Αυτό δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος οικονομικών Όλι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.
Λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενημερώθηκαν εκτενώς από τον κ. Ευ.Βενιζέλο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, ο Γιούνκερ ανέφερε πως οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Αθήνας για κυβέρνηση συνεργασίας.
Και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο, τόνισε πως «περιμένουμε από την καινούρια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να δεσμευτεί, εγγράφως, πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις».
O Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ερωτηθείς ο Επίτροπος Ρεν αν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση, συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.
Η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με την έκτη δόση δεν έχει εγκαταλειφθεί, ανέφερε ο Ζ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή παραμένει σε ισχύ και η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος του Γιουρογκρουπ διευκρίνισε, επίσης, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τέλος, ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.
Επίσης, γραπτή δέσμευση «από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη δανειακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα ζητά και η Αυστρία.«Είμαι πεπεισμένη ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από όλα τα κόμματα να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις και να το δηλώσουν αυτό γραπτώς καθώς και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα την εφαρμογή τους και δεν θα περιμένουν τη διενέργεια εκλογών» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Μόνο όταν θα έχουμε αυτή την εγγύηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση» διευκρίνισε η ίδια.
Δήλωση Βενιζέλου
Αργά το βράδυ μετά το τέλος της συνάντησης του Eurogroup o Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις
της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.
Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».
Νουθεσίες Σόιμπλε
«Η καταβολή της έκτης δόσης θα αποφασιστεί αφού εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος» ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις προκειμένου να απελευθερωθούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτης δόσης ώστε να αποφύγει η χώρα τη στάση πληρωμών. Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε δε ξεκάθαρα ότι τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και να συνυπογράψουν το νέο πρόγραμμα πριν διεξαχθούν εκλογές.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν πλήρη ενημέρωση από τον έλληνα αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, τόσο ενισχύεται η δυσφορία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων αλλά και του ΔΝΤ στην ειλικρίνεια των προθέσεων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Θέλουν λοιπόν να δουν τις υπογραφές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νέου Μνημονίου. Οσο δε καθυστερεί κάτι τέτοιο, διασπείρονται φήμες αλλά και πληροφορίες ότι το εγχείρημα της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή μεταβατικής κυβέρνησης είναι έωλο και αμφίβολο.
«Κάντε γρήγορα» λέει και η Ουάσινγκτον
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία για το χρέος που είχε με τους εταίρους της, υπογράμμισε και ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την πρόθεση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί μόλις συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.
Στην ίδια γραμμή είχαν κινηθεί την περασμένη εβδομάδα οι δηλώσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τις Κάννες όπου είχε καλέσει σε γοργά βήματα.