Ως αδιέξοδο ασφυξίας χαρακτήρισε το μνημόνιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, κρατώντας ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία και ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι οδήγησε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της ανάγκης τροποποίησης των όρων διαχείρισης χρέους, μίλησε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και σημείωσε ότι διέξοδος από την κρίση θα γίνει με «ανάκαμψη και ανάπτυξη».

«Το Μνημόνιο ήταν, τότε, για πολλούς η ‘’εύκολη λύση’’. Να καταφύγουμε στους εταίρους μας για «να μας σώσουν από την χρεοκοπία»! Αυτή η σκέψη επικράτησε τότε» τόνισε ο κ. Σαμαράς, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το γεγονός, ότι οδήγησε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα σύννεφα της κρίσης, η Ν.Δ. παρότρυνε τη σημερινή κυβέρνηση να πάρει μέτρα εγκαίρως. «Ήταν το Δεκέμβριο του 2009, όταν ακόμα τα spreads βρίσκονταν γύρω στις 200 μονάδες, η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, και την δάνειζαν ακόμα άνετα, σε πολύ λογικά επιτόκια» είπε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το κάνει. Και τότε και αργότερα. Προγραμμάτιζε, μάλιστα, και κοινωνικές παροχές! Ήταν η φάση «άρνησης παραδοχής», η φάση του εφησυχασμού».

Για τον κ. Σαμαρά η καταστροφική πορεία, ξεκίνησε, όταν η ίδια η κυβέρνηση άρχισε να γυρίζει δεξιά και αριστερά – στο εξωτερικό – και να… διασύρει την Ελλάδα, περιγράφοντάς την ως χώρα «διεφθαρμένη» και την οικονομία της ως «Τιτανικό».

«Μοιραία, τα spreads εκτοξεύθηκαν και οι αγορές έκλεισαν για την Ελλάδα… Η Κυβέρνηση τότε πέρασε από τη φάση του Εφησυχασμού στη φάση του Πανικού. Πήγε και υπέγραψε το Μνημόνιο χωρίς να διαπραγματευθεί το παραμικρό. Μπορούσε να διαπραγματευθεί; Ασφαλώς και μπορούσε» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που κατ’ αυτόν αν και αντιμετώπιζε θηριώδες έλλειμμα –λόγω καθίζησης των τραπεζικού της συστήματος– διαπραγματεύθηκε σκληρά λίγους μήνες αργότερα και πέτυχε να διατηρήσει τους πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της, μόλις 12,5%!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι σήμερα δεν θα γινόταν συζήτηση για «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής για το χρέος που πέρσι υπογράφηκε, ούτε για για μείωση επιτοκίου, εάν η πολιτική του μνημονίου, όπως τη χαρακτήρισε, ήταν αποτελεσματική.

«Η Ελλάδα δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση». Η Ελλάδα είναι σήμερα, πράγματι, υπερχρεωμένη. Αλλά είναι, δυνητικά, πολύ πλούσια χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας προτάσεις της Ν.Δ. για αντιμετώπιση της κρίσης.