Σαφή απόσταση από την πρόταση της Γερμανίας για συνταγματική κατοχύρωση σχετικά με τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, κράτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγο στην Κ.Ο. του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι επιλέγει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επειδή τον θεωρεί απαραίτητο σήμερα και μέχρι να τελειώσει η κρίση δανεισμού και ξεκαθάρισε: «Αλλά προβληματιζόμαστε σοβαρά με απόψεις όπως η μόνιμη συνταγματική δέσμευση» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολογώντας, επί της πρότασης για αλλαγή και στο Ελληνικό Σύνταγμα με την προσθήκη συνταγματικής επιταγής, ώστε να υπάρχει ετήσιο έλλειμμα κάτω από 3%, υπογράμμισε ότι ο καταστατικός χάρτης δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, αφού πρέπει να έχουν μεσολαβήσει δύο διαφορετικές Βουλές.

Σχετικά με το όριο του 3%, ανέφερε, ότι ήδη το επιβάλλει το, ανανεωμένο μάλιστα, Σύμφωνο Σταθερότητας και αναρωτήθηκε: «Εφ’ όσον όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να το ακολουθήσουν απαρέγκλιτα, αναρωτιέμαι, γιατί χρειάζεται επί πλέον η Συνταγματική δέσμευση».

Απέφυγε το ξεκάθαρο όχι

Για τη συνταγματική υποχρέωση περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, είπε ότι αυτή εισάγει μια μόνιμη ακαμψία, που είναι πιθανό να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα μελλοντικά.

«Θυμίζω ότι εμείς πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη Ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, δηλαδή να μηδενιστεί το έλλειμμα το ταχύτερο δυνατό. Κάποιοι μας έλεγαν ότι «αυτό δεν γίνεται και δεν είναι καν απαραίτητο» τόνισε και συνέχισε: «Τώρα ετοιμάζονται να μας πουν το αντίθετο: όχι μόνο γίνεται, αλλά μπορεί να γίνεται και επ’ άπειρον και πρέπει να επιβάλλεται από το Σύνταγμα».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος πράγματι χρειάζεται σήμερα για να μειωθεί το χρέος και διευκρίνισε, πως αυτό μπορεί να γίνει, αν τα μέτρα εξυγίανσης συνοδευτούν από μέτρα ανάπτυξης.

«Αλλά μόνιμη συνταγματική επιταγή μηδενικού ελλείμματος μπορεί να αποδειχθεί λάθος.Γιατί; Γιατί δεν είναι κακό να δανείζεται μια χώρα. Μη περάσουμε, δηλαδή, από το ένα σφάλμα στο ακριβώς αντίθετο σφάλμα: Εκεί που δανειζόμασταν όλο και περισσότερο για κατανάλωση, στο εξής να μη δανειζόμαστε καθόλου, ούτε για επένδυση» συνέχισε σε άλλο σημείο.

Βέβαια, δεν είπε ένα ξεκάθαρο, όχι αλλά σημείωσε, ότι η Ν.Δ. θα αναμένει να δει την τελική πρόταση και τις αντιδράσεις όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία

Για μια ακόμη φορά, τόνισε, ότι τα ψέματα τελείωσαν και ήρθε η ώρα της αλήθειας και υπερασπίστηκε με σθένος την επιλογή της Ν.Δ. να καταψηφίσει το μνημόνιο, το οποίο, όπως είπε απέτυχε.

Παράλληλα ανέδειξε το νέο σύνθημα της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα, όπως μια εταιρία «υπό εκκαθάριση»… και αντιτάχθηκε στην επιβολή νέων επώδυνων μέτρων. «Για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τους όρους του Μνημονίου. Οχι να εγκλωβιστούμε σε ένα ακόμα πιο ασφυκτικό «Μνημόνιο νούμερο 2» τόνισε χαρακτηριστικά.