Στις πλάτες εξαθλιωμένων από την πολυήμερη απεργία πείνας μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία έχει στηθεί πολιτικό παιχνίδι. Η υπόθεση έπειτα από 40 ημέρες μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Οι ομάδες αλληλεγγύης, αν και δηλώνουν ότι το μόνο που θέλουν είναι να βοηθήσουν, έχουν αυτοανακηρυχθεί διαπραγματευτές και εκπρόσωποι των απεργών. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι οι ίδιοι κανόνιζαν τις συνεντεύξεις, τις μετακινήσεις, όπως και το ποιοι γιατροί θα εξετάζουν τους μετανάστες στις σκηνές. Είναι παρόντες σε όλες τις επίσημες επαφές και διαπραγματεύσεις και λαμβάνουν μέρος ως εκπρόσωποι των απεργών. Η κατάσταση έδωσε αφορμή στον κ. Ι. Ραγκούση να δηλώσει ότι «είναι οι πολιτικοί καθοδηγητές της απεργίας πείνας». Σύμφωνα με τον υπουργό, οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης με τους μετανάστες υπονομεύθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, από τους ανθρώπους των ομάδων αλληλεγγύης. Τους κατηγόρησε ακόμη ότι απαγόρευσαν «με άσχημο και βίαιο τρόπο ακόμη και τη συνδρομή υγειονομικών μονάδων, όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» .
Ευθύνες προς τους εκπροσώπους των ομάδων αλληλεγγύης απέδωσε και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος . «Κανένας δεν μπορεί να είναι επαναστάτηςόταν παίζει με τη ζωή αμάχων. Αυτός είναι έμπορος της επανάστασης. Κανένας δεν μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε έναν εξασθενημένο άνθρωπο και στον γιατρό.Οι μεσολαβήσεις μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο» δήλωσε.

Η διγλωσσία

Μπορεί να θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη υποκινούμενη η απεργία πείνας των μεταναστών, ωστόσο ευθύνες για τη μη άρση του αδιεξόδου φέρουν και οι κυβερνητικοί χειρισμοί. Παρά την πρωτοβουλία που ανέλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας να συναντηθούν με εκπροσώπους των μεταναστών και των ομάδων αλληλεγγύης, η κυβέρνηση έχει επιδείξει αδυναμία να χειριστεί την υπόθεση. Από την ημέρα της κατάληψης της Νομικής έως και τώρα παρατηρείται ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων.
Στη συνάντηση της Παρασκευής οι δύο πλευρές βρέθηκαν πολύ κοντά στην επίλυση του θέματος. Συμφώνησαν ότι «το θέμα του θανάτου είναι αδιαπραγμάτευτο· κανένας δεν θέλει να θρηνήσουμε θύματα». Κοινή υπήρξε και η διαπίστωση ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ωστόσο, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Υγείας, «δεν πρόκειται να παρανομήσουμε ούτε ως προς τα ζητήματα της υγείαςούτε ως προς τη χορήγηση μαζικής άδειας παραμονής μεταναστών. Δεν θα διαλύσουμε το κράτος και δεν θα δώσουμε το μήνυμα “ελάτε στην Ελλάδα διότι πιεζόμαστε”. Υπάρχουν 500.000 παράνομοι μετανάστες και πολλά εκατομμύρια που θέλουν να μπουν στη χώρα».

Από την ανοχή στο κενό

Ετσι, οι κκ. Ραγκούσης και Λοβέρδος πρότειναν την υπαγωγή των μεταναστών στο «καθεστώς ανοχής» για έξι μήνες, με παράταση άλλους έξι. Παρ΄ ότι οι εκπρόσωποι των μεταναστών βρίσκονταν κοντά στην αποδοχή της πρότασης, ζήτησαν να χορηγηθούν στους απεργούς πείνας ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να επισκεφθούν τις χώ ρες τους. Η αντιπρόταση έπεσε στο κενό- αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, την έβλεπε με θετικό μάτι υπουργός που συμμετείχε στη συζήτηση- καθώς προσέκρουσε στην αντίδραση της πλευράς Παπουτσή. Εκτιμήθηκε ότι αυτό θα ήταν παράνομο και λόγω διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας με τη Συνθήκη Σένγκεν. Οι μετανάστες από την πλευρά τους δηλώνουν: «Θα μείνουμε στην “Υπατία” ώσπου να δικαιωθούμε».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ