Παρενέργειες και εντός του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής προκάλεσε η πρόταση του κ. Αλ. Αλαβάνου για αποχώρηση των βουλευτών της Αριστεράς από τη Βουλή.
Μετά την απόρριψη της πρότασης από την ηγεσία της Κουμουνδούρου – διά στόματος του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα – τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) που μετέχει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας κατατάσσει τον κ. Αλαβάνο στις «φωνές που από τα Αριστερά έλκονται από έναν κυρίαρχο αντικοινοβουλευτικό λαϊκισμό», κατά τη διατύπωση που χρησιμοποίησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, το μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ κ. Γιάν. Θεωνάς κατακεραύνωνε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μετώπου και του κ. Αλαβάνου περί «παραίτησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» από τη Βουλή. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην επιστολή του χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για «όψιμους επαναστάτες» και τόνισε ότι η ΚΕΔΑ «δεν παίρνει γραμμή ούτε από τον Καρατζαφέρη, ούτε από τις επικοινωνιακές αποφάσεις και επιλογές».
Στο κείμενό του ο κ. Θεωνάς θυμίζει ότι «η Αριστερά δεν αποχώρησε από τη Βουλή σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι αγωνιστές της πλήρωναν με τη ζωή τους, με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια την ήττα του κινήματος στον εμφύλιο. Η ΕΔΑ με 11 βουλευτές στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αποτελούσε απαντοχή του λαού και μέσα και έξω από τη Βουλή». Επιπρόσθετα θέτει ένα ερώτημα: «Αν παραιτηθούν τώρα οι βουλευτές της, στις επόμενες εκλογές τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει τη γραμμή του Μίκη για αποχή;».
Η επιστολή προκάλεσε αναστάτωση στο επιτελείο του Μετώπου Αλληλεγγύης. Τελικά, πυροσβεστικά λειτούργησε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Θεωνάς και Αλαβάνος, δίνοντας εκατέρωθεν εξηγήσεις. Ο κ. Αλαβάνος του εξήγησε ότι δεν μίλησε για παραίτηση των βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τις έδρες τους και τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά για αποχώρηση από το Κοινοβούλιο, ως συμβολική κίνηση απέναντι στη φθορά και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Ο κ. Θεωνάς από την πλευρά έκρινε θετικά τη διευκρίνιση και διαβεβαίωσε ότι οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί σε πρόσωπα στην επιστολή του δεν αφορούν τον κ. Αλαβάνο αλλά μέλη του Μετώπου που διακινούσαν διλημματικά e-mail (ή αποδοχή πρότασης ή έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και σχόλια για τις σχέσεις Θεωνά – Κουμουνδούρου.
Η «έκρηξη» Θεωνά δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Από καιρό υπάρχει ένταση μεταξύ στελεχών και οργανώσεων που μετέχουν στο Μέτωπο και διαφοροποιούνται, κυρίως, σε σχέση με τις πολιτικές προτεραιότητές του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στο ζήτημα των συμμαχιών και τις εκλογές . Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Θεωνάς, σε διαφορετικό μήκος κύματος, κυρίως, από την ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), επιμένει να θεωρεί κρίσιμα τα ενοποιητικά, έστω και μίνιμουμ στοιχεία, του ΣΥΡΙΖΑ σε συντονισμό με τον κ. Αλ. Τσίπρα , την ΑΚΟΑ και ανένταχτους.
Ολόκληρη η επιστολή Θεωνά έχει ως εξής:
«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Αγαπητοί σύντροφοι,
Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση της Σ.Ε. του ΜΑΑ για παραίτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.
Μπορεί να θεωρηθώ κι εγώ «δειλός», «μοιραίος» και «άβουλος» από ορισμένους όψιμους επαναστάτες, αλλά ας μου επιτραπούν ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις:
1. Επειδή συνεχώς κλίνουμε σ’ όλες τις πτώσεις τη λέξη δημοκρατία θα περίμενε κανείς μια τόσο σοβαρή απόφαση να είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας συζήτησης με πολύ πλατιά συμμετοχή.
2. Η Αριστερά δεν αποχώρησε από τη Βουλή σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι αγωνιστές της πλήρωναν με τη ζωή τους, με φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια την ήττα του κινήματος στον εμφύλιο. Η ΕΔΑ με 11 βουλευτές στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αποτελούσε απαντοχή του λαού και μέσα και έξω από τη Βουλή.
3. Ένα ερώτημα: Αν παραιτηθούν τώρα οι βουλευτές της, στις επόμενες εκλογές τι θα κάνει; Θα ακολουθήσει τη γραμμή του Μίκη για αποχή;
4. Το 2008 γιατί δεν παραιτήθηκαν μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη;
5. Σ’ ότι αφορά στην ΚΕΔΑ, να με συγχωρήσουν ορισμένοι σύντροφοι που αναφέρθηκαν στη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι η ΚΕΔΑ δεν παίρνει γραμμή ούτε από τον Καρατζαφέρη, ούτε από τις επικοινωνιακές αποφάσεις και επιλογές.
Με σ.χ.
Γιάννης Θεωνάς
Μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ»