«Οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα σας χρειάζεται να διαμορφώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων» επισημαίνει ο ομοσπονδιακός γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ μιλώντας προς «Το Βήμα». Ενα τέτοιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Επισημαίνει ακόμη ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το παράδειγμα της Ανατολικής Γερμανίας στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, για να προχωρήσουν με γρηγορότερο ρυθμό, ώστε να αντιστραφεί το σημερινό αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα.

– Ποιοι είναι οι στόχοι του «νέου σχεδίου Μάρσαλ» για την Ευρώπη, όπως αποκαλείται η «Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα»;

«Η γερμανική “Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρόεσλερ έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις. Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των χωρών αυτών. Και σε αυτό στοχεύει η Πρωτοβουλία. Να συμβάλει ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική».

– Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να δούμε τις πρώτες επενδύσεις και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας;

«Ηδη η ουσιαστική πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα συνιστά μια σημαντική συνεισφορά για να αντιστραφεί η τρέχουσα οικονομική αρνητική τάση και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας».

– Γιατί το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα, για παράδειγμα πριν από έναν χρόνο, όταν και τότε η ανάγκη για επενδύσεις ήταν το ίδιο επείγουσα και σημαντική όπως σήμερα;

«Υπό το φως της διαφαινόμενης κρίσης, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας ήδη συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς από την άνοιξη του 2010».

– Στο μεταξύ τι πήγε λάθος με το μνημόνιο και η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση;

«Το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ήταν βασισμένο στην υπόθεση ότι θα υπήρχε υποχώρηση της ανάπτυξης. Ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα του κράτους εξελίχθηκαν διαφορετικά απ΄ ό,τι αναμενόταν. Μέσω του νέου προγράμματος, η Ελλάδα έχει περισσότερο χρόνο για να βελτιώσει μέσω μεταρρυθμίσεων τα οικονομικά της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της».

– Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η ύφεση;

«Για να συνέλθει η οικονομία, είναι σημαντικό να βελτιωθούν το πλαίσιο και οι συνθήκες για επενδύσεις».

– Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν πάντα σε χαμηλό επίπεδο. Τι πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει ροή επενδύσεων από το εξωτερικό;Ποιες είναι οι συνθήκες που ζητούν οι γερμανικές επιχειρήσεις για να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

«Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα. Υπάρχουν καλές προοπτικές οι γερμανικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους όταν η Ελλάδα καθιερώσει ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων».

– Ζητούν εγγυήσεις για να έλθουν στην Ελλάδα;

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να ασφαλίσουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό για τον πολιτικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων».

– Προγράμματα παρόμοια με την «Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα» συνήθως περιλαμβάνουν ειδικές οικονομικές ζώνες.Προτείνετε κάτι τέτοιο και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα;

«Οι ειδικές οικονομικές ζώνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών νομικών ή διοικητικών πλαισίων, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ως εκ τούτου η “Πρωτοβουλία για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” προτείνει να εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιων ζωνών στην Ελλάδα».

– Το μοντέλο αποκρατικοποιήσεων της Ανατολικής Γερμανίας μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπως ορισμένοι συμπατριώτες σας έχουν προτείνει;

«Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ανατολικογερμανικής οικονομίας, η οποία ήταν κρατική οικονομία, συνέβη υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, καμία ανατολικογερμανική εταιρεία δεν ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Παρ΄ όλα αυτά συγκεκριμένες εμπειρίες από αυτή τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ιδιωτικοποίηση ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η Γερμανία έχει προσφερθεί να συνεισφέρει με την εμπειρία της».

– Η επερχόμενη επίσκεψη του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρόεσλερ στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου θα συνοδεύεται από επιχειρηματικές συμφωνίες;

«Εξαρτάται από τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν επενδυτικές συμφωνίες με τους έλληνες συνεταίρους τους. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας θα στηρίξει με τις δυνατότητές του τις εταιρείες στη διαδικασία αυτή».

«Ξεκινήστε αποκρατικοποιήσεις το γρηγορότερο»

– Πρέπει η Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τώρα που το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό ή να περιμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές;

«Ενα αποφασιστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συνεισφέρει σημαντικά στο άνοιγμα των ελληνικών αγορών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένα σημαντικό σήμα στους διεθνείς επενδυτές να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις με ταχύ ρυθμό».

– Υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον εκ μέρους γερμανικών επιχειρήσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων;

«Οι γερμανικές εταιρείες είναι ήδη σημαντικοί επενδυτές στην Ελλάδα. Συνεπώς θα παρακολουθήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων πολύ προσεκτικά».

– Και για τις ελληνικές τράπεζες;

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες στη διαδικασία επενδύσεων και επανεκκίνησης της οικονομίας προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ