Την αναμόρφωση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος διενέργειας δημοψηφισμάτων, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης. Μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι το σχετικό νομικό καθεστώς θα αναμορφωθεί και θα προσαρμοστεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 όταν προβλέφθηκε η διενέργεια δημοψηφισμάτων όχι μόνον για μείζονα εθνικά θέματα, αλλά και για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που κατέστησαν νόμοι, όπως είπε.
Παράλληλα, επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, διαφανές πλαίσιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, θα προχωρήσουν οι δραστικές μεταβολές και ρυθμίσει για το «πόθεν έσχες» όσον αφορά την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών προσώπων –Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Αρχηγών Κομμάτων, Υπουργών και Βουλευτών.
Όσον αφορά το νέο εκλογικό σύστημα, ο κ. Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι θα προηγηθεί συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ή χρονοδιαγράμματα.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ δια του κ. Πρ. Παυλόπουλου έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση περί δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει στο πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε διευκρινίσεις, διότι, όπως είπε, «εάν η κυβέρνηση εννοεί ότι θα επιχειρήσει αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος, τούτο συνιστά μορφή συνταγματικού πραξικοπήματος».
Επιπλέον, θεωρεί ότι «εάν η κυβέρνηση εννοεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα επί μιας δέσμης προτάσεων που θα συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος και θα δεσμεύουν την επόμενη αναθεωρητική Βουλή το 2013, τότε και αυτό είναι ανεπίτρεπτο διότι δεν είναι δυνατόν να δεσμευτεί η αναθεωρητική Βουλή από οποιαδήποτε προγενέστερη θεσμική ενέργεια».