«Μαχαίρι» στις προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίες θα μειωθούν κατά 50%, διατήρηση και για το νέο έτος στην πράξη της αναλογίας 1 προς 10 για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το φθινόπωρο _καθώς θα ψηφιστεί το καλοκαίρι από τη Βουλή_ είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό του κράτους για τις οποίες ενημέρωσε την Τρόικα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης.
Ο κ. Ραγκούσης, σε δηλώσεις του για την επίσκεψη της Τρόικας στο υπουργείο Εσωτερικών, κατέστησε σαφές ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, η οποία αναμένεται να μειωθεί από 22 δισ. ευρώ το 2009 σε 16δισ. ευρώ το 2013, αλλά οι πρωτογενείς δαπάνες για την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια οι οποίες παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ, αφήνοντας μ΄αυτόn τον τρόπο σαφείς αιχμές για τους συναδέλφους του υπουργούς, Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη.
«Υπάρχουν τρία νέα δεδομένα για τα οποία έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Το πρώτο, είναι ότι με το ρυθμό των αποχωρήσεων των υπαλλήλων του Δημοσίου, το μισθολογικό κόστος από 22 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, θα πέσει στα 16 δισ. ευρώ το 2013.
Δεύτερον, η χώρα για την αποπληρωμή μόνο των τόκων του χρέους θα καταβάλει από το 2015. 22 δισ. ευρώ μόνον για τόκους.
Τρίτον, οι πρωτογενείς δαπάνες για την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ. «Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί και η προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε στο κράτος που να μην το έχουμε κάνει», τόνισε.
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι με βάση την αναλογία του ένα προς πέντε που ισχύει, το 2011 θα έπρεπε να γίνουν 10.600 προσλήψεις καθώς το 2010 αποχώρησαν 53.500 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Ήδη, έχουν γίνει 1.583 μετατάξεις στον ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις, ενώ έχουν δοθεί ακόμη 1.145 εγκρίσεις, εκ των οποίων οι 1000 αφορούν την υγεία. Ακόμη και αν προσληφθούν 5.600 άτομα το δεύτερο εξάμηνο του 2011, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, τότε η αναλογία δεν θα είναι 1 προς 5 αλλά στην πράξη 1 προς 10.
Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην πρόταση συναδέλφων του υπουργών, όπως του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, η αναλογία ένα προς πέντε να γίνει μηδέν προς πέντε, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. «Αν γινότανε αυτό, τότε η εξοικονόμηση θα ήταν μόλις 70 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. «Εγώ είπα ότι δεν θα είχα αντίρρηση να γίνει μηδέν προς πέντε αλλά την ευθύνη δεν μπορώ να την πάρω εγώ για το σύνολο του Δημοσίου, αλλά κάθε υπουργός ξεχωριστά».
Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η πραγματική εξοικονόμηση αναμένεται να προέλθει από τη μείωση κατά 50% των προσλήψεων συμβασιούχων. Η περικοπή κατά 50% των υπό πρόσληψη συμβασιούχων, τόνισε, θα αποφέρει περίπου 550 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος για τους 50.000 συμβασιούχους που εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο είναι 1,1 δις. ευρώ. Ως το 2015, μ΄ άλλα λόγια, η εξοικονόμηση θα είναι 1,8 δις. ευρώ. Για εφέτος έχει εγκριθεί η πρόσληψη 9.600 συμβασιούχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αυξημένες θα είναι το τρέχον έτος και οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης. Το πρώτο τρίμηνο αποχώρησαν 6.500 στελέχη του Δημοσίου, τη στιγμή που το 2010 είχαν αποχωρήσει 5.802 και το 2009 5.535. «Όσοι αποχωρούν είναι στα ανώτατα μισθολογικά κλιμάκια», είπε χαρακτηριστικά, «γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντικό όφελος».
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ακόμη γνωστό ότι το νέο μισθολόγιο θα έχει καταρτιστεί στο τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να ψηφιστεί τους θερινούς μήνες από τη Βουλή. «Η τρόικα δεν συνδέει το νέο μισθολόγιο με τη μισθολογική δαπάνη», επισήμανε. «Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να μην υπάρξει αύξηση του μισθολογικού κόστους».
Ο κ. Ραγκούσης απέφυγε να δεσμευτεί πότε ακριβώς θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο, επισημαίνοντας ότι εξαρτάται από τις μεταβατικές διατάξεις. «Αυτά τα οποία μπορούν να ισχύσουν, θα ισχύσουν αμέσως», είπε. «Οι νεοεισερχόμενοι θα μπαίνουν αυτόματα στο νέο μισθολόγιο». Εκανε ακόμη γνωστό ότι στο νέο μισθολόγιο θα ενταχθούν και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. «Θα υπάρχουν πέντε βασικές αρχές που θα ισχύουν για όλους. Θα προβλέπει καλές αμοιβές τις οποίες όμως θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι που αξίζουν» κατέληξε, θέλοντας να δείξει ότι θα συνδεθούν οι αποδοχές με την παραγωγικότητα.