Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση στη Βουλή την Πέμπτη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα πρωτοφανή επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.
Η Ολομέλεια ψηφίζει για τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από 155 βουλευτές -154 από το ΠΑΣΟΚ και από την Έλσα Παπαδημητρίου. Ο εφαρμοστικός νόμος εξειδικεύει τα μέτρα που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο. Κόντρα Σαμαρά – Βενιζέλου για τις 180 ψήφους για το Μνημόνιο 2.
Η ψηφοφορία διεξάγεται ονομαστικά έπειτα από αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
«Όχι» επί της αρχής ψήφισε η ΝΔ. Επί των άρθρων ψήφισε «ναι» σε 21 από τα 49 άρθρα.
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα από 1 έως 9 και το 14. Επίσης, άφησε αιχμές για τη διαδικασία λέγοντας ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει.
Αποχώρησε την ώρα της ψηφοφορίας ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος διαμαρτυρόμενος γιατί δεν είχε χρόνο να αναπτύξει τις απόψεις του σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.
«Όχι» επί της αρχής ψήφισε η βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου. Επί των άρθρων ψήφησε «όχι» στα άρθρα 27 έως 36.
Για ετοιμασία απόδρασης της κυβέρνησης μέσα από πρόωρες εκλογές έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, σχολιάζοντας από το βήμα της Βουλής, τη συζήτηση που ξεκίνησε από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να ψηφιστεί με 180 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας επί των άρθρων του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου, χαρακτήρισε νέο εκβιασμό τη συγκεκριμένη συζήτηση και απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον απόντα Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, είπε: «Μα καλά, τέτοια μανία παραίτησής έχετε;».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι, με βάση το Σύνταγμα, 180 ψήφοι απαιτούνται μόνο στην περίπτωση εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Έχετε συνομολογήσει τέτοιο πράγμα;» διερωτήθηκε και, αφού είπε ότι η Ν. Δ. δεν θα το δεχθεί, ξεκαθάρισε πως ακόμα και στην περίπτωση που ζητηθεί αυτή η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το κόμμα του θα το καταψηφίσει.
«Ακούμε τώρα να μας… «απειλείτε», ότι θα φέρετε τη νέα δανειακή Σύμβαση, το λεγόμενο Μνημόνιο – ΙΙ, με 180 ψήφους. Μάλιστα υπουργός της κυβέρνησής σας είπε ότι η ψήφιση με 180 δεν απαιτείται από το Σύνταγμα, αλλά θα το κάνετε για να πιέσετε την Αντιπολίτευση. Δηλαδή για να την εκβιάσετε… Μην κουράζεστε. Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα, για να κάνετε τους λογαριασμούς σας» τόνισε με έμφαση ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε, δείχνοντας πότε θα αλλάξει στάση η Ν. Δ.: «Εμείς, αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής, θα το καταψηφίσουμε και τότε. Και με 180 και με 250 και με… 300 να το φέρετε! Το καταλάβατε; Αν έχουν γίνει αλλαγές, αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο να το φέρετε. Τόσο απλό».
«Εμείς διαπραγματευόμαστε»
Ο πρόεδρος της Ν. Δ. υπεραμύνθηκε της άποψης, ότι το κόμμα του κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις στην τρόικα, γιατί – όπως εξήγησε – η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, απλά αποδέχεται. «Εμείς στην ουσία διαπραγματευόμαστε με την τρόικα, για λογαριασμό της Ελλάδας, ένα διαφορετικό δρόμο διεξόδου από την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε και πάλι την πρότασή του για «επαναδιαπραγμάτευση».
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση και έστειλε εμμέσως και μήνυμα, τόσο προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην τρόικα, υπερασπιζόμενος το Ζάππειο ΙΙ, ενώ ανέφερε πως σε λίγους πάλι μήνες, θα διαπιστώσουν όλοι ότι πράγματι, το «φάρμακο της συνταγής αυτής χειροτέρεψε την κατάσταση του «ασθενή».
«Οι υπεύθυνοι του ΕΛΚ, επόμενο είναι, την άποψη της τρόικας να τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Όμως, τους έχει ήδη εμπεδωθεί η αίσθηση, ότι στην υλοποίηση του Μνημονίου υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ στόχων και πραγματικότητας» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Βέβαια περιμένουν. Ελπίζουν η συνταγή τελικά να φέρει αποτελέσματα. Εγώ τους είπα – με στοιχεία αδιάσειστα, που πολλές φορές τα έχω πει απ’ αυτό το βήμα: Με αυτή τη θεραπεία γιατρειά δεν υπάρχει».
Ο κ. Σαμαράς επέκρινε και τις συζητήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα, παρομοιάζοντας την κυβέρνηση με την Μαρία Αντουανέτα, λέγοντας: «Εδώ η κοινωνία βράζει και σεις διαβουλεύεστε για το πώς θα διοργανώσετε περαιτέρω διαβουλεύσεις; Το »σύνδρομο της Αντουανέτας», το έχετε ακούσει; Ο κόσμος φωνάζει για ψωμί κι εσείς διαβουλεύεστε για το παντεσπάνι…».
Τι ψηφίζει η Ν. Δ.
Ο πρόεδρος της Ν. Δ. ανακοίνωσε ποια άρθρα ψηφίζει η Ν. Δ. Αυτά είναι τα εξής:
*Το κεφάλαιο για την περιστολή της σπατάλης.
*Τις αποκρατικοποιήσεις. Ζήτησε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν με διαφάνεια και με σεβασμό στην επενδυτική διάσταση. «Όχι με μόνο κίνητρο τον εισπρακτικό πανικό. Και σε καμιά περίπτωση, βέβαια, το ξεπούλημα» είπε.
*Την αξιοποίηση της περιουσίας.
Τι καταψηφίζει
*Δεν στηρίζει το φορολογικό σκέλος, τη νέα φόρο – επιδρομή, όπως είπε ο κ. Σαμαράς και υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Για σκηνές παρακράτους μίλησε ο Σαμαράς
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στα χθεσινά επεισόδια, μιλώντας για «περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος». Υποστήριξε ότι αυτές τις μέρες υπήρχε κόσμος – εκατοντάδες χιλιάδες λαού – στις πλατείες, με πρόθεση να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά.
«Κρατώντας ελληνικές σημαίες και βγάζοντας την ψυχή του και τις αγωνίες του, όχι τα κομματικά πάθη του. Αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι, μερικές δεκάδες «γνωστοί – άγνωστοι» κουκουλοφόροι. Και η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, από τις ασχήμιες μιας χούφτας ατόμων, που δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους. Ίσως γιατί δεν έχουν πρόσωπο. Δεν θα τους χαρακτηρίσω. Αλλά εσείς κι εδώ αποτύχατε», είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μη εξασφάλιση της δημόσιας τάξης με ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας.
«Είναι καθήκον σας η προστασία και της ασφαλείας και της ελευθερίας των πολιτών. Κι εσείς αποτύχατε πανηγυρικά και στα δύο. Και να μη μιλήσω – καλύτερα να μη μιλήσω – για πολύ περίεργες σκηνές που είδαμε στις τηλεοράσεις μας. Που μυρίζουν κάτι χειρότερο από απλή ανικανότητα. Μυρίζουν παρακράτος. Αυτή την ώρα δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Γιατί, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μικρές ομάδων ελάχιστων κουκουλοφόρων, πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας; Πώς θα διαπραγματευθείτε με τους δανειστές μας καλύτερους όρους; Θα σας πω το ηπιότερο που μπορεί να σας πει κανείς. Και ίσως το χειρότερο που μπορεί να ακούσει ένας πολιτικός: Είστε, τελικά, λίγοι! Πολύ λίγοι… Ο λαός το έχει αντιληφθεί ήδη. Και εσείς θα το καταλάβετε στις εκλογές».
Και νέο άνοιγμα προς την «καραμανλική» πτέρυγα
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ένα ακόμα άνοιγμα προς την «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος καλώντας την κυβέρνηση «αν την ενδιαφέρει ειλικρινά η συναίνεση, να σταματήσει το παραμύθι ότι φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση για όσα πληρώνει σήμερα τόπος». «Αρχιτέκτονες και κατασκευαστές του τεράστιου χρέους είστε εσείς», είπε.
Οσον αφορά το «όχι» της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «είναι ένα ακόμα βήμα στο λάθος δρόμο, που μας φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία».
Πυρά Βενιζέλου: «Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει δημοσκοπικά οφέλη» Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στις βολές του κ. Σαμαρά είπε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με μια αυτοπεποίθηση γιατί χθες η πλειοψηφία του ΠαΣοΚ ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και σήμερα η χώρα υπάρχει δημοσιονομικά και είναι αξιόπιστη για να συνεχίσει τη μεγάλη διαπραγμάτευση που κάνουμε». Και διερωτήθηκε: «Τι θα έλεγε αν είχε καταψηφιστεί;». Σχολιάζοντας την φράση του κ. Σαμαρά ότι «εμείς δεχθήκαμε να κάνουμε μέχρι και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά εσείς το αρνηθήκατε στο τέλος για καθαρά μικροκομματικά οφέλη», ο κ. Βενιζέλος επέκρινε δριμύτατα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «θέλει να συγκεντρώνει πολιτικό κεφάλαιο στις δημοσκοπήσεις». «Αυτή η φράση του διαλύει και ευτελίζει τα πάντα. Κάποιοι εδώ μέσα κινούνται σε επίπεδο πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Ο κ. Σαμαράς θέλει να κεφαλαιοποιεί δημοσκοπικά και η φράση του αυτή υπονομεύει το κύρος του πολιτικού συστήματος», τόνισε, αναφέροντας ότι «στις δημοσκοπήσεις το αίτημα είναι ενότητα, συναίνεση, συστράτευση».