Στην πρόβλεψη ότι έρχονται νέα μέτρα συγκλίνουν στη Ν.Δ. μετά την γνωστοποίηση της αναβολής του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αναβολή του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την εξέλιξη της συνεδρίασης του Eurogroup / Ecofin στο Βρότσλαβ της Πολωνίας μας φέρνει πιο κοντά στην απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων, όπως σαφώς άφησε είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, εάν δεν αποδώσει τα προβλεπόμενα από το τέλος στα ακίνητα.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά διαπιστώνουν μια δραματοποίηση της κατάστασης και μιλάνε για προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα «έκτακτης ανάγκης» και εξαιρετικών συνθηκών, ώστε να δικαιολογηθούν τα νέα μέτρα.

Στις συζητήσεις που γίνονται στις τάξεις της Ν.Δ., μετά την είδηση της ματαίωσης του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ, κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν, ότι η κυβέρνηση, είναι πιθανόν να λάβει απόφαση για εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν διαφωτίστηκαν ιδιαίτερα μετά το τηλεφώνημα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., είπε στον κ. Σαμαρά, για τις δυσκολίες στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου της Ε.Ε. της 21ης Ιουλίου, κάτι που εκτιμήθηκε ως προμήνυμα νέων μέτρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την αντίδραση των πολιτών σε νέα φορολογικά μέτρα, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι όλα είναι ανοικτά για το χρόνο των εκλογών.

Ειδικά με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για την αξιωματική αντιπολίτευση, «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι τη μεγαλύτερη ζημιά την προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση και όχι η Ν.Δ. που αντιδρά στη νέα φοροκαταιγίδα.