Υπό διωγμόν από τα γραφεία τους βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί εξαιτίας του κύματος καταλήψεων στα υπουργεία. Χθες, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν από τα υπουργικά γραφεία σε άλλους χώρους των υπουργείων ή ακόμα και στα πολιτικά τους γραφεία οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο υπουργείο Υποδομών έγινε κατάληψη από τον ΣΑΤΑ στο γραφείο του γ. γ κ. Αρ. Μπουρδάρα. Ο κ. Χ. Καστανίδης, άλλαξε τρεις φορές τον χώρο που θα έδινε συνέντευξη Τύπου και πολιορκημένος από εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν κατέληξε να τη δώσει στη Βουλή. Ακόμα και ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναγκάστηκε να μετακομίσει στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα.
Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις βίαιες αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και από το μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Τα συνδικάτα προειδοποιούν για βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά την ίδια ώρα σκληραίνει τη στάση της και η κυβέρνηση τόσο στο κοινωνικό επίπεδο όσο και στο εσωκομματικό. Ο κ. Καστανίδης απείλησε να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι που κάνουν καταλήψεις, απεργούν και, γενικά, παρεμποδίζουν την αποκομμιδή των απορριμμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να επέμβουν τα ΜΑΤ προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις στις χωματερες της Φυλής και της Μαυροράχης.
Επιπλέον το πρωί στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, αφού άλλαξε το άρθρο 37 -για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις- και το έκανε αυστηρότερο, το συνέδεσε με τις απαιτήσεις της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης, θέτωντας ένα σαφές δίλημμα προς τους βουλευτές. Όσοι το καταψηφίσουν θα φέρουν και την ευθύνη για την μη καταβολή της επόμενης δόσηε του δανείου.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και από την αντιπροεδρία για τον κύκλο της οικονομίας είναι ότι έστω και αγκομαχώντας θα πρέπει η κυβέρνηση να αντέξει τις πιέσεις ως τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου ή ως ότου δοθεί η τελική λύση στο ελληνικό δράμα.
Όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Είναι η πρώτη φορά που ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη και που εκφράζεται έντονη ανησυχία από τους υπουργούς. Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να λειτουργεί σε έναν βαθμό, και πάντως έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών του ΠαΣοΚ.
Μέχρι στιγμής, η μόνη καθαρή θέση είναι αυτή της κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία σχεδόν προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Επιπλέον η κυρία Σοφία Γιαννακά είχε επισημάνει ότι δεν θα το ψήφιζε στην αρχική του μορφή, ενώ ενστάσεις έχουν εκφράσει οι κ.κ. Δ. Λιτζέρης, Λ. Γρηγοράκος, Σούλα Μερεντίτη, αλλά ακόμα κανένας δεν γνωρίζει την τελική τους στάση.
Εν τω μεταξύ χθες υπήρξε έντονη φημολογία περί παραιτήσεως του κ. Θ. Ρομπόπουλου, την οποία συντήρησε και ο ίδιος με τη φράση «θα τα πούμε από Δευτέρα» την οποία έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν για τις προθέσεις του.