Παρά την απογοήτευση που νιώθουν για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας, διατηρώντας σε «ιστορικά χαμηλά» τα επίπεδα δημοτικότητας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, οι έλληνες πολίτες εξακολουθούν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ζητώντας από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος», η πλειοψηφία των πολιτών (47,8%) ζητεί να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα πρέπει να ληφθούν για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ μόλις το 32,3% πιστεύει ότι η λύση θα δοθεί με πρόωρες εκλογές.

Την ίδια στιγμή οι έλληνες πολίτες, που παλαιότερα προτιμούσαν ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις, τώρα δηλώνουν ότι προτιμούν μια οικουμενική κυβέρνηση (56,6%), έναντι ενός ποσοστού 23,6% που προτιμά να έχει αυτοδυναμία το πρώτο σε ψήφους κόμμα και ενός ποσοστού 8,7% που επιθυμεί μια συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Δεκαεννέα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, το ΠαΣοΚ δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική του, με την οποία πληρώνει το πολιτικό κόστος από τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος των Ελλήνων, αλλά και από την αδράνεια του κράτους. Από την πτώση αυτή όμως δεν επωφελείται ούτε κατ΄ ελάχιστον η ΝΔ, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να υπερβαίνουν μετά βίας το 40% στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης. Ως προσφορότερα μέσα αντίδρασης στο τέλμα που διαπιστώνουν στην πολιτική και στην οικονομική ζωή της χώρας, οι πολίτες επιλέγουν την αποχή από τις επόμενες εκλογές αλλά και τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και απεργίες.

Το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 21,7% έναντι 20,1% της ΝΔ. Οταν όμως ερωτώνται οι συμμετέχοντες στην έρευνα ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αν αυτές διεξαχθούν πριν από το καλοκαίρι, το ΠαΣοΚ προηγείται καθαρά με 46,8% έναντι 18% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 8,5%, όπως και ο ΛΑΟΣ με 5,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1%. Παρά την αποσυσπείρωση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 3%. Αυτό είναι και το μοναδικό εύρημα που μπορεί να δημιουργήσει μια αχτίδα αισιοδοξίας στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που μπορούν να ελπίζουν στη μεγαλύτερη μερίδα της αδιευκρίνιστης ψήφου που αγγίζει το 30,1%.

Αιτιολογώντας την απογοήτευσή τους, οι πολίτες δηλώνουν εντελώς απαισιόδοξοι σε ποσοστό 45,5% όταν ερωτώνται αν θα μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση και λίγο αισιόδοξοι σε ποσοστό 37,1%. Ταυτόχρονα δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης σε ποσοστό 88,8% και σε ποσοστό 79,5% καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από το έργο του κ. Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή όμως δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ το 92,7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση και σε ποσοστό 81,6% καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από την πολιτική παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα, στο ερώτημα ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο κ. Γ. Παπανδρέου προηγείται με 31,6% έναντι 24,7% του κ. Σαμαρά.

Η απογοήτευση των Ελλήνων τροφοδοτείται και από την ανησυχία για το μέλλον τους, η οποία διαρκώς αυξάνεται. Οπως τονίζουν, περισσότερο από κάθε άλλο τους ανησυχεί η μείωση του εισοδήματός τους, στη συνέχεια η χρεοκοπία του κράτους, αλλά και οι ανεξέλεγκτες κοινωνικές ταραχές. Οταν ερωτώνται τι θεωρούν πιθανότερο να τους συμβεί αναφέρουν στην απάντησή τους τη μείωση του εισοδήματός τους αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, αγνοώντας τις διαψεύσεις της κυβέρνησης.

Η ταυτότητα της έρευνας

Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research Α.Ε.Αρ.μητρ.: 5
Επωνυμία/ όνομα εντολέα:
«Το Βήμα της Κυριακής»
Σκοπός δημοσκόπησης:
Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.
Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη: 1.005 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 11-14 Απριλίου 2011
Μέθοδος δειγματοληψίας:
Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.
Μέθοδος συλλογής στοιχείων:
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Τυπικό στατιστικό σφάλμα:
Μέγιστο σφάλμα 3,09%, με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η Κάπα Research είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ