Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των στρατιωτικών εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει για το μέλλον του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού τους καθεστώτος εν μέσω των πιέσεων της τρόικας για επεμβάσεις και σε όλα τα ειδικά μισθολόγια.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) επεχείρησε την Τετάρτη, με non paper, να ηρεμήσει τα πνεύματα έπειτα από τη διαρροή εγγράφου του που απευθυνόταν στα Γενικά Επιτελεία και στο οποίο, έπειτα από την πρώτη ανάγνωση, φαινόταν ότι προτεινόταν η υιοθέτηση της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 3883/2010 «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών» και στους παλαιούς στρατιωτικούς που έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι τις 31-12-2012.
Το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται σε σχέδιο «που στάλθηκε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία» και εξηγεί ότι «το έγγραφο του Β’ Κλάδου «ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών καθώς και τον τρόπο κρίσεων».
Και συνεχίζει: «Η άμεση εφαρμογή του νόμου 3883/2010 για όλους τους αξιωματικούς αφορά τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων και όχι συνταξιοδοτικά θέματα τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010. Συγκεκριμένα, δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου. Με τις τροποποιήσεις που επέρχονται, ειδικότερα στους βαθμούς Συνταγματάρχη και Ανωτάτων παρέχεται η δυνατότητα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να επιλέγει εξειδικευμένα κατά θέσηξ κριτήρια τους καταλληλότερους για θέσεις ευθύνης Ανώτατους. Η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά τα προαναφερόμενα στελέχη που δεν επιλέγονται για προαγωγή (όπως συμβαίνει σήμερα), αντιθέτως, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται ή να αποστρατευθούν ή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αξιοποιούμενοι αντιστοίχως βάσει των προσόντων τους».
Ουσιαστικά, αυτό που επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ είναι ότι καταργείται η διάκριση του περυσινού νόμου που εξαιρούσε παλαιούς αξιωματικούς από την υποχρεωτική 35ετία και προβλέπει για όλους πλέον τους στρατιωτικούς ότι μέχρι την ηλικία των 53 ετών θα έχουν κανονική εξέλιξη και θα φθάνουν μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ακολούθως θα υπάρχει είτε η επιλογή της εξόδου με 35ετία, συν τα πέντε χρόνια πλασματικής υπηρεσίας του ν. 3883/2010, είτε θα μπορούν να μένουν για άλλη μία πενταετία ως και την ηλικία των 58 ετών (συμπληρώνοντας 40 έτη πραγματικής υπηρεσίας).
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα των αξιωματικών, επικρατεί έντονη καχυποψία για τα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Και αυτό καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες, άτυπες προς το παρόν, ότι επίκεινται νέες μειώσεις στα ήδη ψαλιδισμένα μισθολόγια, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται και με απόλυτη σαφήνεια τι μέλλει γενέσθαι στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα..
Αυτό σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σχεδιάζεται να γίνει με τη σύνδεση του μισθού με τον φέροντα βαθμό κάθε στρατιωτικού και τον περιορισμό των επιδομάτων. Το θέμα αυτό χειρίζεται αποκλειστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Προσεχώς, ενδεχομένως και ως την Παρασκευή, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) αναμένεται να παρουσιάσει δική του πρόταση επ’ αυτού που αναμένεται με ενδιαφέρον.