Στα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο, όπου διαφώνησε με την απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να εξαγγείλει την διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, παρέμεινε ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος στην Βουλή δίχως να προσθέσει κάτι παραπέρα.
«Όποιος μου ζητάει έστω και μια λέξη παραπάνω, δεν θα του κάνω τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας κατά την συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, διευκρινίζοντας ότι «είμαστε σε δύσκολη φάση και καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Ωστόσο, οι αιχμές του ήταν σαφείς. Έτσι, απευθυνόμενος με έμφαση προς τους βουλευτές, είπε ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή της πολιτικής μας ύπαρξης η Ε.Ε. και η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη.
«Η ΕΕ, το ευρώ είναι εθνικός στρατηγικός στόχος και όχι αντικείμενο πολιτικού παιγνίου και οφείλουμε όλοι μας απέναντι στον πολίτη να πούμε ότι την προσπάθεια και τον αγώνα μισού αιώνα δεν έχει δικαίωμα κανένας να την σταματήσει και όλοι να την υπηρετήσουμε», είπε με νόημα, υπενθυμίζοντας ότι αυτή την θέση υποστήριξε στο υπουργικό συμβούλιο και ως τέτοια παραμένει ακόμα. «Για μένα η ΕΕ είναι κύρια στρατηγική επιλογή. Το πολιτικό μας σπίτι. Μέσα εκεί, παρ’ όλες τις δυσκολίες, η Ελλάδα πρέπει να έχει την στέγη της», τόνισε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται Έλληνας που ανήκει στον κύριο κορμό των πολιτικών δυνάμεων, που να ξεστρατίζει ούτε ένα πόντο από αυτά, γιατί θέτει σε κίνδυνο δημόσια αγαθά».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ακόμη ότι «οι εξελίξεις είναι συνδιαμορφούμενες από όλους μας, θα δώσουμε τον αγώνα ενωμένοι και αν είναι κάτι που θα μπορούσα να πω, αν θα μπορούσα να συμβουλεύσω και να καταθέσω μια άποψη, αυτό είναι ότι τα »εμείς» και τα »εσείς», που μας φέρνουν αντιπαρατιθέμενους μπροστά στον λαό δεν έχουν θέση». Και πρόσθεσε ότι «όποιος επιμένει να μιλάει έναν συμβατικό πολιτικό λόγο σε μια αντισυμβατική εποχή δεν κάνει καλό στην πατρίδα».
«Όταν είμαστε σε συνεννόηση είναι καλό το κλίμα που παράγεται. Η πατρίδα μας χρειάζεται όλους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ πολεμάει για να μην γονατίσει η χώρα». «Ζητάμε εμπιστοσύνη με επίγνωση ότι το έχουμε παλέψει», σημείωσε.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του υπουργού αφορούσε τον απολογισμό του έργου που επιτελείται στο υπουργείο Υγείας. Ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας το γεγονός της παύσης λειτουργίας της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας ενώ σημείωσε πως «παραλάβαμε την Ελλάδα ουραγό στις μεταμοσχεύσεις στα Βαλκάνια – και εφαρμόζοντας ό,τι ψηφίσαμε, φτάσαμε χθες να έχουμε ξεπεράσει και τις επιδόσεις του 2009 και του 2010. Προσπαθούμε να ενοποιήσουμε τις κλινικές στα νοσοκομεία – βαριά δουλειά για όσους το γνωρίζουν – ενώ την 1η Δεκεμβρίου στέλνουμε επιστολές, προκειμένου να καταγράφεται όποιος παίρνει επίδομα. Αυτό που έκανε το υπουργείο Εργασίας και βρήκε 60.000 «συνταξιούχους», θα γίνει στην πρόνοια» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Ο υπουργός υποστήριξε πως η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου υπήρξε μία αναμφισβήτητα καλή απόφαση για την Ελλάδα. «Η ευρωζώνη και το ευρώ είναι ύψιστος στρατηγικός στόχος και δεν νοείται Έλληνας και Ελληνίδα που ανήκει στον κύριο κορμό των πολιτικών δυνάμεων, να ξεστρατίζει από την αρχή αυτή».
Σε ερώτηση του βουλευτη του ΛΑΟΣ κ.Αστ. Ροντούλη, γιατί η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική της ομάδα χειροκροτούσαν την απόφαση της 21ης Ιουλίου, αποκρύβοντας από την κοινωνία τα περιθώρια βελτίωσής της, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως η πολυδιάσπαση της ΕΕ οδήγησε σε μη έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος της κρίσης. «Εμείς, χωρίς δικές μας καθυστερήσεις που δίνουν άλλοθι στους άλλους στην Ευρώπη για δικές τους καθυστερήσεις, οφείλουμε να ξαναδώσουμε στους Έλληνες το καλό τους όνομα» ανέφερε.
Π. Βαρδίκος: «Δεν θα στεναχωρηθώ αν δεν γίνει το δημοψήφισμα»
Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Σάμου κ. Πυθ. Βαρδίκου, ο οποίος δήλωσε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όμως, όπως πρόσθεσε «δεν θα στεναχωρηθώ αν δεν γίνει το δημοψήφισμα».
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.
Αύριο, Πέμπτη, θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο κ. Ρέππας από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ευθύνης προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που έχει αναλάβει».
Έκανε, επίσης, εκτενείς αναφορές στην απόφαση του πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος, συνδέοντάς την με τη θέση της χώρας στο ευρώ.
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής «δικαίωση για την προσπάθεια και τον μόχθο του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η νέα δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε την προσφυγή της στη λαϊκή ετυμηγορία πριν το Μνημόνιο, καθώς προείχε-όπως ανέφερε-η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης. «Τώρα όμως έχουμε μετατόπιση και ο δημοσιονομικός τρόπος διαχείρισης το θέματος έγινε ευρύτερα πολιτικός».
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ.Ρέππας την χαρακτήρισε «παράδοξη».
«Το δημοψήφισμα αποτελεί κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που φέρει τα πάντα στο φως και δεν επιτρέπει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και διευθετήσεις. Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί και την καλύτερη απάντηση για όσους μιλούν εξ ονόματος του λαού προβάλλοντας την δική τους εκδοχή» σημείωσε ο κ. Ρέππας για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ, «η θέση της χώρας στο ευρώ, είναι εθνικό κεκτημένο και δόγμα απαράλλακτο. Η θέση της χώρας στο ευρώ όμως, είναι υπενθύμιση να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί».
«Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση για τη χώρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να δώσουν τέλος στη κατηφόρα του τόπου».
«Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να πετάτε το όνειρο του ελληνικού λαού για την Ευρώπη στα σκουπίδια; Είστε μια ανώριμη κυβέρνηση που εκβιάζει το λαό και τη κοινωνία γιατί αισθάνεστε ότι αυτή η πολιτική που συμφωνήσατε δεν μπορείτε να την περάσετε στη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.
Την καταψήφιση της κυβέρνησης και ένα «μαζικό, λαϊκό μαχητικό όχι» στο δημοψήφισμα εφόσον διενεργηθεί, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Όταν μία κυβέρνηση στα δύο χρόνια ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει έναν απολογισμό σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης. «Υπογράφοντας το Μνημόνιο είπατε πως θα μειώσετε το χρέος και από 120% πήγε στο 170%. Είπατε πως θα μειώσετε την ανεργία, που διπλασιάστηκε. Είπατε ότι θα κατανείμετε δίκαια τα βάρη και τις μονόπλευρες θυσίες τις επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα. Είπατε ότι θα καθαρίσετε τα σκάνδαλα και ούτε ένας δεν έχει κάτσει στο εδώλιο. Στα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αυτό το μήνα νέα χαράτσια: Πληρώνει η Ελλάδα που δεν έχει και βγάζει τη γλώσσα το μεγάλο κεφάλαιο».
Το δημοψήφισμα είναι «ένας ωμός εκβιασμός», τόνισε, μιλώντας στην συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει «ιδεολογική τρομοκρατία» και «θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το ναι». Ο κ. Παφίλης απαντώντας στο επιχείρημα ότι κάποιοι φοβούνται το δημοψήφισμα είπε: «Εμείς δε φοβόμαστε το λαό. Εσείς τον φοβάστε όταν βγαίνει στους δρόμους, αυτή όμως είναι και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
Επεισόδιο και βαρείς χαρακτηρισμοί
Σφοδρή αντιπαράθεση και παρέμβαση του κ. Ρέππα προκλήθηκε στην Ολομέλεια με αφορμή τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, ότι ο πρωθυπουργός έχει τους βουλευτές «γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ζήτησε να μην παράσχουν την εμπιστοσύνη τους στην ψηφοφορία της Παρασκευής ως ένδειξη «πατριωτικού καθήκοντος».
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τον τόπο» με αιχμή την πρότασή του για δημοψήφισμα και υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου «σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος εξαρτά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας από την καρεκλίτσα του». Επίσης, επιτέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, λέγοντας ότι είναι «ανίκανος, άχρηστος, ανύπαρκτος» και εμφανίζεται σαν «σύγχρονος Ηρακλής Πουαρό» εφευρίσκοντας «συμφέροντα» και «αποστάτες» που θέλουν να ρίξουν τον κ. Παπανδρέου.
«Με αυτή τη συμπεριφορά και μπερδεύοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές με το Κοινοβούλιο έρχεται η πολιτική χρεοκοπία οσονούπω» απάντησε ο κ. Ρέππας. Χαρακτήρισε «δόλιο και αντιθεσμικό» τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως έτσι απέκρυψε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να αναληφθεί ελληνικό χρέος 100 δισ. από άλλους.
«Αν δεν ήταν τόσο προσβλητικός θα τον ευχαριστούσα γιατί μας έδωσε πρόσθετους λόγους να δώσουμε την ψήφο μας στην κυβέρνηση» είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας.
Η κυρία Σούλα Μερεντίτη πήρε το λόγο (αφού ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ονομαστικά στη βουλευτή Τρικάλων) είπε πως «εγώ είμαι εδώ και ψηφίζω με πόνο καρδιάς, ψηφίζω και απαγορεύω σε όλους να χαρακτηρίζουν τις επιλογές μου, να με επαινούν ή να κλαψουρίζουν για λογαριασμό μου».
«Να σας προβληματίσει που δίνετε βήμα στο ΛΑΟΣ ως υπόδειγμα σωφροσύνης και υπευθυνότητας» σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.
Το αίτημα του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για ανίκανη και παράλυτη κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες που με δική της ευθύνη έχει δημιουργήσει στη χώρα.
Σε σύντομη παρέμβαση του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που πανηγυρίζουν, όπως είπε, και με το κούρεμα 21% και με το 50%, ενώ σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Κάννες για τη Σύνοδο των G20, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός θα γυρίσει σε μώλωπες. Αρκεί οι μώλωπες όμως να αφορούν τον ίδιο και όχι το έθνος το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα».
Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «ελαφριά τη καρδία» αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι δεν σκέφτηκε ότι «με ένα ενδεχόμενο «όχι» καταστρέφεται η Ελλάδα και όλη η ευρωπαϊκή πορεία της».
Για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
«Με απόλυτα διαφανή και συντεταγμένο τρόπο και με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, έγιναν οι κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις για αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας. Ήταν στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων και δεν είχαν κανένα έκτακτο χαρακτήρα».
Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, για «κομματικές καθαιρέσεις» και «αποκεφαλισμούς» στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα να κρατήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για ασθενή μνήμη, αντιτείνοντας ότι τον Αύγουστο του 2009 ο τότε αρμόδιος υπουργός της προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη πολιτική πρωτοβουλία χωρίς καμία δικαιολογία αλλάζοντας την στρατιωτική ηγεσία.
Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού και χουλιγκανισμού. «Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές επωάζεται ένα σύγχρονο αυγό του φιδιού και έχουμε ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουμε ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε αυτές τις μειοψηφικές δυνάμεις», τόνισε.