«Η Ελλάδα χάνεται! Η Ελλάδα καταποντίζεται! Η Ελλάδα πωλείται! Σε λίγο θα είμαστε ξένοι μέσα στο σπίτι μας. Ξεσηκωθείτε λοιπόν». Τα πολιτικά αυτά συνθήματα για έναν «ξεσηκωμό εναντίον του μνημονίου» δεν τα δίνει κάποιος πολιτικός αρχηγός μεσούσης της οικονομικής κρίσης αλλά ένας ιεράρχης. Είναι ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος καλεί, όχι από άμβωνος αλλά μέσω της ιστοσελίδας του, το ποίμνιό του να αφήσει τα μπαρ και τα καφενεία, να διώξει τη ραστώνη, να αφήσει τον καναπέ του σπιτιού του και να βγει στους δρόμους για μια ειρηνική διαμαρτυρία και για μια ειρηνική επανάσταση. Η «ιερή αγανάκτηση» εναντίον του μνημονίου έχει ήδη αρχίσει από τους ιεράρχες με δημόσιες δηλώσεις υπέρ των αγανακτισμένων πολιτών, με διάθεση από τις μητροπόλεις μισθωμένων πούλμαν με εφημέριους για να μεταφέρουν μαζικά τον κόσμο στις πλατείες. Αρχισε παράλληλα με κωδωνοκρουσίες και με «ιερές επαναστατικές ιστοσελίδες στο Ιnternet». Μαζί με το «Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Κύριο» που αναγράφεται σχεδόν σε κάθε εκκλησία, άρχισε να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του από ορισμένους ιερωμένους και το «Εν πλατείαις ευλογείτε τους αγανακτισμένους πολίτες». Και πώς να μην τους ευλογούν, αφού ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος (ο οποίος έχει πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες για τις ταυτότητες- είχε φέρει μάλιστα τότε και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας) μέσω του προσωπικού ιστολογίου του καλεί ο ίδιος τους ιερείς της μητρόπολης «να κατέβουν στις πλατείες μόνοι τους ή με την οικογένειά τους ή με την ενορία τους για να συμμετάσχουν και να συμπαρασταθούνστην ειρηνική διαμαρτυρία των αγανακτισμένων συμπολιτών μας». Μήπως έρχονται πάλι ημέρες ξεσηκωμού των κληρικών, όπως έγινε μετά τις εκλογές του 2000, με τις ταυτότητες, με τους ιεράρχες να διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να συλλέγουν υπογραφές, να κατεβαίνουν στους δρόμους παραχριστιανικές οργανώσεις με σταυρούς και εικόνες ή με μητροπολίτες να φέρνουν τα λάβαρα της επανάστασης του 1821; Ουδείς ακόμη μπορεί να προβλέψει ποια τελικά θα είναι η στάση ορισμένων ιεραρχών και αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί άμεσα από το πόσο θα κρατήσει το κίνημα των «Αγανακτισμένων».
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος λέει ότι οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» «έχουν δίκαιες αφορμές και θα μπορούσαν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα, απουσιάζουν όμως η ελπίδα και η μετάνοια». Μιλώντας στο «Βήμα» ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος χαρακτηρίζει δίκαιη την αγανάκτηση του λαού και ζητεί μετάνοια και αυτοκριτική για όσα ως τώρα πράξαμε, ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και πολιτικοί. Η ελπίδα, αναφέρει, «απαιτεί υπευθυνότητα και η μετάνοια διορθώνεται με δουλειά.Ειδάλλως το κίνημα θα ξεφουσκώσει και είναι κρίμα» . Ζήτησε «η αδικία ας μη συνεχιστεί με περικοπές που θα φέρουν εξαθλίωση και βία. Υπάρχουν τρόποι να εξοικονομηθούν χρήματα χωρίς να καταστρέψουμε αυτό που θέλουμε να διορθώσουμε».
Οι κληρικοί την περασμένη Κυριακή έκαναν την εμφάνισή τους στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ορισμένοι μάλιστα κρατούσαν και ελληνικές σημαίες. Το πρόβλημα για πολλούς ιεράρχες είναι ότι η Εκκλησία επισήμως δεν έχει πάρει ακόμη θέση για τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων». Εκκλησιαστικοί κύκλοι πάντως τόνιζαν ότι την Τρίτη θα συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να ασχοληθεί μεταξύ των άλλων και με το ζήτημα αυτό. Η Εκκλησία αποδοκιμάζει τους προπηλακισμούς πολιτικών, τις μούντζες, τα γιουχαΐσματα, τα γιαουρτώματα, ακόμη και τον αποκλεισμό της Βουλής:
«Αυτές είναι κατακριτέες πράξεις και κανιβαλισμοί. Απαιτούνται σώφρονες φωνές και σώφρονες πράξεις. Δεν πρέπεινα προπηλακίζονται οι πολιτικοί. Αλλωστε οι πολίτες εκλέγουν τους πολιτικούς» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχει διάσταση και ανάμεσα στους ιεράρχες. Υπάρχουν ιεράρχες αγανακτισμένοι και ιεράρχες λιγότεροι αγανακτισμένοι.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ζητείνα συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αλλά δεν σταματά ως εδώ. Μιλώντας στο «Βήμα», θέτει άμεσα ζήτημα ανανέωσης του πολιτικού συστήματος αλλά και άλλων στην Εκκλησία: «Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας γνωρίζει ανατροπές και καταιγιστικές αλλαγές. Απαιτεί να υπάρχει πολιτικό σύστημα ανανεωμένο για να μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά» σημειώνει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και αναφέρει με νόημα: «Θα έλεγα δε ότι η απαίτηση του λαού προς τους πολιτικούς αφορά και τους εκκλησιαστικούς ηγέτες. Ως ποιμενάρχης, κάνοντας την αυτοκριτική μου, βλέπω ότι χρειάζεται και εμείς να αλλάξουμε, δηλαδή να γίνουμε πιο πατερικοί, πιο απλοί και πιο γνήσιοι» . Οσον αφορά το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ο Φθιώτιδος Νικόλαος το χαρακτηρίζει «φωτιά που άναψε και κανείς δεν ξέρει πού θα πάει, πού θα επεκταθεί και ποιον θα καταστρέψει» .
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος θέλει τους ιεράρχες και την Εκκλησία να βρίσκονται τούτες τις δύσκολες ημέρες κοντά στον λαό: «Νομίζω ότι έργο δικό μας είναι να βρισκόμαστε πλάι στον λαό, να ελέγχουμε την κοινωνική αδικία, να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική συνοχή, την εξισορρόπηση των πραγμάτων και να μην εξάπτουμε απλώς την έστω δίκαιη αγανάκτησηαλλά να τη μετατρέπουμε σε δημιουργικό διάλογο και σε βελτίωση των πραγμάτων». Κατά τον Ναυπάκτου Ιερόθεο οι ιεράρχες θα πρέπει «παράλληλα να παρεμβαίνουν στους πολιτικούς άρχοντες να αντιμετωπίζουν με δικαιοσύνη τα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας είναι η ψύχραιμη αντίδραση, η προσπάθεια να μην υπονομευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και, βεβαίως, η μετάνοια».
«Οχι μόνον αγανάκτηση αλλά και επανάσταση» ζητεί με πρόσφατη δήλωσή του ο Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος εξηγεί ότι «η αγανάκτηση βγάζει διαμαρτυρία,η επανάσταση δίνει ελπίδα ανατροπής, ανοίγει δρόμους στα αδιέξοδα». Ο Ιερός Κλήρος ξεσηκώθηκε εναντίον του μνημονίου και αγκαλιάζει το κίνημα των «Αγανακτισμένων».
Για τον Μεσογαίας Νικόλαο
«η Εκκλησία πρέπει να βρίσκεται κοντά στον λαό.Εκκλησία που σιωπά και απουσιάζει από την αγωνία του κόσμου αυτοαναιρείται» σημειώνει.
Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στον ρόλο που πρέπει ειδικά σήμερα να έχει η Εκκλησία:
«Είναι η μόνη που μπορεί να μεταμορφώσει την αγανάκτηση σε υγιή επανάσταση.Η Εκκλησία συμπαθεί τους πονεμένους,κατανοεί τους αγανακτισμένους,αλλά προχωρεί με τους επαναστατημένους».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ