Αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό και να μη «βουλιάξει» το επόμενο διάστημα κάνει η κυβέρνηση. Η φουρτούνα προβλέπεται να είναι πολλών μποφόρ καθώς το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται από το εξωτερικό και επηρεάζει την όποια λύση προωθείται για την Ελλάδα. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της τρόικας, η οποία έρχεται για νέο έλεγχο στις 22 Αυγούστου. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτουν μια πολύ δυσάρεστη εικόνα, με μηδαμινή πρόοδο όχι μόνο στις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά ακόμα και στα θεσμικά μέτρα που έπρεπε να προωθήσουν τα υπουργεία. Με ένα έλλειμμα που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που ζητηθούν από την τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αλλά μιλούν για «ανώμαλη προσγείωση» της κυβέρνησης μετά την ανάσα που πήρε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Καθυστερήσεις σημειώνονται σε όλα τα υπουργεία, ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ισχυρή πίεση από την τρόικα αναμένεται να δεχθούν τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και ενδεχομένως το υπουργείο Υγείας, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Η αξιολόγηση της τρόικας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που θα επαναφέρουν το θέμα της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Στην αναμονή

Εχοντας να αντιμετωπίσει ένα απροδιόριστο ακόμα κοινωνικό μέτωπο στο εσωτερικό και με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο στο εξωτερικό, είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. «Τι στρατηγική να χαράξεις σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας; Δουλεύουμε, οργανωνόμαστε και αναμένουμε» παρατηρεί κορυφαίος υπουργός εκφράζοντας την ψυχολογία πολλών κυβερνητικών στελεχών, αν και δεν δουλεύουν ούτε οργανώνονται με τους ίδιους ρυθμούς όλοι οι υπουργοί. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το διάστημα από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ως τον Οκτώβριο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς τότε θα έχει καθαρίσει η εικόνα και θα είναι σε θέση να σταθμίσουν τα δεδομένα.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους. Το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο απομακρύνεται από τον σχεδιασμό ακόμη και των πιο θερμών υποστηρικτών του, εξαιτίας του οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Ακόμα και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εφέρετο να συγκαταλέγεται σε όσους υποστήριζαν την προσφυγή στις κάλπες, δεν «βλέπει» εκλογές και επιμένει στην ταχεία υλοποίηση των μέτρων. Επιπλέον, λέγεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δεν είναι πλέον διατεθειμένος να σηκώσει μόνος του όλα τα βάρη και οι ίδιες πηγές τον φέρουν ενοχλημένο με την απροθυμία ορισμένων υπουργών να στηρίξουν την προσπάθεια ενώ θεωρεί ότι από τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα πρέπει όλοι να βγουν στο προσκήνιο και να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική.

Αναζητείται συνοχή

Αν και αρκετοί υπουργοί θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος λειτούργησε με σαρωτικό τρόπο επισκιάζοντας τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει μόνο αν δείξει ενότητα και συνοχή. Ανάλογη δυσφορία εκπέμπεται και από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου θέτουν το ερώτημα τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο που αναμένονται συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα: από τα ταξί ως τα πανεπιστήμια και από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και οι εστίες της έντασης θα καίνε διαρκώς.

Φαίνεται πάντως ότι ο κ. Βενιζέλος, ποντάρει πολλά στο εθνικό φορολογικό νομοσχέδιο και στην εκτεταμένη συζήτηση για τις ρυθμίσεις του, η οποία θα διαρκέσει περίπου ως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εμπλακούν περισσότεροι πολίτες στον διάλογο. Μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστούν όροι κοινωνικής δικαιοσύνης αλλάκαι να συζητηθούν αναλυτικά σημαντικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα φέρουν αποτελέσματα στη μάχη κατά της παραοικονομίας. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως για όσα συμβαίνουν και ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξηγήσει με επιμονή τι κάνει και ποιους σκοπούς επιδιώκει.

Ωστόσο, η σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες ταξί αλλά και με την ΑΔΕΔΥ έδειξε ότι θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά το στίγμα της κυβέρνησης. Θα υπάρξουν μετωπικές συγκρούσεις με τα κατεστημένα και τους συνδικαλιστές ή θα επιδιωχθεί μια ηπιότερη διαχείριση του πιο κρίσιμου ίσως φθινοπώρου της κυβερνητικής θητείας; Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός στην Εθνική Συνδιάσκεψη στις 3 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κομματικό σώμα μεγέθους συνεδρίου, αλλά και στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σκληρή γραμμή

Ο κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να κινηθεί στη σκληρή γραμμή ή στη «γραμμή της συνέπειας» όπως την ονομάζουν οι υπουργοί που τη στηρίζουν. Αυτή υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος. Η σύγκρουσή του με την ΑΔΕΔΥ δεν ήταν τυχαία ούτε συγκυριακή, καθώς αποτελεί πεποίθησή του ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους δεν πρόκειται να αποδώσει καμία προσπάθεια και κανένα μέτρο. Το θέμα που άνοιξε συγκρίνοντας τον αριθμό των ανέργων με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, υποκρύπτει ένα ερώτημα το οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να το θέσει ανοιχτά το ΠαΣοΚ: «Αντέχει η Ελλάδα σήμερα τόσους δημοσίους υπαλλήλους;».

Η τακτική αυτή τον φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με άλλους υπουργούς, οι οποίοι εκφράζουν ηπιότερες θέσεις, όπως ο κ. Δ. Ρέππας , ο οποίος είναι αρμόδιος για το ενιαίο μισθολόγιο ή ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος καλείται να καταργήσει και να συγχωνεύει μεγάλο αριθμό εποπτευόμενων φορέων με όποιες συνέπειες προκύψουν για το προσωπικό τους. Ο κ. Μόσιαλος όμως θέτει ένα βασικό το ερώτημα: Η ζυγαριά θα κλίνει προς τη μεριά των περίπου 800.000 δημοσίων υπαλλήλων ή προς τα 4 εκατομμύρια των ανέργων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ… ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και της Κυβερνητικής Επιτροπής αναμένεται να θέσουν στον Πρωθυπουργό ορισμένοι υπουργοί.

Αφορμή έδωσαν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, ένα θέμα που ο Πρωθυπουργός όχι μόνο απέφυγε να το φέρει προς συζήτηση αλλά υπέδειξε να σιωπήσουν και όσοι επιχείρησαν να το θίξουν. Οι υπουργοί αυτοί υπενθυμίζουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου πιέστηκε στον ανασχηματισμό να δεχτεί τη δημιουργία ενός οργάνου που δεν το ήθελε και παρατηρούν ότι αποφεύγει να το κατονομάσει προτιμώντας να μιλά για «συσκέψεις». Αλλοι υπουργοί όμως διαφωνούν με αυτές τις απόψεις, θυμίζοντας ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο κ. Παπανδρέου συμβουλευόταν μόνο τους έμπιστους συνεργάτες του και τους υπουργούς- «κηπουρούς». Εκτιμούν μάλιστα ότι οι συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής έχουν βοηθήσει στη συνοχή της κυβέρνησης- η οποία, όπως λένε, θα είχε πληγεί αν συζητιόταν το θέμα των ταξί- καθώς γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις χωρίς να υπάρχουν «διαρροές» και ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για κρίσιμα θέματα όπως είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων, ζήτημα μεγάλης σημασίας, με τις προβλέψεις να δείχνουν υψηλή ανεργία για τα επόμενα δέκα χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ