Χωρίς εκπλήξεις έληξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, με πρώτο κόμμα να αναδεικνύεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), όπως προέβλεπαν και οι δημοσκοπήσεις. Το ΑΚΕΛ, παρά τη φθορά που υπέστη στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας, άντεξε και δεν μείωσε τα ποσοστά του, αλλά μείωσε πλέον την επιρροή του στην πολιτική σκακιέρα.

Εκτός απροόπτου το ΑΚΕΛ θα στηρίξει και πάλι, στις 2 Ιουνίου την υποψηφιότητα του κ. Μάριου Καρογιάν, στην προεδρία της Βουλής, του σημαντικότερου αξιώματος στην Κύπρο, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλωστε το ΑΚΕΛ έχει την ανάγκη του ΔΗΚΟ (ακόμα και της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ) για να εξακολουθεί να κυβερνά. Μεγάλος κερδισμένος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Ν. Αναστασιάδης ο οποίος είδε να αυξάνεται η επιρροή του κόμματός του γεγονός που δίνει νέα ώθηση στα σχέδιά του να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας εμφανίζεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα καθώς το ΑΚΕΛ, το κόμμα του οποίου ηγείτο μέχρι την εκλογή του δεν σημείωσε απώλειες.

Πακέτο μέτρων τώρα

Η προεκλογική περίοδος όμως καθυστέρησε τη λήψη μέτρων για την οικονομία. Οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην Κύπρο, τη στιγμή που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετές κυπριακές τράπεζες και πολλές ελληνικές στην Κύπρο. Ήδη η Στατιστική Υπηρεσία στην Κύπρο ανακοίνωσε αύξηση του ελλείμματος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το έλλειμμα ανέρχεται ήδη σε 310,7 εκατ. ευρώ έναντι 104.8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στην Κύπρο γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη μέτρών, πλην όμως δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Στην ήδη προβληματική κατάσταση της οικονομίας, έρχεται να προστεθεί και η δημόσια διαφωνία που έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ορφανίδη, μία διάσταση που ουδείς γνωρίζει ακόμα πού θα οδηγήσει.

Ο Λουκάς Παπαδήμος στην Κύπρο

Μέσα σ΄ αυτό το ζοφερό κλίμα, θεωρείται ενθαρρυντική είδηση η επικείμενη άφιξη στην Κύπρο (κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου), του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμου, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Μεγαλονήσου αλλά και με την πολιτική ηγεσία.

Ήδη στην Κύπρο γίνεται συζήτηση για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση, κλείσιμο ή συγχώνευση κρατικών υπηρεσιών, μείωση αποδοχών και μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που και η κατάσταση στο εθνικό θέμα, θεωρείται από πολλούς στάσιμη. Ελπίδα ωστόσο για να κινηθεί και πάλι η διαδικασία αναμένεται να υπάρξει στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, στην τριμερή συνάντηση που οργανώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, με τη συμμετοχή του κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου.