Να σταματήσει η δημόσια συζήτηση για τα σενάρια αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους ζήτησε μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στους γερμανικούς Financial Times ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. «Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης ξεκάθαρα από την ΕΕ να σταματήσει τις διαμάχες. Ενδείκνυται ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συζήτηση που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται όμως «σε σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας». Από το 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τον κορβανά της ΕΕ και του ΔΝΤ», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο κ. Παπανδρέου πιέζει ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα απόφαση σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανείων διάσωσης για την Ελλάδα. «Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση. Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της τότε το πρόγραμμα θα υπονομευτεί», τονίζει ο Πρωθυπουργός. «Οσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά» πρόσθεσε.
Χθες, υπήρξε πυρετός συσκέψεων χθες για την προετοιμασία του Εurogroup ή της Συνόδου Κορυφής, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. κ Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη. Στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου, Ηλ. Μόσιαλου, Στ. Λαμπρινίδη και Φ. Σαχινίδη.
Και στις δύο συσκέψεις συζητήθηκαν τα σενάρια για τη διαχείριση του χρέους που τίθενται στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις και εκτιμήθηκαν οι επιπτώσειςτου ενδεχόμενου της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα υπάρξει ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονιομικών και το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικά νομοσχέδια από τέσσερα υπουργεία, σε μια προσπάθεια να σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και να διαχειρίζεται την αγορά της χωρίς να διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως έχουν όλες οι οικονομικές υπερδυνάμεις. Οφείλει, όμως, να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτες κρίσεις, αλλά θα δημιουργούν ένα οικονομικό- και σε βάθος χρόνου πολιτικό- πλαίσιο για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ανταγωνιστικής στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά και αλληλέγγυας προς όλα τα μέλη της».
Επιπλέον περιέγραψε τη λύση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. «Το πρώτο στάδιο των λύσεων θα πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια και σταθερότητα στην ομαλή διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του. Όλοι κατανοούν ότι η λύση θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους».
Ο κ. Μόσιαλος, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί ακολουθώντας τα γεγονότα παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις. Όμως ήρθε πια η ώρα των αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στη διαχείριση των προβλημάτων».
Έντονη αντιπαράθεση με τη ΝΔ προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι η επιλεκτική χρεοκοπία, όπως την προσδιορίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, δεν είναι πραγματική χρεοκοπία. Ο κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος του είπε ότι η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιο της ΝΔ σε όλες τις μορφές της και στα αγγλικά. Σε γραπτή του ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Όταν μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα νευρικό και ρευστό, η χώρα μας κάνει λεπτούς, προσεκτικούς και υπεύθυνους χειρισμούς, ώστε η κατάσταση όχι μόνο να σταθεροποιηθεί, αλλά και να αποβεί όσο γίνεται επωφελέστερη για την Ελλάδα μέσα από την ελάφρυνση του βάρους του δημοσίου χρέους, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μπορούσε να πει απλά ότι στηρίζει την Κυβέρνηση. Λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές δεν ωφελούν σε τίποτα. Αντίθετα βλάπτουν όταν προκαλούν σύγχιση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο».
Αποκάλυψε επίσης ότι είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις την Δευτέρα το πρωί από τις Βρυξέλλες, και σημείωσε: «Περίμενα από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της, να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρησης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας. Δυστυχώς, έγινε το τελείως αντίθετο. Ελπίζω όμως αυτό να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν».