Η σιβυλλική φράση «μπορείτε να με λέτε Αλέκο», την οποία χρησιμοποίησε χθες έξω από τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της κ. Αλ. Αλαβάνος, αν και τη συνέδεσε με το κλείσιμο της Βουλής, αφού δεν υφίσταται πλέον ούτε Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε επομένως και πρόεδρός της, έριξε νερό στον μύλο της φημολογίας περί απόφασής του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει προσδώσει μορφή θρίλερ στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη διάρρηξη των σχέσεων Αλαβάνου- Τσίπρα, όπως και το αγκάθι τού ποιος θα είναι επικεφαλής στην εκλογική μάχη, καθώς ο ΣΥΝ επιμένει να διεκδικεί τον ρόλο αυτό για τον πρόεδρό του κ. Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Αλαβάνος δεν άνοιξε τα χαρτιά του χθες μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το αν θα μετέχει στην εκλογική μάχη και από ποια θέση, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι.

Πάντως χθες, υπό τη σκιά της φημολογίας, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ από κοινού με την 20μελή Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος και κατέληξε να απευθύνει πρόταση προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται σε τρεις άξονες:

* Ο ΣΥΝ θα εξαντλήσει τις δυνατότητες ώστε να εξασφαλίσει την πλουραλιστική εκπροσώπηση ως προς τη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει στη νέα Βουλή.

* Η Κουμουνδούρου επιθυμεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κάτι που έγινε αποδεκτό ομοφώνως από όλες τις εσωκομματικές τάσεις. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρόταση αυτή καθορίζεται από λόγους πολιτικής, υπηρετεί την ενωτική πορεία του εγχειρήματος της συμμαχίας, αλλά και την αποτελεσματικότητά του, καθώς στόχος είναι να απευθυνθούν σε ένα πιο «ανοιχτό» εκλογικό ακροατήριο, πέρα από το στενά κομματικό, όπως είναι οι οικολόγοι, σοσιαλιστές, κ.ά.

* Θεωρούν ότι ο Αλ. Αλαβάνος πρέπει να είναι παρών στην εκλογική μάχη και με διακριτό ρόλο.

Μάλιστα, έπεσαν στο τραπέζι απόψεις όπως του κ. Αλ. Φλαμπουράρη (Αριστερό Ρεύμα και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα), ο οποίος κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ανέφερε ότι ο κ. Αλαβάνος θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, η εκλογή υποψηφίου στο Επικρατείας είναι επισφαλής αν υποχωρήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ποσοστό του 2007 (5,04%).

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Π. Λαφαζάνης, κορυφαίο στέλέχος του Αριστερού Ρεύματος, κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση αποδέχθηκε να πάει ο ΣΥΝ με «κατ΄ αρχήν» πρόταση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι επικεφαλής ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα των διαβουλεύσεων περαιτέρω.

Από την πλευρά της, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ συμφώνησε μόνο στο θέμα τού να είναι επικεφαλής του συνολικού σχήματος ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Σπ. Λυκούδης «μένουν ανοιχτά τα δύο σοβαρά θέματα, το εκλογικό πρόγραμμα και η πολιτική με την οποία θα πάει στις εκλογές το σχήμα και προτείναμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σχέση ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ να δούμε πώς θα επιλυθούν αφού τελειώσει η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Oι διεργασίες και οι συνεχείς διαβουλεύσεις κυριαρχούσαν χθες τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Βαλτετσίου, όπου στεγάζεται η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ, το κρίσιμο δεν είναι μόνο η απόφαση Αλαβάνου, αλλά και το σκεπτικό της, σε περίπτωση αποχώρησης. Στην Κουμουνδούρου- στις συσκέψεις Ανανεωτικών, αλλά και Ρευματικών- ταλανίζονταν από την αγωνία της επόμενης ημέρας. Εν τω μεταξύ χθες είχε συνάντηση ο κ. Αλ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΑΚΟΑ κ. Ι. Μπανιά , ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» διευκρίνισε ότι η ΑΚΟΑ θα προτείνει στη Γραμματεία της Συμμαχίας επικεφαλής της εκλογικής μάχης να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από συνιστώσα εκτός ΣΥΝ, με διακριτούς τους ρόλους Αλαβάνου- Τσίπρα, ώστε «να δοθεί μια πλουραλιστική παρουσία του σχήματος». Την ίδια ώρα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση από συνιστώσες και μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επικεφαλής ο κ. Αλαβάνος. Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο κ. Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, «αν δεν κατέβει με τον Αλαβάνο επικεφαλής δεν θα έχει επιτυχία το σχήμα.Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων. Είναι θέμα πολιτικό».

Από την ΚΕΔΑ, ο κ. Ι. Θεωνάς τόνισε ότι «πάνω από όλα έχει σημασία το εγχείρημα της ενότητας της Αριστεράς και η ενίσχυσή του. Δεν είμαι a priori υπέρ του ενός ή του άλλου επικεφαλής. Θα σταθμιστεί αν αρκετές συνιστώσες ή μέλη της Γραμματείας στηρίξουν τη μια ή την άλλη άποψη. Δεν μπορεί να αγνοεί πάντως κανείς ότι η συμβολή Αλαβάνου ήταν καθοριστική στο να υπάρχει και να επανενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ νέου χθες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλος. Οπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά, «ο Αλαβάνος φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι θα μείνει μακριά από ηγετικές θέσεις».