Η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετά από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης, αιφνιδίασε. Κυρίως γιατί δεν είχε υπάρξει η παραμικρή ένδειξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αντίθετα, με τον Ερντογάν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο πολλοί εξέφραζαν φόβους για νέες προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, προσφιλής -άλλωστε- μέθοδος του Σουλτάνου, όταν θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Ωστόσο, αυτή τη φορά προφανώς δεν «έπαιρνε» τον Ερντογάν να κινηθεί χρησιμοποιώντας τις γνωστές «συνταγές».
Με την τουρκική λίρα να καταρρέει, τα διαρθρωτικά σοβαρά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας να ξεσκεπάζονται το ένα μετά το άλλο, το κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ να βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο (με τον Τραμπ να επιβάλει στη χώρα και οικονομικές κυρώσεις), τον διεθνή Τύπο να θέτει στο επίκεντρο την τουρκική οικονομία βλέποντας ως μόνη διέξοδο για αυτή την αγκαλιά… του ΔΝΤ, ο Ερντογάν φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι αυτή τη φορά η λύση δεν βρισκόταν στο να ανοίξει και νέα μέτωπα, αλλά στο ακριβώς αντίθετο: να αρχίσει να κλείνει.
Άλλωστε οι πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν έντονες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τον Τραμπ να στέλνει τελεσίγραφα και την Ευρώπη να αγριεύει, εκτοξεύοντας καλυμμένες απειλές, φοβούμενη και μετάδοση της τουρκικής κρίσης στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
Με τον διεθνή Τύπο να μιλά για διεθνή απομόνωση του Ερντογάν λόγω της αλαζονείας του και να φέρνουν ως παράδειγμα και τη σχέση του με τη γειτονική Ελλάδα, τις πιέσεις για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών να είναι συνεχείς από την πλευρά της Ελλάδας και όχι μόνο, την κράτηση των Μητρετώδη και Κούκλατζη να έχει διαρκέσει πάρα πολύ, χωρίς μάλιστα να τους έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες, ο Σουλτάνος έκρινε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για να δείξει καλή διάθεση απέναντι σε εταίρους και συμμάχους και να αλλάξει την ατζέντα.
Στην καλλιέργεια της ιδέας αυτής προφανώς έπαιξε σημαντικό ρόλο και η ελληνική πλευρά, με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα να κινητοποιεί από ότι φαίνεται λυτούς και δεμένους.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο με το ζήτημα να λύνεται τελικά σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν προς όλες τις κατευθύνσεις το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και οι έλληνες διπλωμάτες και σύσσωμη η κυβέρνηση.
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζεται δε ότικατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών ως πρώτο ζήτημα στη συζήτησή τους.
Ο Σουλτάνος ξεκινά τις κινήσεις καλής θέλησης;
Πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα, λένε διπλωματικές πηγές, εστιάζοντας και στη σημειολογία της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.
Προσθέτουν δε με νόημα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι μάλλον οι πρώτοι από αρκετούς ξένους κρατούμενους Αμερικανούς, Γερμανούς, κτλ που πρόκειται να απελευθερωθούν.
Όντως με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν μπορεί να δικαιολογήσει και την απελευθέρωση του αμερικανού Πάστορα, που ζητά μετ΄ επιτάσεως η Αμερική, χωρίς να θεωρηθεί ότι «γονατίζει» και σπεύδει να υπακούσει τις εντολές του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα «δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τον Ερντογάν».
Στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστή σημασία αποκτά και η χθεσινή δήλωση τουγερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, που εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία, τόνισε ότι η αποφυλάκιση των Γερμανών, όπως και των Αμερικανών, που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές θα διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση.
Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μάας και πρόσθεσε ότι η όξυνση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έχει επιδεινώσει την κατάσταση. «Έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις», σημείωσε, αναφερόμενος στους κρατούμενους σε τουρκικές φυλακές και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».
Έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την επίσημη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα βελτιωθούν βήμα βήμα οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Αυτό θα είναι, εν τέλει, προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.