«Θα είστε στην επόμενη Βουλή;» ρώτησαν τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. K. Μητσοτάκη οι δημοσιογράφοι ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Βέροια.
«Το τι θα πράξω στις επόμενες εκλογές είναι κάτι το οποίο στην κατάλληλη ώρα, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος πάντοτε και με κριτήριο και το συμφέρον του κόμματος, θα το αποφασίσω. Δεν είναι η ώρα για να πάρω αυτή την απόφαση» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση.
Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και εκφράζεται ο κ. K. Μητσοτάκης, η απάντηση αυτή αποτελεί από μόνη της σαφή προαναγγελία της κοινοβουλευτικής του αποστρατείας.
«Στην περίπτωση που ο K. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα θα θεωρούσε αυτή την ερώτηση προσβλητική και θα απαντούσε ανάλογα» παρατηρούν παλαιοί συνεργάτες του, διατυπώνοντας και εκείνοι την πρόβλεψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και δεν μπορεί πια να το κρύψει έστω και αν έχει συμφωνήσει με τον κ. K. Καραμανλή να το ανακοινώσει επισήμως σε χρόνο τον οποίο θα συναποφασίσουν, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και από την ηγεσία της παράταξής του.
* Δεν θέλει το Επικρατείας
Το ίδιο μαρτυρούν μια σειρά από κινήσεις και πρωτοβουλίες του πρώην αρχηγού της ΝΔ, αν και όλοι ομιλούν για απλή αποχώρησή του από τη Βουλή και όχι από την πολιτική, από την οποία άλλωστε κανένας δεν μπορεί να αποχωρήσει ύστερα από 60 χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας στην πολιτική ζωή της χώρας.
Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. K. Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα την τελευταία περίοδο μελετά προτάσεις για την ανάθεση ενός ειδικού ρόλου στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο διεκδικούν ήδη κάποια από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Πολλοί προέβλεπαν εδώ και χρόνια ότι η ώρα της αποχώρησης του κ. Μητσοτάκη από τα κοινοβουλευτικά έδρανα (στα οποία βρίσκεται από το 1946) θα σήμαινε όταν ο υιός του Κυριάκος θα ανακοίνωνε την κάθοδό του στην πολιτική.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» για να ανακοινώσει την απόφασή του να πολιτευθεί στη B’ Αθηνών, παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να παραμείνει στην ίδια περιφέρεια και ο πατέρας του, παρ’ ότι εκλέγεται σε αυτήν από το 1990.
Στην πραγματικότητα λοιπόν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είναι ήδη πολιτικά άστεγος, καθώς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και πάλι στη B’ Αθηνών, ούτε φυσικά στην A’ Αθηνών, η οποία θεωρείται «η έδρα» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Ως πρώην πρωθυπουργός εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης εκλέγεται χωρίς σταυρό και κατά συνέπεια δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε καμία μικρότερη εκλογική περιφέρεια, αφού θα στερήσει σίγουρα μία έδρα από κάποιον υποψήφιο που θα έχει εκλεγεί. Δεν μπορεί επίσης να είναι υποψήφιος ούτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Χανιά, καθώς εκεί εκλέγεται ήδη ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης και θα πολιτευθεί και ο στενός του φίλος και εκδότης του «Κήρυκα» κ. Στ. Νικηφοράκης.
H μόνη πιθανότητα λοιπόν να είναι στην επόμενη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης θα είναι να τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θέση όμως την οποία ούτε ο ίδιος επιθυμεί, με την αιτιολογία ότι ουδέποτε κατέλαβε έδρα κατ’ απονομήν (με εξαίρεση το 1985 όπου ίσχυσε εκλογικό σύστημα λίστας), ούτε και ο κ. K. Καραμανλής, ο οποίος βλέπει να δημιουργείται ήδη συνωστισμός στις έξι εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου.
* Αδειάζει το γραφείο του
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που μαρτυρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει χαράξει πορεία αποχώρησης είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά στα 60 χρόνια της πολιτικής του πορείας επιτρέπει σε συνεργάτες του να τον εγκαταλείψουν και να αφοσιωθούν σε δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του Πολιτικού Γραφείου του.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει όλους τους συνεργάτες στη διάθεσή του από την πρώτη στιγμή που θα φθάσει στο γραφείο του ως την ώρα που θα αποχωρήσει για το σπίτι ή για τη Βουλή.
Με το δεδομένο αυτό αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους η μετακίνηση της διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του κυρίας Σάκης Κυπραίου στο γραφείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο θα παραμείνει και μετά τις εκλογές. Είναι αυτονόητο ότι η κυρία Κυπραίου δεν θα εγκατέλειπε τον κ. Μητσοτάκη, ακόμη και αν της το ζητούσε ο ίδιος, αν δεν ήταν προηγουμένως βεβαία πως δεν θα του ήταν το ίδιο απαραίτητη και στο μέλλον.
Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο Τύπου του γραφείου του κ. I. Πευκιανάκη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. K. Καραμανλή θα είναι υποψήφιος του κόμματος στο Λασίθι. Είναι επίσης σαφές ότι ο κ. Πευκιανάκης δεν θα εγκατέλειπε τον κ. Μητσοτάκη σε διαφορετική περίπτωση, ή θα είχε ήδη αρχίσει την εκπαίδευση του διαδόχου του αν έκρινε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα χρειαζόταν και μετά τις εκλογές την ίδια υποδομή που επί δεκαετίες υπάρχει στην Αραβαντινού.
Νευραλγική θέση στην προεκλογική μάχη
Μπορεί οι ενδείξεις να είναι πολλές και ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά όλοι περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του κ. K. Μητσοτάκη, η οποία δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο, ίσως και λίγο αργότερα, αν δεν έχουμε επίσπευση των εκλογών.
H πιθανή αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τους συνδυασμούς της ΝΔ θα είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα αξιοποιήσει κατάλληλα ο κ. K. Καραμανλής στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά και ο κ. K. Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει διατεθειμένος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία.
H σύμπνοια απόψεων εξάλλου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αραβαντινού και Ρηγίλλης φαίνεται ότι οδηγεί τον κ. Καραμανλή σε αποφάσεις που θα αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον με καχυποψία άλλες εποχές.
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη όμως, με τις οποίες αποδοκίμασε τα σενάρια εκλογικού νόμου και κατήγγειλε την κυβέρνηση για συγκάλυψη ευθυνών στην πορεία του Χρηματιστηρίου, ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι προσανατολίζεται να ζητήσει τη βοήθεια του επίτιμου προέδρου της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο αναθέτοντάς του έναν νευραλγικό ρόλο στην προετοιμασία των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος.
Πολλοί προεξοφλούν ότι αν δεν είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο κ. K. Μητσοτάκης, τότε μάλλον δεν θα είναι και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός της παράταξης κ. Τζ. Τζαννετάκης.
«Τι καλύτερο για τη ΝΔ να έχει ως επικεφαλής της επιτροπής εκλογών δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι μάλιστα δεν θα είναι υποψήφιοι;» αναρωτιόταν πρόσφατα συνεργάτης του κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι με μια τέτοια κίνηση κανένας δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως η ενότητα στη ΝΔ αποκτά χαρακτηριστικά συμπαγούς και αδιάσπαστου τείχους. To γεγονός όμως ότι μελετάται μια τέτοια πρόταση δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προχωρήσει, αφού πολλά στελέχη της ΝΔ δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την πρωτοβουλία.