Οι ιδρυτές της εφημερίδας νιώθουν την ανάγκη και την υποχρέωση να διατυπώσουν με σαφήνεια τις αρχές, τις επιδιώξεις και το «πολιτικό στίγμα» της εφημερίδας. Το θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας μεγάλης πολιτικής και οικονομικής εφημερίδας, της οποίας το κύρος και η αξιοπιστία θα κρίνονται από τη μαχητική στάση της απέναντι στα γεγονότα.
Πρόγραμμα του «Ελευθέρου Βήματος» είνε το πρόγραμμα του Κόμματος των Φιλελευθέρων, εις το οποίον ανήκουν οι ιδρυταί και οι συνεργάται του. Θα εμπνέεται συνεπώς εκ των αρχών της λαϊκής επαναστάσεως του 1909, εκ της οποίας προέκυψε τούτο. Εάν παρετηρήθη παρέκκλισίς τις από των αρχών εκείνων, τούτο οφείλεται αποκλειστικώς εις την από του 1915 επελθούσαν παραβίασιν του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος, και την μετάθεσιν της ευθύνης των Πολιτειακών παραγόντων. Το γεγονός αυτό και μόνον είνε το προκαλέσαν τον εσωτερικόν διχασμόν και τα δεινοπαθήματα, τα οποία αλληλοδιαδόχως υπέστησαν και υφίστανται η μία ή η ετέρα μερίς του Ελληνικού Λαού. Ως εκ τούτου, από απόψεως εσωτερικής πολιτικής, το «Ελεύθερον Βήμα» έχει να τονίση ότι:
Θα καταπολεμήση πάσαν προσπάθειαν τείνουσαν να διαστρεβλώση το Πολίτευμα, και θα επιδιώξη την αναστήλωσιν αυτού επί των δημοκρατικών αρχών υφ΄ ων ενεπνεύσθη το Σύνταγμα του 1864, όπερ επεβλήθη διά της Μεταπολιτεύσεως του 1862 προς εδραίωσιν των κοινοβουλευτικών εκείνων θεσμών, οίτινες ελειτούργησαν κανονικώς επί μίαν συνεχή πεντηκονταετίαν, μέχρι του 1915.
Θα καταπολεμήση πάσαν απόπειραν προς επιβολήν απολυταρχικών αρχών ή και έξεων τοιούτων, οποθενδήποτε και αν προέρχωνται αύται. Θα προασπίση την κανονικήν λειτουργίαν των παρ΄ ημίν θεσμών, οίτινες θέτουν τον Ανεύθυνον Αρχοντα ου μόνον μακράν των πολιτικών διαμαχών, αλλά και αμέτοχον οιασδήποτε επεμβάσεως είτε ατομικής, είτε διά διαμέσων προσώπων.
Από απόψεως εξωτερικής πολιτικής είνε γνωστόν ότι: το Κόμμα των Φιλελευθέρων επεδίωξεν ανέκαθεν την προσαρμογήν της Ελληνικής πολιτικής προς την εξωτερικήν πολιτικήν της Αγγλίας και της Γαλλίας. Χάρις εις το εξωτερικόν τούτο πρόγραμμα κατώρθωσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων να επεκτείνη τα όρια του Κράτους μέχρι των Σάρδεων και μέχρι των πυλών της Κωνσταντινουπόλεως. Ατυχώς αι θεμελιώδεις βάσεις της πολιτικής αυτής δεν ετηρήθησαν υπό των μετανοεμβριανών Κυβερνήσεων. Το «Ελεύθερον Βήμα» θα υποστηρίξη την επάνοδον της Ελλάδος εις την εξωτερικήν εκείνην πολιτικήν ήτις είνε απαραίτητος προϋπόθεσις:
Διά την σύναψιν, κατόπιν τόσων αγώνων, ικανοποιητικής ειρήνης με την Τουρκίαν.
Διά την επιδίωξιν, τελειωτικώς, ικανοποιητικής συνεννοήσεως με την Ιταλίαν.
Διά την επιτυχίαν στενωτέρας συνεργασίας μετά των Βαλκανικών Κρατών.
Παραλλήλως προς την προσπάθειαν ταύτην διά την εσωτερικήν και διά την εξωτερικήν μας πολιτικήν, το «Ελεύθερον Βήμα» είνε αποφασισμένον:
Να αγωνισθή πάση δυνάμει, και ν΄ αντιταχθή προς πάσαν απόπειραν πολιτικών αντεκδικήσεων και διώξεων εις το μέλλον.
Να επιτύχη σύστημα ευρυτάτης αποκεντρώσεως δι΄ όλα τα τμήματα του Ελληνικού Κράτους. Να επιδιώξη την εξυγίανσιν των οικονομικών της χώρας και να αναπτύξη τον εθνικόν πλούτον διά της αρμονικής συνεργασίας όλων των κοινωνικών τάξεων.