Ενας «τσάρος» ήρθε, μια… επίμονη κηπουρός έφυγε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και επήλθε… ανασχηματισμός στην περιβαλλοντική πολιτική. Τις βαλίτσες της η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη τις είχε ετοιμάσει προ πολλού.
Από τότε που είχε γίνει εμφανές ότι η οικονομική κρίση δεν σήκωνε άμετρη πράσινη ευαισθησία.
Οι εσωκομματικές συγκρούσεις την είχαν συχνά πρωταγωνίστρια τους 20 μήνες της θητείας της στο υπουργείο Περιβάλλοντος με στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία τής χρέωναν αντιαναπτυξιακές επιλογές- άλλοτε για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Νatura, άλλοτε για την εκτροπή του Αχελώου, πιο πριν για το πάγωμα της δόμησης στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.
Γι΄ αυτό, όπως λένε στενοί συνεργάτες της, είχε συντάξει εδώ και καιρό τον απολογισμό του έργου της στο υπουργείο, όπως και τον προγραμματισμό της δουλειάς των επόμενων μηνών. Και όταν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό και έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής το μεσημέρι της προπερασμένης Παρασκευής, τον παρέδωσε στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τον αποχαιρετιστήριο λόγο της όμως τον είχε γράψει το πρωί της ίδιας ημέρας, αφήνοντας δύο αιχμές για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους φίλους της που λένε ότι «η Τίνα γνώριζε από πριν ότι θα τη διαδεχθεί ο τότε υπουργός Οικονομικών.Αλλωστε το γραφείο της το είχε αδειάσει από την προηγούμενη ημέρα». Η κυρία Μπιρμπίλη λοιπόν προέτρεψε τον νέο υπουργό να μην αντιμετωπίσει το θέμα των αυθαιρέτων με λογιστική οπτική και του επεσήμανε ότι δεν έχει κανένα νόημα η επέκταση των αυτοκινητοδρόμων. Υποστήριξε για τελευταία φορά ως υπουργός τις απόψεις της, εκείνες που ουσιαστικά την οδήγησαν εκτός κυβέρνησης.
Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση στην εικοσάμηνη υπουργική θητεία της 41χρονης «πράσινης» Τίνας ήρθε με την πρώτη της προσπάθεια να «φρενάρει» την καταστροφή των δασών στη Βορειοανατολική Αττική. Στο τέλος του 2009, το σχέδιο νόμου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής συσπείρωσε εναντίον της τους βουλευτές του ΠαΣοΚ του υπολοίπου Αττικής και της Β΄ Πειραιώς. Στην εμπροσθοφυλακή πήραν αμέσως θέση, από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης. Ακολούθησε ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ αλλά και της αντιπολίτευσης, καθώς ο περιορισμός των οικοδομικών δραστηριοτήτων στα καμένα θα έθιγε ψηφοφόρους-καταπατητές δασών. Τελικά στη μάχη εκείνη είχε επικρατήσει στα σημεία η κυρία Μπιρμπίλη. Είχε όμως ήδη «στιγματιστεί».
Στην προσπάθειά της να αλλάξει γραμμή σε παλαιότερες περιβαλλοντικές επιλογές του ΠαΣοΚ είχε έρθει σε αντιπαράθεση και με τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα. Με επιχειρήματα υπέρ του «παγώματος» των έργων εκτροπής του Αχελώου η κυρία Μπιρμπίλη υποστήριζε ότι πρέπει πρώτα απ΄ όλα να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για τη διαχείριση των υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο.
Αντίθετα, ο κ. Ρέππας είχε ταχθεί υπέρ της εκτροπής.
Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2010, ο γόρδιος δεσμός της εκτροπής έφερε και πάλι αναταράξεις στην κυβέρνηση. Πέτρα του σκανδάλου, αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μερική ανάκληση της απόφασης αναστολής των έργων εκτροπής που είχε κατατεθεί από το υπουργείο Υποδομών με την υπογραφή και του Περιβάλλοντος. Μόνο που το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε ερωτηθεί.
Τη μεγαλύτερη μάχη της την έδωσε για την περίφημη ρύθμιση που αφορούσε τις περιοχές Νatura. Τότε είχε δεχθεί ολομέτωπη επίθεση εκ των έσω με προεξάρχοντα τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ι. Δριβελέγκα. Και αυτό διότι αύξησε την αρτιότητα για δόμηση στα εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού στις προστατευόμενες περιοχές Νatura στα 10 στρέμματα. Μετά τα πυρά των «ανταρτών» συναδέλφων της η κυρία Μπιρμπίλη έκανε ένα βήμα πίσω στη ρύθμιση, θέτοντας τα 10 στρέμματα ως οριζόντια ρύθμιση, με μοναδική παρέκκλιση αυτή των 4 στρεμμάτων.
Την είχαν επικρίνει και για τις καλές σχέσεις που είχε εδραιώσει με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλο. «Ωστόσο ήταν εκείνη που διέκοψε τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ» επισημαίνουν άτομα του περιβάλλοντός της, προσθέτοντας ότι είχαν πράγματι καλή σχέση διότι πάντα φρόντιζε να τον ενημερώνει για τα θέματα που αφορούσαν τη ΔΕΗ. Πάντως κατά τη θητεία της στο υπουργείο Περιβάλλοντος «άνοιξε» θέματα κλειστά για χρόνια. Δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει όσα είχε στην ατζέντα της. Θα συνεχίσει ωστόσο να δραστηριοποιείται με το περιβάλλον.
Δεν έχει ακόμη απαντήσει στις φήμες που τη θέλουν να αναλαμβάνει θέση στο ΙΣΤΑΜΕ ή στο γραφείο του Πρωθυπουργού ως σύμβουλός του.
Οπως λένε στενοί συνεργάτες της κυρίας Μπιρμπίλη, η ζωή της κυλούσε σε 28ωρα. Δούλευε πολύ και δεν«περνούσε την ημέρα της στο γυμναστήριο»,όπως της καταλογίζουν οι επικριτές της, οι οποίοι τής προσάπτουν ότι έτσι έγινε και η γνωριμία της με τον Πρωθυπουργό. Συνεργάτες της λένε ότι «ναι μεν κάθε πρωί, στις 6.30, επισκεπτόταν το γυμναστήριο, αλλά στις 8.30 ήταν ήδη στο γραφείο της στο υπουργείο».Μάλιστα υποστηρίζουν ότι «μετέθετε από εβδομάδα σε εβδομάδα την παρουσίαση των έργων που είχαν ολοκληρωθεί και φέρουν τη σφραγίδα της, για να προχωρεί άμεσα ζητήματα του υπουργείου. Σήμερα»λένε«μετανιώνει που δεν παρουσίασε νωρίτερα το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τυπογραφείο, ή το προεδρικό διάταγμα για τους κοινόχρηστους δρόμους που περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση και θεωρεί ότι της κόστισε το γεγονός ότι δεν χειρίστηκε τη δουλειά της με επικοινωνιακά τρυκ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ