«Η πολιτική της εφεδρείας έκλεισε τον κύκλο της» σημείωσε την παρασκευή το πρωί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισγης κ. Δ. Ρέππας, διαψεύδοντας παράλληλα ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης ημέρας δέχθηκε επιθέσεις από συναδέλφους του για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Στράφηκε πάντως κατά υπουργών λέγοντας ότι τη στιγμή που στο γενικό πλαίσιο ασκούν κριτική στον τρόπο εφαρμογής της εφεδρείας, στο ειδικό, ζητούν εξαιρέσεις.
«Το μνημόνιο δεν είναι δόγμα»
Κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με πολιτικούς συντάκτες ο κ. Ρέππας είπε ότι εξ αρχής σκοπός του μέτρου ήταν να εκπεμφθεί ένα πολιτικό μήνυμα σχετικά με το ταμπού της μονιμότητας στο Δημόσιο, όμως διευκρίνισε ότι οι απολύσεις δεν είναι δυνατές σήμερα, λόγω της συνταγματικής προστασίας. Παράλληλα, είπε ότι θα είναι λάθος η παράταση του μέτρου γιατί έτσι θα βρεθούμε στο «γελοίο σημείο», να μην υπάρχει δημόσιος υπάλληλος άνων των 53 ετών.
Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι το μνημόνιο «δεν είναι δόγμα και ευαγγέλιο, είναι εργαλείο και βεβαίως μπορεί να αλλάξει», ενώ προσέθεσε πως η τρόικα είναι συνεργάτης της κυβέρνησης, καθώς εντάσσει την χώρα στη συμμαχία για την παραμονή της στο ευρώ.
Συνταγματική αναθεώρηση για απολύσεις στο δημόσιο
Αφησε πάντως ανοιχτό ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος στο συγκεκριμένο σημείο από το 2013 κι έπειτα και τόνισε ότι η μοναδική δυνατότητα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου σήμερα παρέχεται μέσω της κατάργησης εοργανικών θέσεων σε συνδυασμό με την αξιολόγηση και τη δημιουργία δικτύων προστασίας, καθώς και στην κινητικότητα των υπαλλήλων. Εν όψει αυτών, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις των υπουργείων.
Αφησε πάντως αιχμές ο κ. Ρέππας για το γεγονός ότι υπουργεία (τα οποία δεν κατονόμασε) δεν έχουν έως και σήμερα στείλει τους καταλόγους με το προσωπικό για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ επισήμανε καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας «γιατί να μη έχουν γίνει συγχωνεύσεις όλο αυτό το διάστημα, γιατί να φτάσουμε στο καλοκαίρι για να ψηφήσουμε τον νόμο 4002, γιατί να ξεκινάει μόλις τον Οκτώβριο του 2011 το μισθολόγιο, γιατί να μην έχουμε ήδη δώσει δικαίωμα ηλεκτρονικής υπογραφής, γιατί να μην υπάρχει το σύστημα της αξιολόγησης των υπαλλήλων;»
Πάντως ο κ. Ρέππας εμφανίστηκε να θέλει να κλείσει το μέτωπο με τον κ. Ραγκούση, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε μίλησε για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και τονίζοντας ότι «ο Ραγκούσης έκανε τόση δουλειά εδώ».
Παράλληλα, ο κ. Ρέππας προανήγγειλε και νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επέκταση της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και στο χώρο του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς όπως σημείωσε από του 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι 190.000 είναι από το χώριο της εκπαίδευσης και οι 160.000 από τα σώματα ασφαλείας.
«Ο Παπανδρέου θα τιμηθεί και θα αναγνωριστεί»
Εκτενείς ήταν οι αναφορές του κ. Ρέππα και στα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ. Μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι το υπάρχει για να εξυπηρετεί την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το κόμμα, ενώ τόνισε: «το ΠαΣοκ είναι ένα ανοιχτό κόμμα, αλλά δεν θα το κάνουμε μη-κόμμα». Προσέθεσε ότι αυτήν την περίοδο λείπει η ψυχραιμία και περισσεύει το πάθος και άσκησε κριτική σε επιλογές που έχουν κίνητρα «περιορισμένου ορίζοντα».
«Ο Παπανδρέου είναι πολιτικός που θα τιμηθεί και θα αναγνωριστεί πολύ σύντομα», δήλωσε με έμφαση ο κ. Ρέππας, ενώ τάχθηκε σαφώς και κατηγορηματικώς υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών από τη βάση για την εκλογή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Είπε ότι δεν πρέπει να παγώσουν οι διαδικασίες και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να πάμε σε απελευθέρωση της αγοράς υποψηφίων». Επισήμανε δε ότι ο ηγέτης του κόμματος θα πρέπει να επιλεγεί με κριτήριο τις προοπτικές πρωθυπουργοποίησής του, καθώς ολοι οι αρχηγοί του ΠαΣοΚ έχουν γίνει πρωθυπουργοί.