Μέτωπο εναντίον του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και της σπουδής με την οποία έθεσε ζήτημα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, άνοιξε τη Δευτέρα, κατά κύριο λόγο από το βήμα της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012.

Καθημερινώς πλέον εκδηλώνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι λεγόμενοι κορυφαίοι του ΠαΣοΚ, με τρόπο που το θέμα της ηγεσίας του κόμματος να θεωρείται ανοιχτό, αν και εκκρεμούν δύο – κατά πολλούς αλληλένδετες – πολιτικές λεπτομέρειες: οι τοποθετήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και η εκδήλωση προθέσεων του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει μιλήσει για το θέμα της ηγεσίας.
Εν αναμονή αυτών και καθώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν αναμένονται τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών (κατά βάση λόγω της κρίσιμης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και των πιθανολογούμενων σοβαρότερων εξελίξεων), οι αντιδράσεις που έως το βράδυ της Δευτέρας καταγράφηκαν, στράφηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατά του κ. Χρυσοχοΐδη.
Στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος είχε περιλάβει και στοιχεία κριτικής κατά του υπουργού Ανάπτυξης, στα οποία επισήμαινε καθυστερήσεις και ότι «τα δύο τελευταία χρόνια, παλέψαμε για δημοσιονομική ευταξία και καταφέραμε κάποιες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά τα θέματα της ανάπτυξης δεν προχώρησαν με οριζόντιο τρόπο και έτσι η χώρα βούλιαξε στην ύφεση».

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, μιλώντας στον real fm είπε για τα λεγόμενα του κ. Χρυσοχοΐδη: «Ήταν ένα γύρισμα πολιτικό πολύ απότομο και αυτό στην πολιτική έχει και το κόστος του», ενώ συμπλήρωσε και ότι «όποιος ταΐζει το δράκο της ανθρωποφαγίας πρέπει να είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει».

Σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης περιείχε στο κείμενό του για το «Παρόν και το μέλλον της Κεντροαριστεράς» και ο πρώην υπουργός κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημείωνε: «Ας προσέξουμε όλοι να μη μετατρέψουμε το ΠαΣοΚ, με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας, σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων. Η εξουσία, η ηγεσία, οι θέσεις ευθύνης εύκολα κατακρημνίζονται, όταν είναι αδειανές από την αγωνία και τις ιδέες για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής σημείωσε από την πλευρά του ότι «είναι φυσικά προφανής υποχρέωση όλων όσων συμμετείχαν στο παρελθόν και συμμετέχουν ακόμη -ή απλώς σήμερα- στο έργο της διακυβέρνησης της χώρας να αναλαμβάνουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση».

Τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη σχολίασε εμμέσως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης, λέγοντας: «Δεν είμαι υπέρ των καλλιστείων και των προσωπικών στρατηγικών, είμαι υπέρ της παράταξης και της συλλογικής προσπάθειας» και συμπληρώνοντας: «η πολιτική δεν θα γεννηθεί στα φωτισμένα κεφάλια κάποιων αλλά θα ξαναγεννηθεί με συλλογική προσπάθεια».

Εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης στράφηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Μιλένα Αποστολάκη, η οποία μίλησε για «παντελή απουσία ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου» και χαρακτήρισε την τοποθέτηση Γερμανού υφυπουργού ο οποίος μέσω του γερμανικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη θα επιτηρεί την πορεία εισροών κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, «αποτυχία στον αναπτυξιακό τομέα».