Με κάθε προκλητικό πρωτοσέλιδο της γερμανικής «Βild», με κάθε επικριτικό σχόλιο ολλανδών πολιτικών, με κάθε αποδοκιμαστικό άρθρο των «Financial Τimes», μια νέα… κρίση πανικού προκαλείται στην Ελλάδα. Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, η πορεία της χώρας μας φαίνεται να εξαρτάται από τη «γνώμη» των Ευρωπαίων. Κι όμως, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με τις απόψεις των πολιτικών ή των δημοσιογράφων. «Το Βήμα της Κυριακής» μίλησε με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, αναζητώντας την ευρωπαϊκή «κοινή γνώμη» μέσα από τις απόψεις των πολιτών της.

«Ενα βρώμικο παιχνίδι παίχθηκε στις πλάτες της Ελλάδας και ήδη έχει μεταφερθεί στην Ιβηρική χερσόνησο.Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι οι οίκοι αξιολόγησης “ανεβοκατεβάζουν” οικονομίες με το “έτσι θέλω”. Η Ελλάδα ήταν εύκολο θύμα, ακολούθησε η Πορτογαλία και τώρα τείνουν να καταρρακώσουν και την Ισπανία. Είναι τυχαίο ότι υπάρχουν υπερχρεωμένες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο για τις οποίες όλοι σωπαίνουν,καθώς τους συμφέρει πολιτικά;Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά “ανακάλυψαν” ότι όλα τα μαύρα πρόβατα βρίσκονται στον ευρωπαϊκό Νότο;» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» η 60χρονη Ισπανίδα κυρία Αννα Μαρία Ροδρίγες Ραμπανέδα. Η άποψή της απηχεί μια ολοένα αυξανόμενη τάση ανάμεσα στους πολίτες, όχι μόνο της Νότιας- όπως θα αναμενόταν- αλλά και της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις τετριμμένες αιτιολογίες για την ελληνική κρίση. «Ακούμε διαρκώς για τη “διεφθαρμένη” Ελλάδα με το τεράστιο χρέος. Κανείς όμως δεν εξηγεί γιατί η μία κρίση διαδέχεται την άλλη σε όλη την υφήλιο, από τη Νότια Αμερική ως την Ασία και τις ΗΠΑ! Εν τέλει, αντί να θυματοποιούμε μια χώρα, θα ήταν χρησιμότερο να δούμε το συστημικό πρόβλημα που αφορά όλη την υφήλιο. Μια μειοψηφία επενδυτών κερδίζει από την κατάρρευση συγκεκριμένων χωρών και κερδοσκοπεί εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών» σχολιάζει ο πολωνο-καναδικής καταγωγής κ. Γκρέγκορι Γουεσολίνσκι, 25 ετών, ο οποίος κατοικεί στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

«Είναι θλιβερό ότι στα γερμανικά Μέσα οι Ελληνες παρουσιάζονται είτε ως επιθετικοί διαδηλωτές είτε ως τεμπέληδες που απλώς περιμένουν να βγουν στη σύνταξη.Θα ήθελα να διαβάσω τις ιστορίες των ανθρώπων που επιθυμούν διακαώς να δουλέψουν αλλά δεν βρίσκουν δουλειά. Των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά χιλιάδεςκαι όχι αυτών που βάζουν φωτιές και πετούν πέτρες. Νομίζω ότι αυτή η στάση των γερμανικών Μέσων έχει οδηγήσει στις κοινότυπες εκφράσεις του τύπου “γιατί να πληρώνουμε εμείς για τους Ελληνες;”. Αντιθέτως,μιλώντας με Ελληνες και ακούγοντας τη δική τους οπτική, ένιωσα να ταυτίζομαι σε αρκετά σημεία μαζί τους» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο 31χρονος γερμανός φυσικός κ. Αντρέας Νοϊμπάουερ. «Τα ιταλικά μίντια παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τη χώρα που “κατέρρευσε” και την Ιταλία ως τη χώρα που γλίτωσε την κρίση!Κι όμως, η πραγματικότητα γύρω μου αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Χιλιάδες Ιταλοί χάνουν τη δουλειά τους, οι συνταξιούχοι ζουν με 500 ευρώ, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν. Μας τοποθετούν “απέναντι” στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία,τη στιγμή που η δική τους κρίση είναι αντικατοπτρισμός της δικής μας» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» η 26χρονη Ιταλίδα κυρία Κοστάντζα Πάσκουα, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος Μάρκετινγκ. Στη Βρετανία, από την άλλη, η χώρα μας φιγουράρει ως… «μπαμπούλας» σε όλα τα ντιμπέιτ που αφορούν τη διαχείριση των βρετανικών οικονομικών. «Οι μισοί αναλυτές χρησιμοποιούν το παράδειγμα της Ελλάδας για να υποστηρίξουν τιςπερικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι άλλοι μισοί για να προωθήσουν το ακριβώς αντίθετο! Εν τέλει η χώρα σας έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για κάθε είδους πολιτική συζήτηση» λέει ο 36χρονος βρετανός οικονομολόγος κ. Γκράχαμ Χέι.

«Το βασικό συναίσθημα στη Βουλγαρία είναι ο φόβος ότι η ελληνική κρίση θα μεταφερθεί και σε μας. Δεδομένου ότι είμαστε μέλη της ΕΕκαι βρισκόμαστε στον δρόμο προς το ευρώ,βλέπουμε την Ελλάδα και αναρωτιόμαστε“έτσι θα καταλήξουμε κι εμείς;”. Το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία έχει πανικοβάλει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Περιττό να σας πω ότι όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου εδώ και μήνες απέσυραν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες, από φόβο μήπως χάσουν τις καταθέσεις τους» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» η 27χρονη κυρία Ελένα Πέτροβα , στέλεχος δημοσίων σχέσεων σε διαφημιστική εταιρεία στη Σόφια. «Δυστυχώς,η κατάσταση της Ελλάδας έχει δώσει στους τούρκους ευρωσκεπτικιστές ακόμη ένα επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι η ΕΕείναι ανίκανη- ή ακόμη και απρόθυμη- να βοηθήσει τα μέλη της! Καθώς η τουρκική οικονομία παρουσιάζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, πολλοί χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα προς… αποφυγήν και ισχυρίζονται ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να μείνει εκτός ΕΕγια να μπορεί να διαχειρίζεται με αυτονομία και αποτελεσματικότητα την οικονομική πολιτική της» σχολιάζει ο 26χρονος τούρκος εμπορικός αναλυτής κ. Ομερ Γκότσε Τούμερ.

«Δεν γίνεται να ξοδεύετε εσαεί περισσότερα από αυτά που έχετε»

Αν και η αμφισβήτηση αρχίζει να κερδίζει έδαφος,παραμένουν αναρίθμητοι οι Ευρωπαίοι που ασκούν δριμύτατη κριτική στη χώρα μας.«Η γενική αίσθηση στη Νορβηγία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να… τακτοποιήσει το νοικοκυριό της. Υπάρχει η εικόνα μιας χώρας όπου η φοροδιαφυγή κυριαρχεί και όπου ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του αντί για το κοινό καλό. Με δυο λόγια οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι οι Ελληνες δεν μπορούν να ξοδεύουν εσαεί περισσότερα από αυτά που έχουν»αναφέρει ο 49χρονος οικονομολόγος από το Οσλο κ.Αντρέας Αλνες.

Αλλοι επικεντρώνουν την κριτική τους σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.«Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία είναι αδιανόητο ότι κυβερνούν επί δεκαετίες μόνο… δύο οικογένειες. Ακούμε ιστορίες για δεκάδες σκάνδαλα (όπως αυτό της Siemens) και για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που μένουν ατιμώρητα. Για ψεύτικα στοιχεία που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαίους αξιωματούχους και τα οποία αργότερα αποκαλύφθηκαν. Ναι, οι Γάλλοι θέλουν να βοηθήσουν τους Ελληνες, αλλά και αυτοί πρέπει επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπία» αναφέρει ο 41χρονος γάλλος ηλεκτρολόγος μηχανικόςκ.Ρισάρ Ντεβαλέ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ