Παραιτήθηκε πριν λίγα λεπτά η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια, η έκθεση της οποίας προκάλεσε έντονο θόρυβο εξαιτίας των δραματικών προβλέψεων που κάνει για «εκτός ελέγχου δυναμική του χρέους» και για υπέρβαση όλων των προβλέψεων όσον αφορά το έλλειμμα.
Η ίδια προσήλθε πριν δυο ώρες στην Βουλή και μετά από μακρά συζήτηση που είχε αρχικώς με τον Γενικό Γραμματέα κ. Θ. Παπαϊωάννου και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες επικαλέστηκε τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος σχολιάζοντας την έκθεση που συνέταξε το Γραφείο που έχει συγκροτηθεί στην Βουλή για να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, είπε ότι μετά και από σχετική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον κ. Πετσάλνικο, «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού». Φράση η οποία εξελήφθη ευλόγως ως προαναγγελία εξελίξεων.
Αντίδραση Βενιζέλου.
Ο κ. Βενιζέλος, εξάλλου, αμφισβήτησε πλήρως «την γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα» του Γραφείου Προϋπολογισμού και άρα τις δραματικές διαπιστώσεις της έκθεσης που συνέταξε και παρέδωσε στους βουλευτές της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για την δυναμική του δημοσίου χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω κείμενο το οποίο συνέταξε η τριμελής επιστημονική ομάδα του Γραφείου που πλαισιώνει την οικονομολόγο κυρία Μπαλφούσια, διαπιστώνεται «ενίσχυση στο έπακρο της δυναμικής του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και τονίζεται ότι η εξέλιξη αυτή «αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», ενώ εκτιμάται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και αν υλοποιηθούν «εγκαίρως και στο ακέραιο» τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Το κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις αυτές.
Δεν πέρασε απαρατήρητο πάντως και το σχόλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα (στο «Ράδιο 9»), ο οποίος αναφερθείς στον ρόλο του Γραφείου επισήμανε ότι «αυτή την δομή στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής την αποφασίσαμε η δική μας κυβέρνηση και η παρούσα προεδρία και το λέω αυτό γιατί έχει την αξία του –δηλαδή εμείς θέλουμε θεσμούς οι οποίοι να λειτουργούν, να ελέγχουν».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επίμαχη έκθεση «δε μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση επειδή αγνοεί δύο παραμέτρους: την μείωση του ύψους των επιτοκίων και το «κούρεμα» του χρέους που προβλέπονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Από χθες βράδυ που έγινε γνωστή η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού επικράτησε έντονη κινητικότητα. Και όσοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το γραφείο της κυρίας Μπαλφούσια, το οποίο βρίσκεται σε κτίριο της Βουλής επί της οδού Σέκερη, δεν κατάφεραν να την βρουν. Όπως έλεγε άλλωστε συνεργάτης της, ο οποίος απαντούσε στο τηλέφωνο, «θεσμικά δεν προβλέπεται να επικοινωνεί με τον Τύπο». Κάλυψη Βενιζέλου από Παπακωνσταντίνου
Πλήρως στήριξε τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο για την αντίδρασή του αναφορικά με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ «άδειασε» την εν λόγω επιτροπή. Μιλώντας στην Βουλή δήλωσε ότι «έχουμε ένα Γραφείο που μόλις συστάθηκε και κάνει μια έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από κανέναν διεθνή οργανισμό». Και πρόσθεσε: «Αυτή την παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε την ζητήσαμε». Η παρέμβαση του κ. Παπακωνσταντίνου έγινε σε απάντηση των όσων είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος διερωτήθηκε «γιατί ενοχλείται ο κ. Βενιζέλος για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού και τι εννοεί όταν υποδεικνύει προς τον Πρόεδρο της Βουλής την ανάγκη ενίσχυσης του Γραφείου αυτού, αφού την κυρία Μπαλφούσια την πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών». Μάλιστα έκανε λόγο για «επαπειλούμενη υποχρέωση σε παραίτηση» της ίδιας.
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ
Πυρά εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ότι «εξώθησαν σε παραίτηση» την κυρία Μπαλφούσια «γιατί τόλμησε να ψελλίσει κάποιες στοιχειώδεις αλήθειες για τις τραγικές οικονομικές εξελίξεις».
Το who is who της κυρίας Μπαλφούσια
Η διδάκτωρ Οικονομικών και ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κυρία Μπαλφούσια, είναι επικεφαλής του εν λόγω Γραφείου από τον περασμένο Μάρτιο, μετά από πρόταση του κ. Πετσάλνικου η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Είναι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γιορκ. Στο ΚΕΠΕ είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων από το 2003. Επίσης, είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2009 μετείχε στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι ενστάσεις των βουλευτών
Η ίδια όρισε και την τριμελή επιστημονική ομάδα που την πλαισιώνει και απαρτίζεται από τους καθηγητές Οικονομικών κκ. Ηλ. Τζαβαλή, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΕΠΕ και Βασ. Πατσουράτη όπως και τον κ. Βασ. Μανεσιώτη πρώην στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος.
Όταν μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο συνεδρίασε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για να εγκρίνει την στελέχωση του Γραφείου, βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως οι κκ. Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Φλωρίδης, Κ. Γείτονας και Αν. Μακρυπίδης, είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο επιλογής και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι οι τρεις τεχνοκράτες επελέγησαν από την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού και όχι από την επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω συμβουλευτικό όργανο πρέπει να είναι ανεξάρτητο και όχι «παράρτημα» του υπουργείου Οικονομικών.
«Θέλουμε ανθρώπους που να έχουν ανεξαρτησία σκέψης, επάρκεια και να μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους, απέναντι στους ερασιτεχνισμούς των προϋπολογισμών», είχε τονίσει ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η κυπριακής καταγωγής οικονομολόγος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε, είχε υποστηρίξει πλήρως την εισήγησή της η οποία, όπως είχε πει, δεν έχει κανένα πολιτικό χρώμα και καμία επέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.
«Έπρεπε να εισηγηθώ και εισηγήθηκα τα τρία ονόματα που θεώρησα και με τις διαβουλεύσεις που είχα με τους αρμόδιους παράγοντες, ότι είναι κατάλληλα και έχουν τα προσόντα, το κύρος και το επίπεδο που χρειάζεται», είχε πει στους βουλευτές.
Ο ρόλος του Γραφείου Προϋπολογισμού
Όσον αφορά τον ρόλο του Γραφείου Προϋπολογισμού το οποίο θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010, αυτό είναι αρμόδιο την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών, την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Και αναλαμβάνει την σύνταξη και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον Πρόεδρο της Βουλής ή από τους Προέδρους των παραπάνω κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ επικεφαλής του «τοποθετείται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς, που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου».