«ΕΙΜΑΙ προστατευόμενο είδος» λέει με σαρκασμό ο βουλευτής Αττικής και γραμματέας τής ΚΟτου ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδης, ο οποίος ακούει συχνά τις τελευταίες ημέρες τον πρόεδρό του κ. Γ. Καρατζαφέρη να επισημαίνει ότι «θα τον προστατεύσει από όσους θέλουν να τον ξεσκίσουν» γιατί «δεν θέλει να τον ρίξει βορά στα αρπακτικά της πολιτικής». Από τι θέλει να προστατεύσει τον Βορίδη άραγε ο πρόεδρος του
ΛΑΟΣ; Το ερώτημα αυτό δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Υπήρξαν όμως πολλοίοι οποίοι λόγω αυτής της συζήτησηςθυμήθηκαν το παρελθόν του κ. Βορίδη. Τον κατηγορούν για «ακροδεξιό», χαρακτηρισμό που ο ίδιος δεν αποδέχεται. Τον αντικρούει και ξεσπαθώνει: «Εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως εθνικοφιλελεύθερος. Δεν έχω καμία ανάγκη προστασίας» τονίζει σε συνομιλία του με «Το Βήμα» και ρίχνει το γάντι:
«Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Καρατζαφέρηςόταν λέει πως με προστατεύει».
O κ. Βορίδης ήταν το κεντρικό πρόσωπο προτού ανακοινώσει ο κ. Καρατζαφέρης ότι με τον ΛΑΟΣ θα κατεβεί υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Αδ. Γεωργιάδης και αντιπεριφερειάρχης ο βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Αθ. Πλεύρης. Πολλά στελέχη, αρκετά εκ των οποίων και εντός ΝΔ, εκτιμούσαν ότι ο κ. Βορίδης ήταν μια δυνατή υποψηφιότητα που θα δημιουργούσε προβλήματα στον υποψήφιο της Ρηγίλλης κ. Β. Κικίλια. Αλλοι πίστευαν ότι μια καλή παρουσία του θα ενίσχυε τις πολιτικές μετοχές του εντός του ΛΑΟΣ και θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στο κόμμα την επόμενη ημέρα.
Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν φήμες για επαφές του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και για το ενδεχόμενο κοινής συμπόρευσης στο μέλλον, ενώ υπήρξε έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο και διαρροές για την πολιτική δραστηριότητα του κ. Βορίδη. Ο ίδιος αρνείται να μιλήσει για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του με τη φράση «δεν μπαίνω σε αυτοαξιολόγηση» και χαρακτηρίζει «πολύ καλή» την επιλογή του κ. Γεωργιάδη, με τον οποίο διατηρεί καλές σχέσεις, αφού και οι δύο μαζί με τους κκ. Πλεύρη και Κυρ. Βελόπουλο είχαν κοινή άποψη για αυτόνομη κάθοδο του ΛΑΟΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι θέλει να τον προστατεύσει και από αυτούς που θέλουν να διεμβολίσουν το κόμμα. Πολλοί διέγνωσαν ότι ήταν καρφί για την κυρία Μπακογιάννη, που θεωρεί- όπως και πολλοί ακόμη και εντός ΠαΣοΚ και ΝΔ- ότι ο βουλευτής είναι από τους καλύτερους ρήτορες του Κοινοβουλίου που τηρεί μετριοπαθή στάση και δεν έχει φτάσει στα άκρα. Ο κ. Βορίδης παραδέχεται όμως ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με την κυρία Μπακογιάννη για την Περιφέρεια Αττικής, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει επαφή και επικοινωνία μαζί της, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να σταματήσει και τη συζήτηση περί μελλοντικής συνεργασίας.
Στο παρασκήνιο κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές για την παλαιότερη ενασχόληση του 46χρονου κ. Βορίδη με τη Νεολαία της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ, της οποίας ήταν γραμματέας την περίοδο 1985-1989. Πολλά τα ερωτήματα για
το ποια είναι η σχέση του με τον γάλλο ακροδεξιό πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου (Front Νational) Ζαν-Μαρί Λεπέν, για το αν είναι ακροδεξιός κτλ. Ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς πως ουδέποτε απέκρυψε την πολιτική του διαδρομή.
Αρκετοί τις τελευταίες ημέρες αναζητούν δημοσιεύματα για τη σχέση του με τον Λεπέν και φωτογραφίες από τον γάμο του ρωτώντας αν είναι κουμπάρος του. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ως γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ είχε στενή σχέση με τον Ιταλό Τζιανφράνκο Φίνι, μέχρι πρότινος κυβερνητικό σύμμαχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και με τον υπεύθυνο της Νεολαίας του Λεπέν, τον Καρλ Λανγκ, μετέπειτα αντιπρόεδρο του Εθνικού Μετώπου.
Με τον Λανγκ διατηρεί προσωπική φιλία και υποστηρίζει ότι το Ελληνικό Μέτωπο (κόμμα με σκληρές θέσεις σε πολλά θέματα που πρωταγωνίστησε σε εκδηλώσεις για το Βορειοηπειρωτικό, το Σκοπιανό, τους λαθρομετανάστες, το «Οχι» στο Σχέδιο Αναν, κατά της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ), του οποίου ηγήθηκε από το 1996 ως το 2005, δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Λεπέν, αν και ο γάλλος ακροδεξιός το 1997 είχε αναγνωρίσει το κόμμα του.
Το Ελληνικό Μέτωπο ανέστειλε τη λειτουργία του το 2005, οπότε και βασικά στελέχη του ενσωματώθηκαν στον ΛΑΟΣ, με τυμπανοκρουσίες από τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν δίστασε προ ημερών να πει από την καθημερινή εκπομπή που διατηρεί στον οικογενειακό τηλεοπτικό σταθμό Τηλεάστυ πως τόσο ο κ. Βορίδης όσο και άλλα στελέχη «ξεπλύθηκαν» από το παρελθόν τους μέσα από τον ΛΑΟΣ.
Μία από τις κατηγορίες που του απευθύνουν είναι ότι ήταν εκπρόσωπος του Λεπέν στην Ελλάδα. «Οργανωτική σχέση δεν είχαμεαλλά χαλαρή πολιτική επαφή, η οποία εκδηλωνόταν ενίοτε με δήλωση στήριξης παραμονές εκλογών» λέει.
Παραδέχεται ότι υπάρχει κοινή βάση σε θέματα μετανάστευσης και υπεράσπισης του εθνικού κράτους αλλά διευκρινίζει ότι «ο Λεπέν υποστηρίζει πολλά περίεργα που δεν τα προσυπογράφω» και συμπληρώνει πως δεν έχει επαφή πλέον και ότι ο Λανγκ- που τον πάντρεψε το 2005, παρουσία και του Λεπέν- αποχώρησε από το κόμμα.
Στον χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» αντιδρά και ανταπαντά «αυτοπροσδιορίζομαι ως εθνικοφιλελεύθερος», αν και στο παρελθόν ακόμη και στελέχη της ΝΔ αλλά και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης τον είχαν επικρίνει. Λόγω της ταμπέλας «ακροδεξιός» διεγράφη από τον Σύλλογο Φοιτητών της Νομικής, όπου είχε πρωτοστατήσει και η ΔΑΠ, πρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο νυν βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης.
«Δεν είχα συμβατική πολιτική διαδρομή»
«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ γνωστά σε όλους.Εξάλλου δεν είχα συμβατική πολιτική διαδρομή» τονίζει και δεν διστάζει να μιλήσει για την περίοδο των έντονων συγκρούσεων στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για την οποία ορισμένοι ανασύρουν φωτογραφίες του όπου με μερικούς ομοϊδεάτες του κατευθυνόταν στη Νομική με λοστό και με τσεκούρι, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε διάφορα μπλογκ. «Το να ανατρέξει κανείς στο τι έκανα στις αρχές του ΄80, σε ηλικία περίπου 20 ετών, και να με κρίνει για τα πεπραγμένα μου μπορεί να το κάνει. Αλλά αντιτάσσωότι πρέπει να κοιτάξει και την πολιτική μου παρουσία και τον πολιτικό μου λόγο σήμερα» αναφέρει. Αν και πολλοί τού καταλογίζουν ακραίες απόψεις και θέσεις, ο ίδιος συμπληρώνει: «Δεν έχει νόημα να διαγράψω και να εξαφανίσω την πολιτική μου διαδρομή. Ολοι όσοι με έχουν εμπιστευθεί σε θέσεις ευθύνης, όπως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προφανώς γνωρίζουν την πολιτική μου διαδρομή και την έχουν συνεκτιμήσει».
Με απολογητικό ύφος λέει ότι προφανώς δεν του άρεσε τι έγινε τότε αλλά δικαιολογήθηκε με τη διευκρίνιση ότι οι συνθήκες του ΄80 ήταν συγκρουσιακές. «Δεν είμαι ευτυχής. Εχω δώσει απαντήσεις και διευκρινίσεις» είπε και συνεχίζει: «Πολιτικοποιήθηκα την περίοδο επικράτησης των κομμουνιστικών ομάδων και της επέλασης του ΠαΣοΚ. Απ΄ αυτή τη μήτρα βγήκα πολιτικά». Μάλιστα στο βιογραφικό του που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βουλής ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι ασχολήθηκε με την πολιτική από μαθητής, «πάντα μέσα από τις γραμμές του πατριωτικού κινήματος».