Την ανάγκη να πρωτοστατήσει η Εκκλησία στη στήριξη των φτωχών αλλά και να αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση την περιουσία της ανέδειξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Μάλιστα, κάλεσε την Εκκλησία να είναι σύμμαχος της Αριστεράς στις προσπάθειές της για αλληλεγγύη σε όσους βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο από ημέρες, με αφορμή τα φαινόμενα βίας στην Αθήνα, τους μετανάστες και την κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις μετατόπισαν τον χρόνο συνάντησης και σήμερα ο κ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο, εστίασε στις κοινωνικές εξελίξεις με επίκεντρο την κρίση και την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά αδυνάμους, αλλά και καταδίκη ρατσιστικών φαινομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η Αριστερά, σε μια περίοδο κοινωνικής διάλυσης, εντείνει την προσπάθειά της για αλληλεγγύη προς όσους περνάνε το κατώφλι της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Μάλιστα, πρόσθεσε: «Και σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε και την Εκκλησία, η οποία πρέπει να πρωτοστατήσει στο κοινωνικό της έργο».
Όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί ούτε fast track, ούτε real estate, αλλά να αξιοποιηθεί προκειμένου η Εκκλησία να μπορέσει να βρεθεί σήμερα δίπλα στους πολίτες, δίπλα στο λαό, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης».
Ο κ. Τσίπρας, κατά την έξοδό του από την Αρχιεπισκοπή, μίλησε για τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, λέγοντας ότι είναι μια ιδιότυπη «Εκκλησία του Δήμου». Όπως είπε, «χιλιάδες πολίτες ξεπερνάνε τον φόβο, αντιστέκονται και διεκδικούν. Πρέπει να νικήσουμε τον φόβο και πρέπει, κυρίως, να αντιληφθούμε ότι πρόβλημα δεν είναι ο συνάνθρωπός μας που είναι πιο αδύναμος από εμάς. Πρέπει να νικήσουμε τον φόβο και να υπερισχύσει η αλληλεγγύη. Να νικήσουμε τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».