«Οι επιλογές που κάνουμε είναι επιλογές αδήριτης ανάγκης», δήλωσε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την μορφή του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, όπως είχε αρχικώς αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς η ψήφισή του, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Οι διατάξεις πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο δανειακό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι παρά ταύτα έλαβε την πρωτοβουλία να εισαχθεί το πολυνομοσχέδιο με την μορφή του επείγοντος ώστε «να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση», αλλά όχι πέραν της επόμενης Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2012, καθώς την Παρασκευή αρχίζει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Πάντως διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικασία που επελέγη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πολυνομοσχέδιο «απαράδεκτο». Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η χώρα αναγκάζεται να αναλάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της». «Λύνονται προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζεται η οικονομία και η χώρα. Σπάμε στερεότυπα και στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση και ότι αυτή η διαρκής σειρά θυσιών έχει ένα στόχο και ένα τέλος και μπορεί να ανοίξει μια προοπτική», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπερψηφίζει επί της αρχής η ΝΔ

Η ΝΔ δια του εισηγητής της κ. Κ. Χατζηδάκη κατέστησε σαφές ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, αν και επιφυλάχθηκε για την στάση που θα τηρήσει επί των άρθρων, καθώς διατύπωσε σειρά διαφωνιών εκτός εάν υπάρξουν αλλαγές από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ΝΔ είναι κόμμα εθνικής ευθύνης και υπέρτατος νόμος για μας είναι στα σταθεί όρθια η πατρίδα μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες και να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε εκλογές, γι’ αυτό και θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής». Και πρόσθεσε: «Θα στηρίξουμε τις διατάξεις που συμφωνούμε και θα αντιταχθούμε σε διατάξεις που θεωρούμε επιβλαβείς». Αυτές αφορούν: τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, την εμπλοκή των χρηματιστηριακών εταιρειών στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ζήτημα με τις δικηγορικές εταιρείες και τέλος το ζήτημα της πώλησης των τεσσάρων air bus της Ολυμπιακής. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλλουμε με τη στάση μας έτσι ώστε να διαγραφούν ή να παραγραφούν ευθύνες της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ της προηγούμενης διετίας».

Πυρά της Αριστεράς κατά της συγκυβέρνησης

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ παρά ορισμένες επιφυλάξεις που διατύπωσε ο εισηγητής του κ. Κ. Κιλτίδης, ενώ καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα οποία με αφορμή την στάση των τριών κομμάτων έκαναν λόγο για «κυβέρνηση μαύρου μετώπου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), κατηγορώντας την ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο «τρομοκρατικό, απαράδεκτο και βάρβαρο που περιλαμβάνει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε τις ενστάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ «για τα μάτια του κόσμου», ενώ ο κ. Π. Λαφαζάνης είπε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι».

Ενστάσεις «πράσινων» βουλευτών για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ενστάσεις για τυχόν προώθηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μισθολογικών ρυθμίσεων στον ιδιωτικό τομέα, διατυπώθηκαν στην επιτροπή από βουλευτές του ΠαΣοΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καρτάλης η κατάσταση είναι ούτε έκτακτη ούτε απρόβλεπτη, ενώ όλοι συμφωνούμε να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων πριν έλθει κάποια νομοθετική ρύθμιση αλλά όχι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να υπάρξει εξαντλητική συζήτηση μεταξύ των βουλευτών. «Όλοι θέλουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και της οικονομίας, όμως πριν φτάσουμε στο μισθολογικό κόστος με υψηλή ανεργία ήδη κλπ. θα πρέπει να εξετάσουμε το μη μισθολογικό κόστος που προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η γραφειοκρατία κ.ά.», σημείωσε ο κ. Καρτάλης.

Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Κατρίνης ζήτησε να μην έλθει η όποια πρόταση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές επειδή υπάρχει η διαφωνία ή διαφοροποίηση είτε κάποιου εταίρου, είτε κάποιου βουλευτή, ενώ καταλόγισε «νομοθετική αφασία» στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με τόσα θέματα ανοιχτά δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο νομοθετικό ζήλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη να αποσύρει την διάταξη με την οποία «μπλοκάρονται» οι συντάξεις των δικαιούχων του Ταμείου της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς το υπουργείο Εργασίας έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό θα υποχρεώσει το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ να δώσει τους φακέλους με τα στοιχεία των 5.000 συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΜ, το οποίο και καταβάλλει τις συντάξεις, για να κάνει τις σχετικές διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να αποκλειστεί η χορήγηση διπλών απολαβών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας «δεν μπορεί να λέει η Πολιτεία ΄΄δεν δίνω συντάξεις αν δεν δώσεις στοιχεία΄΄».