Με φόντο τη διαφωνία των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου για το χρόνο της εκλογής νέου προέδρου, ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.

Με τη φράση που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ, το 1974 (για την τραγωδία της Κύπρου) ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνησή του έδωσε τη μάχη για να αποφευχθεί μια άλλη -σύγχρονη τραγωδία- αυτή της άτακτης χρεοκοπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλα τα στελέχη να αφήσουν στην άκρη για λίγο τις φιλοδοξίες και τις αντιθέσεις και «να ακούσουν έναν άνθρωπο που έζησε τα πάντα μέσα σε δύο χρόνια».

Δήλωσε περήφανος που έδωσε μια δύσκολη μάχη σε πολλά μέτωπα, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις, «όπως συμβαίνει με όλους όσοι αναλαμβάνουν ευθύνες».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου απέκρουσε και το επιχείρημα ότι πριν από το 2009 «το ΠαΣοΚ γνώριζε» τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ασκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα στοιχεία που έστειλε στην Κομισιόν, για την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην Ευρωζώνη.

«Ποιος κορόιδευε την Ελλάδα επί 5,5 χρόνια;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε μάλιστα, ότι αν το έλλειμμα ήταν στο 6%, όπως αρχικά είχε αναφέρει η ΝΔ, «σήμερα το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο και θα αντιμετωπίζαμε μια άλλη πραγματικότητα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη «συντηρητική Ευρώπη», η οποία βλέπει μόνο περικοπές και πολιτικές λιτότητας.

Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο ξενοδοχείο γύρω στη μία το μεσημέρι όπου κατά την είσοδό του χειροκροτήθηκε από αρκετά στελέχη και πήγε κατευθείαν στο δωμάτιο όπου, όπως συνηθίζεται, χρησιμοποιεί ως γραφείο συνοδευόμενος από τον Νίκο Αθανασάκη και στενούς του συνεργάτες.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο κ. Βενιζέλος που ανέβηκε στον ημιόροφο και μπήκε κατ ευθείαν στην αίθουσα , κάθισε στις πρώτες θέσεις, απέναντι από το Προεδρείο και άνοιξε αμέσως το i pad του, κοιτώντας τα τελευταία νέα από το διαδίκτυο. Τον χαιρέτησαν αρκετά στελέχη και συνομίλησαν μαζί του για λίγα λεπτά.

Ακολούθησαν κι άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κώστας Σκανδαλίδης ενώ αργότερα έφτασαν διαδοχικά η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Έξω από την αίθουσα τα πηγαδάκια ήταν πολλά και πολυάριθμα το ίδιο και στα τραπέζια στη καφετέρια του ξενοδοχείου, όπου από νωρίς είχαν πιάσει «καρέκλα», τα στελέχη που ήλθαν από την περιφέρεια. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η
κατάσταση στο ΠαΣοΚ και το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη να προχωρήσει συντεταγμένα το κόμμα στην επόμενη μέρα.

Μέσα στην αίθουσα, στις πρώτες θέσεις δεξιά και αριστερά πήραν θέση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενώ στη μέση της πρώτης σειράς τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προτίμησε να καθίσει στην άκρη της αίθουσας ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου πολύ διακριτικά κάθισε ανάμεσα στα στελέχη προς τις πίσω σειρές.

Το Πολιτικό Συμβούλιο

Στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία η ανάδειξη νέας ηγεσίας θα γίνει από τη βάση και πριν από τις εθνικές εκλογές, μετά όμως την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης.

Χρονικά και με βάση τα σημερινά δεδομένα η διαδικασία τοποθετείται εντός του Μαρτίου.

Με το χρονοδιάγραμμα αυτό φέρεται να διαφωνεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στη συνεδρίαση και να μιλήσουν όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο.

Στις 2:30 το μεσημέρι του Σαββάτου θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των μελών Εθνικού Συμβουλίου.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή Συνεδρίου τον προσεχή Ιούνιο, ενώ πριν από τις εκλογές και πριν από την εσωκομματική διαδικασία θα συγκληθεί και προγραμματική Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Πάνος Μπεγλίτης, ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε ξαφνικές εκλογές, παραδέχτηκε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το σενάριο».

Ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι «δεν σημαίνει διαφωνία» η στάση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Τόνια Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης και Π. Κουκουλόπουλος) που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και τα δύο μελών που δεν έλαβαν τον λόγο (Ν. Ανδρουλάκης και Συλβάνα Ράπτη).

Τα παραπάνω πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο, είχαν συνάντηση μαζί του το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ. Βενιζέλου στο Εθνικό Συμβούλιο.