Επίθεση στην ηγεσία του ΚΚΕ για την αρνητική στάση της απέναντι στο αίτημά του ΣΥΡΙΖΑ για ενότητα της Αριστεράς εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο η ηγεσία του Περισσού να διαπράξει λάθος ανάλογο με εκείνο της συμφωνίας της Βάρκιζας του 1945! Χαρακτήρισε «υπεκφυγές» τις τοποθετήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα και τόνισε ότι «το διακύβευμα σήμερα δεν είναι ο σοσιαλισμός αλλά αν θα υπάρχουν εργασία, μισθοί και συντάξεις».
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΤ-3 , εάν επιμείνει η ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος σε αυτή την πολιτική, «θα είναι αντίστοιχου μεγέθους ιστορικό λάθος με το λάθος, τα λάθη που έγιναν μετά το αντάρτικο, μετά τις ένδοξες αυτές μέρες του λαού μας, όπου παραδώσανε τα όπλα και χάσαμε την ευκαιρία να δοθεί μια άλλη προοπτική στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική στην κυρία Παπαρήγα, επιχειρώντας να αποδομήσει τις τοποθετήσεις της απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμνημονιακό συνασπισμό εξουσίας με ενισχυμένη την Αριστερά και στόχο τη διακυβέρνηση του τόπου. «Εάν μοιρολατρικά πρέπει να δεχτούμε, ότι μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ζωή, τότε θα καταντήσουμε να περιμένουμε δευτέρα παρουσία. Θα είμαστε στα σπίτια μας και να λέμε ότι δεν υπάρχει φως και ελπίδα», υπογράμμισε.
«Αυτές είναι υπεκφυγές. Ούτε η κα Παπαρήγα τα πιστεύει αυτά τα πράγματα. Είναι υπεκφυγές για να κρύψουν την αδυναμία τους να πάρουν αποφάσεις που τους υπερβαίνουν και τους ίδιους, όπως θα υπερβούν κι εμάς. Οι εξελίξεις μας υπερβαίνουν. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μια ιστορική τομή, ότι επαπειλείται το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον αυτής της χώρας, ότι το διακύβευμα σήμερα δεν είναι ο σοσιαλισμός, αλλά είναι η εργασία, η ίδια η εργασία, εάν θα υπάρχει αύριο η εργασία», πρόσθεσε.
Για να καταλήξει: «Έβλεπα προχθές ένα ωραίο σύνθημα που είχε στην πλάτη της η Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ. Και έλεγε: «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Πολύ ωραίο και ποιητικό. Το λέμε κι εμείς στις πορείες μας και το τραγουδάμε. Όμως σήμερα το πρόβλημα είναι ότι οι εργάτες χάνουν τα αφεντικά τους γιατί απολύονται. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν έχουν δουλειά και ότι δεν θα έχουν αύριο. Το 1/3 είναι στο περιθώριο. Άρα, εάν το διακύβευμα σήμερα είναι η εργασία, είναι το κοινωνικό κράτος, είναι ο μισθός και οι συντάξεις, τότε πρέπει να προχωρήσουμε γοργά σε ένα μέτωπο αντίστοιχο με αυτό που προχώρησαν οι δυνάμεις της αριστεράς το ’40 – ‘ 44 όταν πάλι το διακύβευμα δεν ήταν άμεσα ο σοσιαλισμός, αλλά ήταν η εθνική ανεξαρτησία, η λευτεριά, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προκοπή που ερχόντουσαν τότε οι κατακτητές τότε και μας τα έκοβαν όλα αυτά με τη βία».
Εκλογές, νέος συνασπισμός εξουσίας από τα κόμματα της Αριστεράς και κινήματα που να διεκδικούν αποτελούν για τον κ. Τσίπρα τα αναγκαία βήματα για να γυρίσει σελίδα η χώρα, «τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι». Είναι χαρακτηριστικό ότι ανέδειξε την κρισιμότητα της περιόδου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσφορότερος τρόπος από την προσφυγή στις κάλπες για να εκφραστεί το λαϊκό αίσθημα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Μάλιστα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές λέγοντας: « Κι επειδή, ευτυχώς που είμαστε μια χώρα της Ε.Ε., είμαστε στο 2011, αλλιώς αυτά τα μέτρα δεν θα πέρναγαν παρά μονάχα με δικτατορίες. Εάν ήμασταν στη δεκαετία του ‘ 60 ή του ’70, θα είχαμε δικτατορία στην Ελλάδα. Επειδή δεν είμαστε στο ‘ 60 αλλά στο 2011, επειδή είμαστε μια χώρα της Ε.Ε., ο μόνος τρόπος για να περάσουν αυτά τα μέτρα είναι να παρακάμψουν τη δημοκρατία χωρίς τη δικτατορία, να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα, να αφήσουν τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους αλλά να μην κάνουν εκλογές».