Ολόκληρο το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε τη χώρα στην απριλιανή δικτατορία.Ο ρόλος του νεαρού βασιλέως που παγιδεύτηκε από τους…δικούς του ανθρώπους.Γιατί δεν ήθελαν τις εκλογές.Η εκ βαθέων εξομολόγηση του τέως βασιλέως.Αποκαλυπτικά κείμενα που φωτίζουν τα μυστηριώδη γεγονότα.Οι μαρτυρίες πολιτικών,ο άγνωστος ρόλος του Χρήστου Δ.Λαμπράκη και το αρχείο του Σταύρου Π.Ψυχάρη.
Ιουλιανά: ο όρος αναφέρεται στα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα τις εβδομάδες που ακολούθησαν την αποστασία της 15ης Ιουλίου 1965, η οποία οδήγησε, τελικά, στην επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967. Τα γεγονότα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα τόσο στην ιστοριογραφία όσο και στην κοινή συνείδηση. Η σύγκρουση Στέμματος και κυβέρνησης μετά την επιμονή του βασιλέως Κωνσταντίνου να επιβάλει την άποψή του, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δεν μπορούσε να αναλάβει και το υπουργείο Αμύνης, οδήγησε στην αποπομπή- τυπικά παραίτηση- του πρωθυπουργού και, στη συνέχεια, στον σχηματισμό τριών διαδοχικών κυβερνήσεων από βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου,τις οποίες ούτε ο αρχηγός της, ούτε μεγάλη μερίδα των βουλευτών της, ούτε το σημαντικότερο τμήμα του Τύπου της εποχής, αλλά ούτε και ακόμη μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, αναγνώριζαν ως νόμιμες.
Στα χρόνια που ακολούθησαν τη δικτατορία, έστω και έμμεσα, τα Ιουλιανά υπήρξαν βασικό πεδίο διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Πολλές καθοριστικές λεπτομέρειες όσων συνέβησαν εκείνο τον Ιούλιο ήρθαν άλλωστε στο φως πολύ αργότερα και σταδιακά.
Το Βήμα, που στο διάστημα μεταξύ Ιουλιανών και δικτατορίας με συνεχείς παρεμβάσεις του ζητούσε επίμονα τη διενέργεια εκλογών για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, κάτι που αν είχε συμβεί θα είχε αποτρέψει πιθανότατα την εκδήλωση και την επικράτηση του πραξικοπήματος, επιστρέφει σήμερα στα Ιουλιανά, παρουσιάζοντας συνθετικά τις εξαιρετικά σημαντικές μαρτυρίες κάποιων εκ των πρωταγωνιστών τους, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου. Πρόκειται για την πληρέστερη, ως σήμερα, καταγραφή των απόψεών του, όπως αυτή παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2006 σε σειρά συνεντεύξεών του στο Βήμα, καθώς και για ένα τμήμα τους που για πρώτη φορά δημοσιεύεται σε αυτό το ειδικό ένθετο και αφορά τα γεγονότα αμέσως μετά την πτώση της χούντας. Σε αυτό ο τέως βασιλεύς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή και για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη μετάβαση από το δικτατορικό στο δημοκρατικό σύστημα και, στη συνέχεια, από τη μοναρχία στο πολιτειακό καθεστώς της προεδρευομένης δημοκρατίας.
Το Βήμα ανατρέχει επίσης στις μαρτυρίες του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτή της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, του Αναστασίου Πεπονή, τότε διευθυντή της Ραδιοφωνίας, του νεαρού βουλευτή της ΕΡΕ της εποχής Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, και του εκδότη του «Βήματος» Στ. Π. Ψυχάρη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ