Κατηγορηματικός στη διατύπωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για «καμμιά συναίνεση στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού» θα είναι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Αυτή τη γραμμή θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας που θα χρεώσει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον κ. Γ. Παπανδρέου «το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα». Μάλιστα, όπως είχε κάνει στην παρέμβασή του στη Βουλή, την Πέμπτη, θα επιμείνει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου κυβερνούν «με σύμμαχο το φόβο του λαού και με εργαλείο τον εκβιασμό» ενώ κεντρικό μοτίβο θα είναι το αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας με μια λιτή δήλωση κοινοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας «διατηρώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο, την μεθόδευση καθώς και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας». Επίσης σχετικά με τη στάση του κόμματός του στη σύσκεψη επεσήμανε ότι δεν μεταβάλλεται, σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν συναινούμε στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα σε βάρος του και διεκδικούμε το δικαίωμα του να αποφασίσει για το μέλλον του».

Αμέσως μόλις έφτασε η πρόσκληση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε επικοινωνία με τον κ. Παπούλια. Η γενικόλογη αναφορά ότι θέμα του συμβουλίου είναι «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας» έκανε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει διευκρινίσεις. Η κίνησή του δεν είχε σχέση με τη συμμετοχή ή μη στη σύσκεψη, αφού προσανατολιζόταν εξ αρχής να παραστεί, αλλά επεδίωκε να έχει πιο σαφή εικόνα τόσο για να διαμορφώσει την παρέμβασή του , όσο και για να διερευνήσει τον στόχο που εξυπηρετούσε η σύγκληση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Λίγο αργότερα, στις 5 το απόγευμα, μετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με τη συμμετοχή και στελεχών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (κ.κ. Αλ. Καλύβης, Γιάν. Μπανιάς, Μάκης Σπαθής και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου).

Η συζήτηση μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το πλαίσιο των θέσεων του κόμματος που θα μεταφέρει στη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας, επικεντρώθηκε στα σενάρια και τις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – και αυτό των πρόωρων εκλογών. Διαβλέπουν ότι ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται εγκλωβισμένος στην πολιτική που ακολουθεί, «δημιουργώντας οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα», ενώ παράλληλα ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ . Την ίδια ώρα, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει πλέον εσωκομματικά βέλη ενώ παράλληλα υπάρχουν ρήγματα, ιδιαίτερα στον συνδικαλιστικό χώρο. Έτσι, εκτιμούν ότι θα κινηθεί ρίχνοντας « βάρος ευθύνης για το μέλλον της χώρας στη ΝΔ και τον πρόεδρο της κ. Αντ. Σαμαρά».