Με την τοποθέτηση του Βασίλη Έξαρχου, γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, άρχισε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα κόμματα οφείλουν να αφουγκραστούν τους προβληματισμούς των πολιτών. Λίγο μετά τις 22.00, η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του είναι:

Με αφοσίωση δίνουμε εδώ και 20 μήνες την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας και η Ελλάδα έχει μείνει όρθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχήματα είναι τρία:

* η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
* την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
* η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει και η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με το δάνειο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται.

Μάλιστα επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει τις αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες, «όμως όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε».

» Θα δώσουμε τη μάχη και εγώ και η ΚΟ. Ξέρω τις δυσκολίες των βουλευτών, αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να στηριχθείτε επάνω μου και εγώ πάνω σε εσάς».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

Η προσπάθεια συναίνεσης

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεννόηση, την ώρα που άλλα Κοινοβούλια συνεννοούνται για να δανείσουν «χρήματα των φορολογούμενων» στην Ελλάδα.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περαιτέρω εσωστρέφεια.

Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.

Η νέα κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως μετά θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η προηγούμενη πέτυχε άθλους, όπως η μείωση του ελλείμματος.

Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, συμπληρώνοντας ότι η κριτική είναι οξυγόνο για την κυβέρνηση και το κόμμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική» είπε.

Για την αγανάκτηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει την οργή που υπάρχει στην κοινωνία, λέγοντας ότι και ο ίδιος οργίζεται που στη χώρα δεν προχώρησαν εδώ και δεκαετίες οι απαραίτητες αλλαγές.

«Τώρα όμως είναι η ώρα που δεν πρέπει να λυγίσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε. Η χώρα πρέπει να σταθεί στις δικές της παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις» τόνισε, δηλώνοντας ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν».

Η δευτερολογία

Επίθεση κατά της ΝΔ ότι «επέλεξε στρατηγικά να ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης», αλλά και κατά των «εξωθεσμικών παραγόντων» οι οποίοι, όπως είπε, «θέλουν να επιβάλλουν περίεργες λύσεις όπως κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας», εξαπέλυσε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την δευτερολογία του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ. Όπως τόνισε «η αποτυχία της κυβέρνησης θα είναι αποτυχία της Ελλάδας» και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνεννόηση, ενώ τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με απόφαση των κομμάτων «και όχι εξωθεσμικών παραγόντων», όπως είπε.
Αναφορικά με τις επισημάνσεις των βουλευτών σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα ώστε να ξεπεραστούν οι ανεπάρκειες και τα λάθη που παρατηρήθηκαν μέχρι τώρα, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Άκουσα τις προτάσεις, τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις σας για τον ανασχηματισμό και θα τις λάβω υπόψη». Ωστόσο πρόσθεσε: «Υπάρχουν καλοί και καλύτεροι υπουργοί, αλλά όχι τέλειοι», επισημαίνοντας ότι το έργο που αναλαμβάνουν «δεν είναι μόνο δικό τους, αλλά όλων μας».

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του, παρά τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν όπως στην περίπτωση της πάταξης της φοροδιαφυγής, κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος. Όπως είπε «είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε τη χώρα όρθια». Μάλιστα επιτέθηκε κατά όσων διατυπώνουν αιχμές για την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και η κυρία Βάσω Παπανδρέου που άσκησε νωρίτερα δριμεία κριτική: «Να τελειώνουμε με το παραμύθι ότι κάποιοι άλλοι διαπραγματεύονται (σ.σ. αναφέρθηκε στους Πορτογάλους) ενώ εμείς όχι. Η διαπραγμάτευση είναι συνεχής. Και όσο δείχνουμε αξιοπιστία, τόσο μπορούμε να διαπραγματευόμαστε». Χαρακτήρισε μάλιστα «επιτυχία της χώρας» το ότι αυτή την στιγμή στην Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση για το «πώς διαχειρίζεται ένα χρέος».

«Κάνουμε αυτό που πρέπει», διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ, ώστε να αλλάξει η χώρα: «Όσο κι αν τα βέλη της πλατείας Συντάγματος στοχεύουν σε λάθος στόχο, έχουν ένα δίκιο: ότι θα κριθούμε αν κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψηφίσματα. Μάλιστα προανήγγειλε εμμέσως περιορισμό των προνομίων των βουλευτών: «Οι βουλευτές είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερες θυσίες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων χωρών, διερωτήθηκε αν «θέλουμε βουλευτές εκατομμυριούχους;».

«Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει. Ξέρω ότι είναι δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μάχες. Σας ευχαριστώ για την στήριξή σας για να δώσουμε ξανά το μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας που χρειάζεται ο τόπος», είπε καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές, ενώ κατέβηκε από το βήμα και πλησίασε τα βουλευτικά έδρανα όπου χαιρετήθηκε με πολλούς από αυτούς.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ διήρκεσε συνολικά πέντε ώρες. Υπουργοί που είχαν γραφτεί ως ομιλητές, όπως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, τελικώς δεν τοποθετήθηκαν ώστε να υπάρξει χρόνος για τους βουλευτές. Συνολικά μίλησαν 52 βουλευτές.