Για σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εν όψει και της ΔΕΘ προετοιμάζεται η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας ότι η προ ημερών στήριξη του νομοσχεδίου για την Παιδεία ήταν μόνο μια μικρή παρένθεση συναίνεσης στην τακτική του «σκληρού ροκ». Η πολιτική στήριξη που έδωσε η ΝΔ εντάσσεται στις κινήσεις τακτικής του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος αναζητούσε εδώ και καιρό ένα πεδίο συναίνεσης για να «απενοχοποιηθεί» η σκληρή γραμμή του κόμματος. Ο ίδιος φρόντισε να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με χθεσινή του συνέντευξη: «Θέλει βουβή αντιπολίτευση» αναφέρει και συμπληρώνει ότι αυτή τη χάρη δεν θα του την κάνει. «Λέμε “ναι” σε ό,τι είναι καλό για τη χώρα και είμαστε απέναντι σε ό,τι κάνει κακό. Δεν μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεσηαν δεν αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής» είναι το μήνυμα από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί ότι ενισχύεται περισσότερο το «όχι» στην πολιτική του μνημονίου και προετοιμάζεται για τη «μητέρα όλων των μαχών», την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, στην οποία είναι αρνητικός. Η ηγεσία της ΝΔ έβαλε «πάγο» στους βουλευτές του μεσαίου χώρου, οι οποίοι αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία έσπευσαν να πανηγυρίσουν, ελπίζοντας σε αλλαγή στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση και σε αναζήτηση συναίνεσης σε ένα ευρύτερο πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο υποδεικνύει σε βουλευτές, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Σ. Χατζηγάκης κ.ά., ότι πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν για αλλαγή πορείας.
Οπως συζητήθηκε επί αρκετή ώρα στις «κλειστές» συσκέψεις που είχε ο κ. Αντ. Σαμαράς μετά την περασμένη Τετάρτη, οπότε και δόθηκε η στήριξη στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, είναι δύσκολο να υπάρξει ανάλογη συναινετική διάθεση όσο στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο χρόνος για τις εκλογές μετράει αντίστροφα. Ωσπου να εκφραστεί όμως η θετική στάση της ΝΔ εκτυλίχθηκε ένα πολύ μεγάλο παρασκήνιο, αν και από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι δεν υπήρξε καμία αναδίπλωση και σημειώνουν πως από την πρώτη στιγμή η ηγεσία θεωρούσε ότι οι προωθούμενες αλλαγές για τα ΑΕΙ βρίσκονταν κοντά στις θέσεις του κόμματος. Μάλιστα λένε ότι μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που αποδέχθηκε η υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για να τορπιλίσει η ΝΔ μια τόσο σημαντική πολιτική συμφωνία.
Βέβαια, καθοριστική κίνηση ήταν το τηλεφώνημα του κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο προτού η ΝΔ πει το «ναι», αν και το βασικό επιχείρημα που εκπορεύεται από τη Λεωφόρο Συγγρού είναι ότι στήριξε το νομοσχέδιο επειδή έκανε πίσω η κυβέρνηση και υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της. Στην ΚΟ υπήρχε πλήρης σύγχυση ώσπου να πει το «ναι» ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος- ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή με την κυρία Διαμαντοπούλου-, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές ήταν προετοιμασμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ είχαν και ως «οδηγό» την κάθετη άρνηση της ΟΝΝΕΔ και κυρίως της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ως την τελευταία στιγμή στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας επικρατούσε διχογνωμία για το ποια πρέπει να είναι η τελική στάση και αρκετοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ήταν υπέρ της καταψήφισης. Στον πρωινό καφέ της περασμένης Τετάρτης, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι κκ. Κ. Τασούλας, Α. Λυκουρέντζος (ήταν αντίθετος στο να τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας), Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος (συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή της διάταξης στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων), Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης και Κ. Μπούρας χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα στην περίπου 75λεπτη συζήτηση. Θύμα του διαζύγίου με τη συναίνεση ενδέχεται να είναι και ο κ.Κυρ.Μητσοτάκης καθώς στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εξοργίστηκαν όταν τόν είδαν να εμφανίζεται στη Βουλή, εν μέσω της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, και να υποδεικνύει ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών απτόητος προχθές είπε ότι θα συνεχίσει να λέει ευθέως την άποψή του, μια δήλωση που εξελήφθη ως μήνυμα των μετριοπαθών στην ηγεσία ότι δεν θα σταματήσουν να μιλάνε για συναίνεση.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ προτάσσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση καταρρέει και εμφανίζει σημάδια διάλυσης μετά την παραίτηση του κ. Χ.Παμπούκη και στελέχη και βουλευτές ετοιμάζονται για νέο γύρο αντιπαράθεσης σε πολλά πεδία.Ενα σημείο έντονης τριβής αναμένεται να είναι η νέα δανειακή σύμβαση και ο κ. Αντ. Σαμαράς θα εμφανιστεί ιδιαίτερα σκληρός, αφού έχει προαναγγείλει ότι θα την καταψηφίσει αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική.Παράλληλα οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές προετοιμάζουν νέο γύρο σύγκρουσης με την κυβέρνηση,με πρωταγωνιστές και πάλι τους ιδιοκτήτες ταξί (επανέρχεται εντός των ημερών το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος),τους γιατρούς που ανήκουν στη ΝΔ και θα πρωτοστατήσουν στην απεργία που έχει εξαγγελθεί,ενώ σφοδρή αντιπαράθεση θα υπάρξει για το φορολογικό νομοσχέδιο και το ενιαίο μισθολόγιο.Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των «γαλάζιων» πρυτάνεων και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,ενώ η ΟΝΝΕΔ εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία και δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποστείλει τη σημαία της αντίδρασης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ