«Πολιτική λιτότητας» με περικοπές δαπανών και σπαταλών δρομολογεί ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος ωστόσο επιμένει ότι η αιχμή του δόρατός του έχει κοινωνικό προσανατολισμό, με ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών και των κοινωνικών δομών για ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, προτάσσει την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου με κίνητρα, όπως η επιδότηση ενοικίου για νέα ζευγάρια ή ακόμα και η απαλλαγή δημοτικών τελών για καινούριες επιχειρήσεις, που θα εγκατασταθούν στο κέντρο. Μάλιστα, όπως είπε σήμερα το μεσημέρι, στην πρώτη συνέντευξη τύπου, μετά την εκλογή του, θα παρουσιάσει, σε συνεργασία με τη διυπουργική επιτροπή για το ιστορικό κέντρο που έχει επικεφαλής τον κ. Ιω. Ραγκούση, εντός του Μαρτίου τα πρώτα συγκεκριμένα σχέδια για το πρόγραμμα αναβάθμισης της πόλης.
Πάντως, η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αθηναίων, κ. Ν. Κακλαμάνη ήταν άμεση. Δεν πρόλαβε να κλείσει το μικρόφωνο της συνέντευξης ο κ. Καμίνης και ο κ. Κακλαμάνης ανταπάντησε: «Μέσα σε δύο μήνες, ο Γιώργος Καμίνης «κατάφερε» να απομυθοποιήσει τον ρόλο του ως δήμαρχος της Αθήνας». Και συμπλήρωσε: «Μόλις στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου απέδειξε ότι δεν έχει ούτε θέσεις, ούτε πρόγραμμα αλλά το κυριότερο, λύσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα, που ταλανίζουν τη πρωτεύουσα».
Τα οικονομικά… ζόρια του Δήμου, μαζί με την επιδίωξη για μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών, αποτυπώθηκαν σε στοιχεία που έδωσε ο κ. Καμίνης. Τα δάνεια του Δήμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν πάνω από 50% – από τα 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν φτάσει τα 220 εκ. ευρώ. Τα χρέη παρελθόντων ετών προς τους προμηθευτές του Δήμου, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο 2011, υπερβαίνουν τα 77 εκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφισθεί το Μάρτιο θα είναι μειωμένος και από 990 εκ. ευρώ θα πάει στα 818 εκ. ευρώ, ενώ «θα επιδιωχθεί περαιτέρω μείωση», σημείωσε ο κ. Καμίνης.
Οι επιχορηγήσεις του Δήμου θα μειωθούν δραστικά προς τους διαφόρους φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα, με εξαίρεση το Βρεφοκομείο το οποίο είναι υπεύθυνο για τους Παιδικούς Σταθμούς, για το οποίο προβλέπεται αύξηση σε σχέση με το 2010. Οι δαπάνες για τις δημόσιες σχέσεις κόβονται κατά 70%. Χαρακτηριστική η φράση του κ. Καμίνη: «τα δώρα» των δημοσίων σχέσεων «κομμένα». Το 2010 ο Δήμος Αθηναίων είχε έξοδα 182.000 ευρώ για δώρα, όπως «μανικετόκουμπα 235 ευρώ, δερμάτινες ζώνες επίσης, πολλά i-phone και κινητά τηλέφωνα έως την αξία των 562 ευρώ, βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, καφετιέρες, laptop, τηλεοράσεις».
Ψαλίδι στον 9,84, ολοταχώς για «ανταγωνιστικό» ραδιόφωνο
Επίσης, η αναδιάρθρωση και οι απολύσεις στο δημοτικό ραδιοσταθμό 9,84 εντάχθηκαν τόσο στο πλαίσιο της συμπίεσης του κόστους λειτουργίας, όσο και στην αλλαγή φιλοσοφίας για το ραδιοσταθμό. Ο κ. Καμίνης έθεσε ως στόχο να γίνει ανταγωνιστικός ο ραδιοσταθμός, τόσο στην ακροαματικότητα, όσο και στο προφίλ του στην αγορά, φέρνοντας έσοδα. «Το στοίχημα του 9,84 είναι να αντλήσει και πόρους», είπε. Σε πρώτη φάση το κόστος μισθοδοσίας θα μειωθεί στα 4,9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξοικονομηθούν ως εξής: 800 χιλιάδες ευρώ λόγω των απολύσεων των 20 εργαζομένων αορίστου χρόνου.
Περίπου 1,3 εκατ. ευρώ από τις 60 συμβάσεις που δεν ανανεώθηκαν και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των νέων συμβάσεων έργου στις οποίες προχωράει ο σταθμός.
«Ο σταθμός δεν περικόπτει μόνο δαπάνες, έχει στραφεί και σε μία κατεύθυνση δημιουργική να αναζητήσει έσοδα, με κύρια κατεύθυνση προγράμματα από το ΕΣΠΑ, απ’ τη δια βίου μάθηση, εθελοντισμό, προγράμματα κοινωνικού αποκλεισμού και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός εργαστηρίου σπουδών ραδιοφωνίας στον «9,84» για τεχνικούς, ηχολήπτες, παραγωγή εκπομπών, με αποδέκτες αυτών των μαθημάτων φοιτητές και ανέργους», σημείωσε ο κ. Καμίνης.
Απέρριψε τις αιτιάσεις για κομματικά κριτήρια στην επιλογή των δημοσιογράφων που απολύθηκαν, τονίζοντας ότι «δεν εμφιλοχώρησε κανένα κομματικό ή παραταξιακό κριτήριο». Τα κριτήρια που ετέθησαν για την απομάκρυνση από το ραδιοσταθμό ήταν, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η απόδοση των εργαζομένων, η πολυθεσία και κοινωνικοί λόγοι (οικογενειακή κατάσταση, προβλήματα υγείας), με κύρια στόχευση «να μη βρεθεί κανείς άνεργος, να μη βρεθεί άνθρωπος ο οποίος να μη διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος».
Η επιχορήγηση του σταθμού πέρσι έφτασε περίπου τα 15,5 εκατ. ενώ φέτος ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιδότηση του σταθμού υψηλότερη από τα 5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τον 9,84 θα κατευθυνθούν, όπως είπε, στην κοινωνική πολιτική του δήμου, «με έμφαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοτικός ραδιοσταθμός οδεύει ολοταχώς στην μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει προσώρας καμμιά συμφωνία μεταξύ του κ. Ραγκούση και του κ. Καμίνη για παράταση ώστε να μην γίνει η αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος του 9,84. Πάντως, σύμφωνα με τα σχέδια του της νέας δημοτικής Αρχής, από το Σεπτέμβριο ξεκινά το ανανεωμένο πρόγραμμα του 9,84.
Στο κυνήγι της καθημερινότητας
Ρεκόρ κλήσεων για την ελεγχόμενη στάθμευση διεκδικεί η δημοτική αστυνομία επί Καμίνη. Μέσα σε δυο μήνες έχουν δοθεί 116.000 κλήσεις (αύξηση 60% από το μέσο όρο του 2010). «κυνηγάμε κυρίως το αντικοινωνικό παρκάρισμα σε πεζοδρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων). Το 70% επί των συνολικών κλήσεων αφορά αντικοινωνική στάθμευση», επεσήμανε ο κ. Καμίνης. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στις ομάδες που απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη και τα άτομα με αναπηρία άνω του 65% (η πρόσφατη απόφαση του δήμου αφορά άτομα με αναπηρία άνω του 80%).
Επίσης, ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το πρόγραμμα για την ανακύκλωση. Έχει υπογραφεί σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για 2000 μπλε κάδους, με έτοιμο πρόγραμμα για το πού θα τοποθετηθούν στις γειτονιές. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα προς επίλυση όσον αφορά τη διάθεσή τους από τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π). Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, η προοπτική είναι από τους 4000 μπλε κάδους σήμερα, η Αθήνα να έχει συνολικά 8000. Ακόμη, δρομολογείται πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, ενώ υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για πρόγραμμα διαχείρισης έντυπου (χαρτιού).
Κομβικό στοιχείο για το «ζωντάνεμα» της πόλης, κατά τον κ. Καμίνη, είναι ο φωτισμός της πόλης. Ήδη, έχει δοθεί έμφαση στο φωτισμό δρόμων και πλατειών (τοποθετήθηκαν ήδη 1632 λάμπες κ.ά.), ενώ ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «είτε αυτοδυνάμως είτε με χορηγίες θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την πόλη φωτισμένη». Η νέα Δημοτική Αρχή είναι θετικά διακείμενη στη συνεργασία με ιδιώτες, είτε με μορφή χορηγίας, είτε συμπράξεων με ΣΔΙΤ, είτε με το πρόγραμμα Jessika, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προχωρήσουν έργα στην πόλη.
Ιστορικό κέντρο
Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων του δήμου. Είναι ανάγκη, όπως δήλωσε ο κ. Καμίνης, να αναστραφεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση.
Οι κύριοι στόχοι που θέτει είναι:
– Εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
– Κίνητρα για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην πόλη.
– Ανάκτηση σταδιακά των δημόσιων χώρων και αναβάθμιση εν γένει της εικόνας της πόλης, της αισθητικής.
– Ενίσχυση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας.
– Στήριξη της οικονομίας της πόλης και ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και των νέων επιχειρηματιών.
– Η Αθήνα πρέπει να γίνει πιο πράσινη, πιο φιλική προς τον πολίτη, ελκυστική στους τουρίστες, με βιώσιμη κινητικότητα και προπάντων διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών.