Προκλητικά τυπική και χωρίς ουδεμία καταγραφή των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι, εκτός κάποιου απροόπτου της τελευταίας στιγμής, η εφετεινή Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. Αυτό προκύπτει από το μέχρι στιγμής προσχέδιο που οδεύει προς τα γραφεία των επιτρόπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στο υπάρχον προσχέδιο δεν έχουν συμπεριληφθεί αναφορές στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της, την αποστολή πολεμικών πλοίων αλλά και του Πίρι Ρέις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων.
Η μόνη σχετική αποστροφή αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγράψει παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων και του εναερίου χώρου της από την Τουρκία» χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Πάντως, η Αθήνα εμφανίζεται να προσπαθεί να εισάγει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο τελικό κείμενο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η πεποίθηση κοινοτικών πηγών πάντως είναι ότι με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να έχει κολλήσει και να λείπουν επαρκή διαπραγματευτικά κεφάλαια ώστε η διαδικασία να διατηρήσει μία δυναμική, οι αρμόδιοι της διεύθυνσης διεύρυνσης Κομισιόν θεωρούν ότι η Αγκυρα δεν πρέπει να αποξενωθεί.
Οπερ σημαίνει, ότι στο κείμενο δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε οι τουρκικές απειλές πως πρόκειται να παγώσει τις ενταξιακές της συνομιλίες αν η Λευκωσία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού. Τη συγκεκριμένη απειλή έχουν εκτοξεύσει τόσο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αντίθετα, η έκθεση περιορίζεται σε κλασικού τύπου παρατηρήσεις για τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και για την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Επισημαίνει ότι ζητείται από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά την εξεύρεση μίας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Αγκυρα επιμένει να μην έχει επικυρώσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο, στο κείμενο της Επιτροπής δεν φαίνεται να έχει βρει θέση ούτε η δήλωση Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε σπιθαμή γης στους Ελληνοκυπρίους – μία δήλωση που έγινε κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την τραγική «επέτειο του Αττίλα». Υπογραμμίζεται αντίθετα η «δημόσια υποστήριξη» της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις.
Σε σχέση με την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει την προσπάθεια της Αθήνας και της Αγκυρας να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ στις αρχές του 2011, αλλά και στην επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών που έχουν φθάσει στον 53ο γύρο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό αριθμό επίσημων καταγγελιών για παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων και του εναερίου χώρου της, καθώς και για υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.