Όποιος τόλμησε από τις αρχές του 2010, πριν την υπογραφή του μνημονίου 1 να μιλήσει για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδας στην προσπάθεια διεξόδου από την οικονομική κρίση το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας έσπευσε να τον κεραυνοβολήσει. Εκατοντάδες δικαιολογίες για το πώς «δικαιολογούνται» τα φορολογικά προνόμια εκκλησιών και μοναστηριών.
Στην Ιταλία του διορισμένου και τεχνοκράτη Μάριο Μόντι προωθείται η φορολόγηση στα ακίνητα της καθολικής εκκλησίας που προορίζονται για εμπορική χρήση. Στην Ελλάδα γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν στην χώρα μας μονές και ναοί για την αμιγώς εμπορική τους δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν καταργήθηκαν αλλά διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
Σε καιρό λιτότητας, δημοσιονομικού εκτροχιασμού και υστέρησης δημοσίων εσόδων, την ώρα που περικόπτονται μισθοί συντάξεις κοινωνικό κράτος είναι επείγουσα η ανάγκη συνολικού ελέγχου των εμπορικών δραστηριοτήτων των Μονών και των εκκλησιών. Το Βατικανό, βάσει συμφωνιών με το ιταλικό κράτος, δεν καταβάλλει τον φόρο ακινήτων, έστω και αν τα κτίρια ιδιοκτησίας του βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια. Η εκκλησία της Ιταλίας κατέχει 110.000 ακίνητα αξίας περίπου 9 δις ευρώ (το 1/5 των ιταλικών ακινήτων) και περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα και μια σειρά οικημάτων, περιλαμβάνονται περίπου 9.000 σχολεία, 2.300 μουσεία και βιβλιοθήκες, 4.700 κλινικές και νοσοκομεία, πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και ταξιδιωτικά πρακτορεία». Η περιουσία της ιταλικής εκκλησίας αυξάνεται διαρκώς, κάθε χρόνο τουλάχιστον 10.000 Ιταλοί συμπεριλαμβάνουν στις διαθήκες τους την εκκλησία, κάτι που γίνεται και στη χώρα μας.
Η εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τη φορολογία ακινήτων είχε γίνει επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Την ίδια ώρα που στην Ιταλία ο κ. Μόντι ανακοινώνει ότι για θα φορολογηθούν τα ακίνητα της καθολικής εκκλησίας η χρήση των οποίων είναι εμπορική, στην Ελλάδα της δημοσιονομικής ένδειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης το κράτος επιφυλάσσει φορολογικά προνόμια και απαλλαγές σε μονές και ναούς. Η κρίση που βιώνουμε δεν έπεσε από τον ουρανό! Είναι αποτέλεσμα της συνισταμένης πολλών παθογενειών σε πολλά επίπεδα.
Η υπερβολική εμπλοκή της εκκλησίας στον πολιτικό βίο της χώρας, η διαπλοκή των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων με τη θρησκευτική ελίτ, η αίσθηση της ατιμωρησίας των εκκλησιαστικών σκανδάλων πχ συγκάλυψη υπόθεσης Βατοπεδίου και άλλα πολλά μας οδήγησαν ως εδώ.
twitter : @CZachariadis