Θετική είναι η αποτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου για τις συνταντήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα ήταν καλύτερο με όλους τους αρχηγούς από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός μαζί τους και ότι ανεξαρτήτως των απόψεων και των πολιτικών τοποθετήσεων του καθενός ο διάλογος που έγινε ήταν σοβαρός και ουσιαστικός. «Αυτό που επιδιώκαμε ήταν να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της εθνική προσπάθειας και της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και όχι να συμφωνήσουν μαζί μας στα πάντα», σχολίαζαν έπειτα από τις συναντήσεις συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.
Η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά εξελίχθηκε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, ενδεχομένως επειδή αυτή τη φορά ήταν στοχευμένη και η ΝΔ συμφωνεί με αρκετές από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση του χρέους, έλεγαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προς το τέλος της κουβέντας έθεσε και το κρίσιμο ερώτημα: «θα έχουμε τίποτα άλλες εκπλήξεις, εκλογές και τέτοια», φέρεται να έθεσε το ερώτημα. Ο κ. Παπανδρέου του απάντησε ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο εκλογών.
Με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη. Συναίνεση πάντως δεν υπήρξε. «Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση που στην ουσία είναι να διαλέξουμε με ποιο σκοινί θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό, αν θα είναι μεταξωτό, τρίχινο ή δεν ξέρω τι. Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οποιαδήποτε όμως συμφωνία και αν υπάρξει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα είναι το κρατούμενο: Νέα δυσβάσταχτα, αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού, κατά των λαών της Ευρώπης. Επομένως, συναίνεση δε μπορεί να υπάρξει», δήλωσε.
Στον κ. Αλ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε το θέμα των κινημάτων ανυπακοής και εκείνος, λέγεται ότι του απάντησε ότι χρειάζονται για να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι κάποιοι αντιστέκονται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον κ. Παπανδρέου την πρόταση του κόμματος του να αρνηθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προσφύγει σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Επίσης επανέλαβε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «διότι ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να υποθηκεύει το μέλλον του επειδή κάποιοι κερδίσανε εις βάρος του όλα τα προηγούμενα χρόνια», όπως είπε.
Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προσήλθε στη συνάντηση με τον κ. Μ. Βορίδη θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχουν σκιές στη σχέση τους, κρατώντας έναν φάκελο με εξειδικευμένες προτάσεις για την οικονομία, όπως π.χ. για μείωση του ΦΠΑ, κ.α. «Στις 25 Μαρτίου δε διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά πόσο δηλαδή θα είμαστε όλη η Ευρώπη μια γερμανική επαρχία. Το αμυντικό παιχνίδι των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε. Έχουμε γνωρίσει μόνο ήττες και υποβαθμίσεις. Εγώ συνέστησα και συνιστώ επιθετικό παιχνίδι πλέον προς την Ευρώπη», δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πει «όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί, τα λάθη των λίγων». Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν να ψηφιστεί το διαπραγματευτικό πακέτο, που θα έρθει ως Σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
«Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», επισήμανε ο κ. Φ. Κουβέλης. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία».
«Ενημέρωσα τους πολιτικούς Αρχηγούς ότι, θέση μας σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση, και αυτή τη μάχη θα δώσουμε. Ζήτησα από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στηρίζοντας αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε. Αυτή η προσπάθεια αφορά όλους μας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσε που έκανε όταν ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς.
Είπε επίσης ότι πολλά θέματα είναι ανοιχτά σε διαπραγμάτευση: η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης, οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους από τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχουν κι άλλα θέματα, πρόσθεσε, όπως αυτά της έκδοσης ευρωομολόγων και της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που αποτελούν μια πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε, με σημαντική πλειοψηφία, στην Ευρωβουλή.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και δημιουργικά για μια συνολική λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «αλλά η λύση, πρέπει να είναι και πραγματική λύση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές, ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές. Δίνουμε μια πραγματική μάχη δημοκρατίας στην Ευρώπη, προκειμένου οι αγορές να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών».
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, έλεγαν ότι η σκληρή στάση της κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως να κλιμακωθεί μέχρι την άσκηση βέτο, αφορά τόσο τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, για τον οποίο η Ελλάδα διεκδικεί να προικιστεί με επαρκείς πόρους, όσο και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να σταθεί στα πόδια της όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με όπλα τις πρωτόγνωρες προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων πολιτών, καθώς και τη συνέπεια και την αξιοπιστία της χώρας. «Δίνουμε μια μάχη, για να πετύχουμε ό, τι καλύτερο για τη χώρα. Πίστη μου, πάντα, ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε στη δήλωση του.