Την προσοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αποσπάσει η εξέλιξη της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ και το αίτημα αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή, το οποίο από την προηγούμενη Παρασκευή έχει προξενήσει σημαντικές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή αρνούνται κάθε είδους σχόλιο για την υπόθεση και αρκούνται στο να υπενθυμίζουν προηγούμενες ανακοινώσεις, με τις οποίες υπογραμμιζόταν πως τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 ήταν τα πρώτα που έγιναν δεκτά από τα αρμόδια όργανα χωρίς «αστερίσκους».

Με την επισήμανση ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν επιθυμούν και δεν πρόκειται να σχολιάσουν με κανέναν τρόπο μία υπόθεση που ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι οι Βρυξέλλες είναι απολύτως ενήμερες για τις εξελίξεις. Εμμέσως πλην σαφώς δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα επέφερε και εκτός Ελλάδος μία μετωπική πολιτική αντιπαράθεση στο ελληνικό κοινοβούλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στελέχη της Επιτροπής σημειώνουν δε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι είναι δυσδιάκριτη η λογική πίσω από μία ενέργεια που θα αμφισβητήσει αυτή τη στιγμή τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος

Π. Καψής: Ζητείται «σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ωριμότητα»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και πάντως αποφεύγοντας να σχολιάσει την εξέλιξη και τις ενέργειες των οικονομικών εισαγγελέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τη Δευτέρα το πρωί – και απαντώντας στην ερώτηση αν το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί τέτοιους είδους εξελίξεις: «Το τι θέλει κανείς δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Η ζωή φέρνει τα πράγματα. Ελπίζω ότι θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ωριμότητα».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα όσα είπε στον ΒΗΜΑ fm το πρώην στέλεχος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κυρία Ζωή Γεωργαντά, περί μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τον επικεφαλής της Eurostat, κ. Βάλτερ Ράντερμάχερ: «Είναι αποκυήματα της φαντασίας. Τέτοια συνάντηση δεν υπήρξε ποτέ».

Η κυρία Γεωργαντά είχε πει μιλώντας στον BHMA fm: «στα μέσα Δεκεμβρίου είχε έρθει ο κ. Ραντερμάχερ, ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, εντελώς, παράτυπα, δεν είχε καμία δουλειά να δει τον πρωθυπουργό της χώρας. Αυτός ερχότανε μόνο για μεθοδολογικές επισκέψεις και μαζί με την ομάδα του για να βοηθήσει υποτίθεται στα στατιστικά στοιχεία. Γιατί ήρθε μόνος του κι εν κρυπτώ. Εγώ, βέβαια, το έμαθα διότι με πήραν τηλέφωνο άνθρωποι που δεν μπορούν να το φανταστούν. Ήρθε και είδε τον κ Παπαδήμο του άσκησε πιέσεις, απ ότι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση».

Μ. Καρχιμάκης: «Παρέμβαση στην πολιτική ζωή»

Εντωμεταξύ και καθώς από την πλευρά της ΝΔ φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι σχετικά με την υπόθεση, από την πλευρά του ΠαΣοΚ εκδόθηκε την Δευτέρα το απόγευμα ανακοίνωση με δήλωση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Συμβουλίου, κ. Μ. Καρχιμάκη, ο οποίος σημείωσε ότι: «πρόκειται περί επικίνδυνης συμπεριφοράς ή περί μιας καλά οργανωμένης παρέμβασης στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας;»

Αφησε επίσης αιχμές ο κ. Καρχιμάκης, λέγοντας ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση «παρά μόνον από εκείνους που επιχειρούν να παίξουν πολιτικά και άλλα παιχνίδια για τους δικούς τους σκοπούς, στην πλάτη μιας χρεοκοπημένης χώρας, παιχνίδια που τώρα βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να καλλιεργήσουν».
Για κίνηση «απολύτως επικίνδυνη για τη χώρα», μίλησε στον ΒΗΜΑ fm η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Π. Μπεγλίτης: «Ελαφρότητα και ερασιτεχνισμός»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, κ. Π. Μπεγλίτης από την πλευρά του, μιλώντας στον Flash σημείωσε για την υπόθεση: «Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, το οποίο χειρίστηκαν με απίστευτη, θα έλεγα, ελαφρότητα και με ένα ανεξήγητο ερασιτεχνισμό, από την πλευρά τους οι οικονομικοί Εισαγγελείς. Εμείς περιμένουμε κατ’ αρχήν την απόφαση μετά την εξέταση του πορίσματος από τους αρμόδιους Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, εάν έρθει το πόρισμα στη Βουλή, πως θα κινηθούμε εντός Βουλής».