Μητέρα, σύζυγος, έως την 31η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους νομαρχιακή σύμβουλος Θεσπρωτίας, εδώ και 20 χρόνια οδοντίατρος στην Παραμυθιά, γενική αρχηγός και πρώτη… Αμαζόνα και από την Κυριακή το βράδυ η πρώτη δήμαρχος θηλυκού γένους στην Ηπειρο. Και μάλιστα στον νεοσύστατο καλλικρατικό Δήμο Σουλίου, αν και η ίδια κατάγεται από το άλλο «κάστρο της Ρωμιοσύνης», τη Μάνη. Μια Μανιάτισσα στο Σούλι; «Είμαιπιαπολιτογραφημένη Ηπειρώτισσα, αλλά και τα δύο, Μανιάτισσα και Σουλιώτισσα, είναι τίτλοι τιμής για μένα» λέει η κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση , που κατόρθωσε να εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή δήμαρχος αποσπώντας ποσοστό 54,42%.
Και δεν ήταν η μοναδική εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2010 για τη 46χρονη οδοντίατρο. Στις 22 Αυγούστου η τοπική οργάνωση του ΠαΣοΚ έστησε προκριματικές κάλπες για να αποσαφηνιστεί διά της λαϊκής βουλήσεως πού θα κατέληγε το χρίσμα του υποψηφίου και εκεί η επί οκτώ χρόνια νομαρχιακή σύμβουλος κατήγαγε την πρώτη της νίκη.
Και κάπου εκεί «άρχισαν η κούραση και τα δύσκολα». Πρώτο ζήτημα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, όχι το φύλο «που λίγο-πολύ το έχουν συνηθίσει στον ανδροκρατούμενο, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια,χώρο της δημόσιας ζωής και της πολιτικής σκηνής», αλλά το… μανιάτικο επίθετο. «Το “Μπραΐμη” χτυπά έντονα στο αφτί.Προφανώς ήταν παρατσούκλι που έγινε επίθετο.Βρέθηκανόμωςστη διάρκεια της προεκλογικής περιόδουορισμένοι να ισχυριστούν μήπως ήρθε η ώρα να γκρεμίσουμε τις εκκλησίες και να ανεγείρουμε τζαμιά στην Παραμυθιά».
Το δεύτερο ζήτημα ανέκυψε στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο τμήμα του, την ποσοστιαία εκπροσώπηση γυναικών υποψηφίων. «Δεν με ενδιέφερε να υπάρχουν γυναίκες υποψήφιες απλώς για “γέμιση”. Δεν πιστεύω σε αυτό, αναγνωρίζω μάλιστα ότι η ποσόστωση είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Το πρόβλημα όμως που ανέκυπτε όταν απευθυνόμαστε σε καθ΄ όλα άξιες γυναίκες, με παρουσία και προσωπικότητα,ήταν ότι “έβγαιναν” μπροστά οι σύζυγοί τους και ζητούσαν να είναι αυτοί υποψήφιοι».
Κατάσταση που η ίδια η κυρία Μπραΐμη-Μπότση δεν έχει αντιμετωπίσει. «Ο σύζυγός μου, Σταύρος, είναι στήριγμα, βοηθός, συνεργάτης στο οδοντιατρείο που διατηρούμε από κοινού. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και αμοιβαία εκτίμηση των επιλογών μας, που μας έχει βοηθήσει καίρια στην κοινή και οικογενειακή μας ζωή». Η… αντιπολίτευση στην οικογένεια προέρχεται από τον 17χρονο γιο Χάρη και όχι από τη 12χρονη Ισμήνη. «Μόνιμη επωδός του ως την Κυριακή το βράδυήταν να μην μπλέξω με τη μιζέρια, την ανοχή στην παρανομία ή τον οχαδερφισμό. Μετά τη νίκη, αντιμετωπίζει το θέμα αρκετά διαφορετικά».
Τα κακώς κείμενα που θέλει να αλλάξει, αλλά και τα πολλά, δρομολογημένα έργα και προγράμματα για την Παραμυθιά, τον Αχέροντα και το Σούλι είναι στην πρώτη σελίδα της ατζέντας της. «Να διασφαλιστεί η ποιότητα της καθημερινότητας και στα 32 δημοτικά διαμερίσματα, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση και την ανανέωση των δικτύων ύδρευσης και με την ενίσχυση,αν είναι δυνατό,του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”,που είναι άξονας όχι μόνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,αλλά και κοινωνικής επαφής των ηλικιωμένων» .
Θεωρεί την περιοχή του Σουλίου «ευλογημένη,ικανή να δεχθεί πλήθος επισκεπτών και να αναπτυχθεί με άξονα ήπιες μορφές τουρισμού». Εξάλλου, η αγωνία της δημάρχου είναι να διατηρηθεί «το μεγάλο,φυσικό κάλλος και το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής μας». Με άλλα λόγια, «πράσινη» δήμαρχος σε όλα: ΠαΣοΚ, οικολόγος και… Παναθηναϊκός. «Δεν είμαι φανατική, αλλά το ποδόσφαιρο με ελκύει.Είμαι και γενική αρχηγός στην τοπική ομάδα γυναικών “Αμαζόνες Θεσπρωτίας”που αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορία».