Μάχη «χαρακωμάτων» κατά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δίνουν τα κόμματα της Αριστεράς με διαφορετικές τακτικές, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει σε καμμιά διαδικασία της βουλής που αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έτσι οι βουλευτές του θα απέχουν από τη συνεδρίαση για την ψήφισή του την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ προκρίνει τη συμμετοχή «στις απεργίες, γενικότερα στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι θα δώσει «τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή», προσανατολίζεται να μείνει στο Κοινοβούλιο και να επιδιώξει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. «Υπάρχει κίνδυνος να περάσει το μεσοπρόθεσμο με το τεκμήριο της πλειοψηφίας, δηλαδή απλώς με το «ναι» του εισηγητή της πλειοψηφίας -που εκφράζει τη δεδηλωμένη- στην ερώτηση του προέδρου της Βουλής «εγκρίνεται;»», έλεγε στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Αλ. Τσίπρα θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με άλλους βουλευτές – ιδιαίτερα με εκείνους που είναι πλέον ανεξάρτητοι, έχοντας αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ – ώστε μαζί να συνυπογράψουν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία (χρειάζονται 15 βουλευτές και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει 9). «Αυτή η διαδικασία απαιτεί να γίνει η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με 150+1 βουλευτές, και θα δώσει την ευκαιρία σε όποιον θέλει να καταψηφίσει να το κάνει ενώ δεν θα επιτρέψει σε άλλους να κρυφτούν δημαγωγώντας εκ των υστέρων. Όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους», έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά έχει αποφασίσει να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Οι βουλευτές της με επικεφαλής τον κ. Φ. Κουβέλη θα εκφράσουν στη Βουλή την αντίθεσή τους, τονίζοντας ότι είναι κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Καλεί συνεχώς την κυβέρνηση να αλλάξει το περιεχόμενό του και να προστατεύσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, έντεκα μέλη του κορυφαίου αυτού οργάνου του κόμματος – οι κ.κ. Μ. Σαμπατακάκης, Στ. Λιβαδάς, Σωτ. Λεβέντης, Μ. Ματσαγκάνης, Γερ. Γεωργάτος, Λεων. Καστανάς και οι κυρίες Αννα Φιλίνη, Βάσω Κιντή, Κατερίνα Επιτροπάκη, – διαφοροποιήθηκαν από την πλειοψηφία που τάχθηκε υπέρ της καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου και πρότειναν να δηλώσουν οι βουλευτές «παρών» στη Βουλή.