οποίους εμφανιζόταν να έχει δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για τα προεκλογικά τους έξοδα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται πρώην υφυπουργός τον οποίο διευκόλυνε στις ενοικιάσεις ακινήτων του από κρατικές υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ
Την τελευταία διετία ο Μάρκος Καραμπέρης έριξε γέφυρες προς τον ΛΑΟΣ. Ο επιχειρηματίας έθεσε υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του κόμματος ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας. Διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεις σε νυχτερινά κέντρα υπέρ της υποψηφιότητάς του, παρ’ ότι δεν απαιτούνταν σταυρός προτίμησης για τη συγκεκριμένη θέση και η εκλογή του εξαρτιόταν μόνο από την ανάδειξη του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ ως περιφερειάρχη Βόρειας Ελλάδας. Πολιτικοί μάλιστα του είχαν υποσχεθεί ότι θα μεσολαβήσουν για να απεμπλακεί από δικαστικές εκκρεμότητες που είχε γύρω από μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ στενές ήταν οι σχέσεις του με επιχειρηματίες, στελέχη κρατικών υπηρεσιών και όλους σχεδόν τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
«Τι συμβαίνει με τον Μάρκο;»
Οπως αναφέρει συνεργάτης του, «ο Καραμπέρης φρόντιζε να προσεγγίζει τους ανθρώπους που κατείχαν σημαντικά πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Ηξερε τουλάχιστον τέσσερα στελέχη του ΣΔΟΕ και δέκα εφοριακούς. Οι σχέσεις αυτές καλλιεργούνταν μέσω των δεξιώσεων που διοργάνωναν συνδικαλιστικοί φορείς και ιδιώτες στα μαγαζιά του και για τις οποίες τούς εξασφάλιζε χαμηλές χρεώσεις. Φρόντιζε να δίνει “χαρτζιλίκι” προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας τον δικό του μηχανισμό σε κρατικές υπηρεσίες και σε τράπεζες. Παράλληλα είχε μια ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα νομικών συμβούλων. Σε ορισμένους από αυτούς ζητούσε να μεσολαβούν σε δικαστικούς λειτουργούς. Σε δεξίωση που διοργάνωσε το περασμένο Πάσχα παρευρέθησαν δικαστικοί της πόλης. Ακόμη γνώριζε σχεδόν όλους τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, φροντίζοντας να διασφαλίζει τα νώτα του από κάθε έρευνα…».
Οταν ο Μάρκος Καραμπέρης ενημερώθηκε από τραπεζικούς κύκλους ότι διεξάγεται αστυνομική έρευνα σε βάρος του, μετά την αυτοκτονία του επιχειρηματία Λεωνίδα Μαριόλη, προχώρησε σε μια «επίδειξη ισχύος». Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να δίνουν το παρών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και να ρωτούν: «Τι συμβαίνει με τον Μάρκο;». Παράλληλα άρχισε η πολιορκία αστυνομικών της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούσαν τις σχετικές έρευνες. Σε κάποιον από αυτούς μάλιστα προσέφεραν και χρήματα για να μάθουν τι συμβαίνει. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν προς δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους των δικαστηρίων, χωρίς καμία από αυτές τις ενέργειες να έχει αποτέλεσμα, γιατί όλοι πλέον είχαν καταλάβει ότι το τέλος πλησίαζε…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ