Από πού θα αγοράσει όμως τα βιβλία; Από την Ελλάδα φυσικά και ήδη το κυπριακό υπουργείο Παιδείας έχει υπολογίσει και το κόστος τους, γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισέλθουν στα ελληνικά ταμεία. Τα μισά άλλωστε από σχολικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί (ποσοστό 41%) τυπώνονται από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).
Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος εποχής των δωρεάν σχολικών βιβλίων άρχισε από τα τέλη του 2010, δηλαδή την περίοδο που ξεκίνησε η συζήτηση στην Αθήνα για το μέλλον του ΟΕΔΒ. Τότε οι Κύπριοι επικοινώνησαν με το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και ζήτησαν ενημέρωση: «Οι διαβεβαιώσεις που παίρναμε μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν πως τίποτα δεν θα άλλαζε στην χορήγηση των βιβλίων». Στην πορεία όμως τα δεδομένα άλλαξαν και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στην Αθήνα ότι ο ΟΕΔΒ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κυπριακών σχολείων εκτός εάν η κυπριακή κυβέρνηση αναλάβει το κόστος έκδοσης και μεταφοράς.
Το θέμα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά σχολικών βιβλίων από την Ελλάδα (άλλα 100.000 ευρώ θα απαιτηθούν για τη μεταφορά τους στην Κύπρο).
Βάσει του τιμοκαταλόγου του ΟΕΒΔ, οι τιμές των βιβλίων κυμαίνονται από 1,60 έως και 8,30 ευρώ. Πιο φθηνά είναι τα συγγράμματα για το Δημοτικό. Για παράδειγμα το κάθε βιβλίο «Γλώσσα», κοστίζει μόλις 1,70 ευρώ. Η τιμή για το βιβλίο «Μελέτη του Περιβάλλοντος» ανέρχεται στα 3 ευρώ, ενώ των Θρησκευτικών στα 2,40 ευρώ. Ακριβότερα είναι τα βιβλία του Λυκείου, αφού για παράδειγμα το βιβλίο «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» στοιχίζει 6 ευρώ, το βιβλίο Φυσικής 5,60 ευρώ, ενώ το βιβλίο της Πληροφορικής είναι 8,30 ευρώ.
Πάντως η Κύπρος εξασφάλισε έκπτωση 10% στις τιμές των βιβλίων.