Με βάση τα όσα αποκαλύφθηκαν, στο κύκλωμα των «κουμπάρων» συμμετείχαν γνωστά στελέχη της ΝΔ, ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο έμπορος σιτηρών από το Κιλκίς Κώστας Κωνσταντινίδης και ο εκτελωνιστής εκ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Αδαμόπουλος ήταν ο άνθρωπος «κλειδί», τον οποίο ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης «φωτογράφισε» ως «εγκέφαλο» της υπόθεσης. Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν αυτός που συνελήφθη από την Ασφάλεια την περασμένη Δευτέρα με προσημειωμένα 200 χιλ. ευρώ, ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος φέρεται ότι ήταν ο «μεσάζοντας» για να μην επιβληθεί το πρόστιμο στη γαλακτοβιομηχανία και αυτός που έκανε τις επαφές. Μάλιστα λέγεται ότι ο Αναγνωστόπουλος είχε κάνει την πρώτη προσέγγιση για το θέμα με στέλεχος της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο γνώριζε από παλιά.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 6 Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση. Μετά από τις παρασκηνιακές κινήσεις και τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν γίνει με στελέχη της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ συμφωνήθηκε ότι έπρεπε να γίνει και κατ’ ιδίαν συνάντηση στο ξενοδοχείο Κινγκ Τζορτζ στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Εκεί ήταν μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινίδης και οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ. Ο κ. Κωνσταντινίδης, έχοντας έρθει με τη βοήθεια του κ. Αδαμόπουλου σε επαφή με την εταιρεία, τους έδειξε έγγραφα που αφορούσαν το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί, αλλά δεν είχε κοινοποιηθεί, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
* Ο εκβιασμός
Ο εκβιασμός είχε ως εξής: Για να μειωθεί το πρόστιμο των 25 εκατ. ευρώ, έπρεπε η εταιρεία να καταβάλει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ ως αντίτιμο. Σύμφωνα με την κατάθεση του προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ κ. Παπαδάκη, ο κ. Κωνσταντινίδης υπέδειξε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να κατατεθούν σε κοινή θυρίδα, που θα του υπεδείκνυαν, με τραπεζική επιταγή. Πού θα πήγαιναν τα χρήματα; Ο κ. Αδαμόπουλος θα έπαιρνε 1,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Κωνσταντινίδης 700 χιλ. ευρώ και ο κ. Αναγνωστόπουλος 300 χιλ. ευρώ.
Ακολούθησε και άλλη συνάντηση του κ. Κωνσταντινίδη με τον κ. Παπαδάκη σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης, στις 10 Σεπτεμβρίου, παραμονή της σύλληψης. Εκεί ο κ. Παπαδάκης τού είπε ότι θα βρεθεί την επομένη στην Αθήνα για να τακτοποιήσει το ποσό. Η αστυνομία είχε όμως ήδη ειδοποιηθεί. Την επομένη ημέρα, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπαδάκης, σε συνεννόηση με το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων, τηλεφώνησε από τα γραφεία της Ασφάλειας στον κ. Κωνσταντινίδη και τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να βρει τραπεζική επιταγή ύψους 2.5 εκατ. ευρώ χωρίς προσωπική εγγύηση, καθώς η τράπεζα έπρεπε να υποθηκεύσει κάποια ακίνητα. Ετσι του πρότεινε την προκαταβολή των 200 χιλ. ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε επιταγή μόλις τελείωνε η διαδικασία.
Ο κ. Κωνσταντινίδης δεν απάντησε αμέσως και τηλεφώνησε στον κ. Αδαμόπουλο για να τον ενημερώσει. Ο κ. Αδαμόπουλος φέρεται να ρώτησε τον κ. Κωνσταντινίδη αν υποψιαζόταν κάτι και έλαβε την απάντηση: «Είναι εντάξει άνθρωπος». Ετσι ο κ. Κωνσταντινίδης ειδοποίησε τον κ. Παπαδάκη και ο τόπος συνάντησης ορίστηκε στην οδό Οθωνος, στην πλατεία Συντάγματος. Εν τω μεταξύ τα τηλέφωνα μεταξύ των κκ. Κωνσταντινίδη και Αδαμόπουλου είχαν πάρει φωτιά! Η αγωνία του κ. Αδαμόπουλου για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν έκδηλη. Το καθοριστικό τηλεφώνημα έγινε όταν ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν στην Ασφάλεια. «Είναι όλα οκέι. Προχωράμε όπως έχουμε πει» απάντησε καθ’ υπόδειξη των αστυνομικών.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του κ. Αδαμόπουλου και εν συνεχεία του κ. Αναγνωστόπουλου άρχισε…
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ο «ανταρτοπόλεμος» των καταθέσεων και της ανασκευής των αρχικών καταθέσεων, ενώ ενδεικτικό στοιχείο είναι η αλλαγή συνηγόρου που αποφάσισε ο κ. Κωνσταντινίδης. Αντί του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος ανέλαβε αρχικά την υπεράσπιση, βρέθηκε δίπλα του να τον υποστηρίζει νομικά ο κ. Αλ. Κούγιας.
* Οι «κουμπαριές»
Το τελευταίο στοιχείο που προέκυψε ήταν το τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Κωνσταντινίδης μία ώρα πριν από τη συναλλαγή στον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ευγ. Παπαδόπουλο, που μιλά για αναπάντητη κλήση, στην οποία δεν αποκρίθηκε όπως δεν αποκρίνεται και σε δεκάδες κλήσεις που δέχεται καθημερινά, όπως είπε ο ίδιος. «Το γεγονός αυτό προφανώς καταδεικνύεται και από τη μηδενική διάρκεια κλήσης» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο κ. Κωνσταντινίδης προσπάθησε επανειλημμένα στο παρελθόν να διοριστεί σε οποιοδήποτε διοικητικό συμβούλιο, αλλά οι προσπάθειές του δεν απέδωσαν.
Πώς συνδέονται οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση; Εκτός από την κομματική τους ένταξη στον χώρο της ΝΔ έχουν και στενές φιλικές σχέσεις. Ο κ. Κωνσταντινίδης με τον κ. Αδαμόπουλο γνωρίζονται από πολύ παλιά. Ηταν τόσο στενή η σχέση τους, που ο κ. Κωνσταντινίδης πάντρεψε τον κ. Αδαμόπουλο και αυτός πρόσφατα του βάφτισε το παιδί. Ο κ. Κωνσταντινίδης είχε κουμπάρο και τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος τον είχε παντρέψει σε τελετή στην οποία παραβρέθηκε πλήθος στελεχών της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Τσιτουρίδης παραδέχθηκε ότι τον γνώρισε στο Κιλκίς. «Πριν από αρκετά χρόνια, έχοντας μια φιλία με τον αδελφό του, που σκοτώθηκε μετά από λίγα χρόνια, τον πάντρεψα. Από εκεί και πέρα την οικονομική και κοινωνική του πορεία την παρακολουθούσα μάλλον από απόσταση. Δεν νομίζω οι κουμπαριές να ποινικοποιούνται και δεν είμαι σε θέση να παρακολουθώ την οικονομική και κοινωνική πορεία του καθενός με τους οποίους είχα σχέση στο παρελθόν» υποστηρίζει ο κ. Τσιτουρίδης.
Η ιστορία της κουμπαριάς ξεκινάει από πολλά χρόνια πριν, όταν ο κ. Τσιτουρίδης ήταν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, την περίοδο 1990-1993. Τότε ο κ. Τσιτουρίδης είχε προσωπικό οδηγό τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη, αδελφό του Κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Μετά από το δυσάρεστο γεγονός ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Κωνσταντινίδης, ζήτησε να τον παντρέψει ο υπουργός, ο οποίος αρνείται – επικαλούμενος και σχετικά έγγραφα – ότι τον είχε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα συνεργάτη στο υπουργείο του.
* Ο εσωκομματικός πόλεμος
Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, αλλά και άλλων στελεχών, κάλυψε τον κ. Τσιτουρίδη με τη φράση: «Σε καμία περίπτωση η συγγένεια δεν ποινικοποιείται». Ο μόνος υπουργός που διαφοροποιήθηκε ήταν ο κ. Αν. Παπαληγούρας που έριξε το καρφί του λέγοντας: «Επίδοξοι κουμπάροι πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να μη βρίσκουν να κάνουν κουμπαριές».
Αρκετά στελέχη της ΝΔ, αξιολογώντας την υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ, παραπέμπουν σε θεωρίες εσωκομματικής συνωμοσίας. Θεωρούν ότι θα αποτελέσει αφορμή για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η εμπλοκή κομματικών στελεχών, η «κουμπαριά» του κ. Τσιτουρίδη με τον Κωνσταντινίδη και η πολιτική σχέση που είχε με τον «Πανάγο», την οποία ορισμένα στελέχη της ΝΔ έσπευσαν παρασκηνιακά να την ενοχοποιήσουν, ενδέχεται να αποτελέσουν την αφορμή για να λυθούν εσωκομματικές διαφορές.
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι με την υπόθεση αυτή θα επιχειρηθεί να «χτυπηθεί» ο κ. Σ. Τσιτουρίδης και να εξουδετερωθεί πολιτικά. Η πληροφορία ότι ο κ. Τσιτουρίδης επιθυμεί να μετακινηθεί από τον νομό Κιλκίς στην Α’ Θεσσαλονίκης ενόχλησε αρκετούς στο κυβερνών κόμμα, που δεν ήθελαν τον υπουργό Απασχόλησης να εξελιχθεί σε «θεσσαλονικάρχη» και να του δώσει δύναμη εν όψει και της «μετακαραμανλικής» εποχής.
Εσωκομματικά πυρά δέχεται και ο κ. Δ. Σιούφας που είχε και την πολιτική ευθύνη της επιλογής του κ. Αδαμόπουλου, ενώ λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τον υπουργό Ανάπτυξης. Οσοι επικρίνουν τον κ. Σιούφα προτάσσουν το επιχείρημα ότι τον κ. Καραμανλή τον ενημέρωσε την περασμένη Τρίτη, πριν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου. Πολλοί εντός της ΝΔ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη, μιλούν για «πολιτικές ευθύνες» στην επιλογή των προσώπων σε θέσεις «κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό. Ερωτηματικά προκαλεί το χρονικό σημείο που έμαθε ο Πρωθυπουργός την υπόθεση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τα όσα λέγονται, παρά τις αρνήσεις των κυβερνητικών στελεχών πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την υπόθεση λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η απόφαση να μην πει τίποτε ή να μην αφήσει να διαρρεύσει τίποτε για να μη χαλάσει η κυβερνητική φιέστα στη ΔΕΘ συνιστά πολιτικό θέμα, όπως παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη.
Η πορεία των ανακρίσεων
Προφυλακιστέος κρίθηκε την περασμένη Παρασκευή ο εκτελωνιστής κ. Π. Αναγνωστόπουλος, μετά την πεντάωρη κατάθεσή του στη 14η ανακρίτρια, στην οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλος «έδειξε» τον Αδαμόπουλο, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη έγκρισης των εισηγήσεων ανήκε σε αυτόν και δεν εμπλέκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Παράλληλα είπε ότι η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ έδωσε ανεπαρκή στοιχεία για την ένταξη στο πρόγραμμα επιείκιας. Την ίδια στιγμή ο κ. Αδαμόπουλος εμμένει στην αθωότητά του και υποστηρίζει, διά μέσου της συνηγόρου του, ότι «η αλήθεια θα αντέξει», ενώ σήμερα θα απολογηθεί στην ανακρίτρια. Χθες απολογήθηκε και ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης.
Ο «αδάμας» από τις Βρυξέλλες
Ο «αδάμας», όπως λέγεται ότι αποκαλούσε τον κ. Π. Αδαμόπουλο ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου, είναι 38 ετών (συνομήλικος του κ. Κωνσταντινίδη) γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τον Κάμπο Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.
Το βιογραφικό του, οι σπουδές του και οι τέσσερις γλώσσες που μιλάει, του ανοίγουν τις πόρτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το 1994, σε ηλικία μόλις 26 ετών, προσλαμβάνεται στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Ο βαθμός του ήταν εξαιρετικά μικρός στην υπαλληλική ιεραρχία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συμμετέχει στην αντιπολίτευση, μέσω Βρυξελλών, της κυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη, ενώ αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με πολλά στελέχη της ΝΔ που ήθελαν «εσωτερική πληροφόρηση» για να πλήξουν το ΠαΣοΚ.
Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία τού ανοίγει τον δρόμο και έρχεται στην Ελλάδα. Το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο του 2005 παίρνει άδεια άνευ αποδοχών από την ΕΕ για να αναλάβει και με την έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, με «φωτογραφική διάταξη» όπως αποδείχθηκε, τη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μια θέση που προσπαθούσε να καταλάβει και επί ΠαΣοΚ την περίοδο 2001-2002.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος στην ΕΕ ασχολήθηκε κυρίως με θέματα τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1, αλλά και με ζητήματα ανταγωνισμού εταιρειών με κύριο άξονα της δραστηριότητα της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Αυτοκινήτου. Η σχέση του αυτή του άνοιξε πόρτες σε μεγάλες οικονομικά οικογένειες της Ευρώπης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι προ ετών είχε βρεθεί στο Μονακό και συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Ρενιέ, με τον οποίο συζήτησε ένα θέμα που αφορούσε τη διεξαγωγή της Φόρμουλα 1 στο Μόντε Κάρλο.
Σε ηλικία 35 ετών νυμφεύθηκε μια σουηδέζα υπάλληλο δικηγορικού γραφείου στις Βρυξέλλες και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. Λέγεται μάλιστα ότι η σύζυγός του έχει – μέσω του πατέρα της – επαφές με τη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας.
«Ο Πανάγος» του Πανίκα
Ο 56χρονος κ. Π. Αναγνωστόπουλος, γνωστός και ως «Πανάγος», είναι ένα από τα πλέον γνωστά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο παρελθόν κατείχε τα ηνία της οργάνωσης κέντρου του κόμματος. Την περίοδο 1993-1997 ήταν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κέντρου της ΝΔ. Από τη θέση του ήλεγχε τα περισσότερα και πιο επιφανή στελέχη του κόμματος και είχε τη δύναμη να επηρεάζει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων. «Για πολλά χρόνια έκανε το απόλυτο κουμάντο» λέει σήμερα στέλεχος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αναγνωστόπουλος διατηρεί εκτελωνιστικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, στον δεύτερο όροφο επί της λεωφ. Νίκης 1 και λόγω της σχέσης που είχε με κορυφαία στελέχη της ΝΔ έπαιρνε δουλειές-«φιλέτα», όπως της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΜΕΒΓΑΛ.
Μετά τις εκλογές του 1996 και την ήττα του τότε προέδρου της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ από τον κ. Κ. Σημίτη, στο παρασκήνιο άρχισε η μάχη της διαδοχής. Την περίοδο εκείνη ο κ. Αναγνωστόπουλος ήταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Στην οργάνωση που διοικούσε ανήκε και ο νυν Πρωθυπουργός και τότε απλός βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής. Λόγω της ιδιότητάς του είχε εκείνη την εποχή «προνομιακές σχέσεις» με το πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή. Ο κ. Αναγνωστόπουλος κινήθηκε παρασκηνιακά και συμμετείχε στην κίνηση των στελεχών που στήριξαν τον κ. Καραμανλή για την προεδρία της ΝΔ. Μετά από πολλά χρόνια τον στήριξε το «καραμανλικό» σύστημα για να εκλεγεί μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Από το 1998, που ανέλαβε την προεδρία ο κουμπάρος του Πρωθυπουργού κ. Βάκης Φραντζής, έπαψε να κατέχει θέση στο κόμμα, αλλά διατηρούσε στενούς δεσμούς με τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ στον νομό. Η κομματική εμπειρία του ήταν εξάλλου χρήσιμη για το νεοδημοκρατικό σύστημα. Βεβαίως σήμερα κανείς δεν υποστηρίζει από το κόμμα ότι είχε σχέση μαζί του, αν και αναγνωρίζουν τα οργανωτικά προσόντα του.
Πολυθεσίτης, ο «Πανάγος» ήταν μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και μέλος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) της Νομαρχίας, ενώ πρόσφατα εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Με αυτή την ιδιότητά του διορίστηκε στις 30 Ιουνίου 2006, με απόφαση του κ. Τσιτουρίδη (αρ. φυλλ. ΦΕΚ 190/2006), τακτικό μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως ειδικός σε θέματα οργάνωσης. Μετά από πέντε ημέρες ορίστηκε και πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού Εμπορικών και Βιομηχανικών Επαγγελματικών Επιμελητηρίων του Κράτους. Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Τσιτουρίδης τον έπαυσε από κάθε θέση.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος ήταν κυριολεκτικά η «σκιά» του νομάρχη Θεσσαλονίκης και είχε, ως τη σύλληψή του, τον κεντρικό ρόλο στην προεκλογική δραστηριότητα του κ. Ψωμιάδη. Ηταν τέτοια η ισχύς του που στα μέσα του περασμένου Ιουλίου συμμετείχε αντί του κ. Ψωμιάδη σε σύσκεψη που έγινε για τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, παρουσία των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών.
Ο «Πανάγος» ήταν το πολιτικό «alter ego» του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος ζητούσε συνεχώς τις συμβουλές του. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης του είχε παραχωρήσει ιδιαίτερο γραφείο στη νομαρχία, ενώ έδινε το «παρών» σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου. Για να μην προκαλεί και τις αντιδράσεις των νομαρχιακών συμβούλων, αφού δεν είχε επίσημη ιδιότητα του συμβούλου, επέλεγε πάντα να κάθεται στο τέλος της αίθουσας και να επιθεωρεί πολιτικά τις συνεδριάσεις. Οταν χρειαζόταν αποχωρούσε από την αίθουσα, συναντούσε τον κ. Ψωμιάδη και έδινε τις συμβουλές του για να ξεπεράσει τυχόν σκοπέλους.
Η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν το περασμένο Σάββατο στη ΔΕΘ, όταν ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το περίπτερο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ψωμιάδης χόρευε ποντιακό χορό, ο Πρωθυπουργός κοιτούσε και στο βάθος ήταν ο «Πανάγος». Μετά τις αποκαλύψεις ο λαλίστατος κ. Ψωμιάδης σιώπησε επί αρκετές μέρες…
Ο «γαλάζιος» σιτέμπορος
Η γνωριμία των Κ. Κωνσταντινίδη και Π. Αδαμόπουλου έγινε όταν ο δεύτερος ήταν υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Ο κ. Κωνσταντινίδης, έμπορος σιτηρών από το Κιλκίς, ήταν αντιπρόσωπος μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών σιτηρών του εξωτερικού. Για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξε αντιπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας «Σουφλέ». Μετά όμως από κάποιες «ατασθαλίες», όπως λέγεται από κύκλους της εταιρείας, οι Γάλλοι τον απομάκρυναν. Αμέσως άλλαξε προσανατολισμό και ως πριν λίγους μήνες ήταν αντιπρόσωπος του ιταλού μεγαλέμπορου σιτηρών Φ. Καζόλι, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να πουλήσει 58.000 τόνους σιταριού, που περιείχαν καρκινογόνο ουσία.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του που ήταν έμπορος σιτηρών. Μεγάλωσε σε μια αυστηρή, δεξιά οικογένεια από την περιοχή Χέρσου Κιλκίς, όπου και γεννήθηκε. Εκεί ο πατέρας του είχε έναν αλευρόμυλο. Στη συνέχεια είχε μια αλευροβιομηχανία, η οποία δεν πήγε καλά. Τα προβλήματα στην επιχείρηση τους ανάγκασαν να μετακομίσουν πριν χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εκεί συσφίχτηκαν περισσότερο οι δεσμοί με το σκληρό σύστημα της ΝΔ.
Από όσους τον γνωρίζουν, ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζεται ως μη έμπιστο άτομο, υπερόπτης, αλαζόνας, με ανεπτυγμένο το αίσθημα επίδειξης χλιδής και πλούτου, στοιχεία που τον οδήγησαν και σε οικονομικά αδιέξοδα. Του άρεσε να οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα, να παίζει τένις και γενικώς να επιδεικνύεται, μιλώντας για την ακριβή ζωή που έκανε. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε πολλά χρέη και όπως λέγεται τη «μίζα» των 300.000 ευρώ την οποία θα έπαιρνε, θα την έδινε στις 14 Σεπτεμβρίου σε έναν πιστωτή του.
Το 2004 ο κ. Κωνσταντινίδης, εκμεταλλευόμενος το «γαλάζιο διαβατήριο» και με άνωθεν συστάσεις εμφανίστηκε στην Ενωση Συνεταιρισμών Κιλκίς για να βοηθήσει το «δεξιό» ΔΣ. Σκοπός του ήταν να μεσολαβήσει για να διατεθούν 10.000 τόνοι σιτάρι και να αγοραστούν από τους αγρότες με 14,1 λεπτά το κιλό. Τους «πούλησε» όμως και η τιμή έπεσε στα 10 λεπτά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εσωκομματικός πόλεμος. Ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις σε διάφορες περιοχές, όπως στα Γρεβενά και στη Θεσσαλία και η επαφή με γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ.